INFORMACIÓ

dijous, 27 d’octubre del 2011

La recuperació de la Bandera

A la temporada 2010 se la podria classificar com a especial en diferents aspectes. Si considerem la temporada amb el paral·lelisme del curs acadèmic, hauríem de parlar amb més propietat de temporada 2009-2010. Per tant, la temporada, considerem sempre que comença aproximadament el mes de setembre i acaba el mes de juliol de l’any següent.
El mes de juliol de 2009, hi havia hagut canvi de President i de Junta Directiva. El sr. Anastasi Codosal i Jato passava el relleu al sr. Albert Miquel i Nogueras. Per tant la temporada començava amb nou equip al capdavant de l’entitat. Però això no va ser tot. El mes d’octubre es va fer una reforma dels Estatus per adaptar-los a la nova normativa i el mes de novembre es va produir l’elecció de nou Capità Manaia, per la renuncia al càrrec del sr. Francesc Xavier Pelàez i Sanfrancisco, elecció que va recaure en el sr. Jordi Romagosa i Nebot. La Setmana Santa de l’any 2010 va viure, doncs, el traspàs de poder entre el Capità sortint i l’entrant, dins un acte que es va dur a terme en el propi acte d’Homenatge a la Ciutat del Dijous Sant.

La Bandera recuperada és presentada a la formació dels Armats (Foto: Mireia Romagosa)
 
Però el fet més inesperat per molts Armats, sobretot els més veterans, es va produir el Divendres Sant. Tota la formació ja es trobava concentrada en el pati de la presó, quan el president dels Armats va dirigir-se a tots els presents i va comunicar que havia rebut la visita d’una persona, de la qual se n’ha conservat l’anonimat. Aquesta persona, que va actuar únicament com a mitjancer, li va fer lliurament d’un paquet que contenia l’antiga Bandera dels Armats.
Remenant la història, ens trobem que arran de la supressió de les processons l’any 1969, el material dels Armats va quedar recollit al Foment Mataroní. Unes obres de reforma del local van posar en perill el material que s’hi guardava, el qual estava en caixes de cartró. El sr. Lluís Rabassa es va posar en contacte amb el president, el sr. Marcel·lí Llinàs, per avisar-lo de que tot el material corria perill de fer-se malbé o bé de ser llençat. Va ser aleshores quan per decisió del president i d’un grup d’integrants, el material es va treure del Foment i es va guardar en cases particulars. Amb tot aquest enrenou, una part del material es va perdre, o bé abans, o durant o després. La qüestió va ser que la Bandera va ser un dels elements que va desaparèixer.
S’entén, per tant, l’emoció dels Armats més veterans en veure recuperat un element prou significatiu de l’entitat, que feia més de 40 anys que havia desaparegut.

Aplaudiments per la recuperació de la Bandera (Foto: Mireia Romagosa)
 
Malgrat tot, no queda sinó donar les gràcies a la persona o persones que van tenir el detall de conservar-la i tornar-la al lloc d’on no hauria d’haver sortit mai.
Actualment aquesta Bandera es troba exposada al Museu de l’entitat.
 
Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia
 

dimecres, 26 d’octubre del 2011

La Revista dels Armats 6 - Any 2004

L’any 2004 és el de la Trobada d’Armats, Manaies i Estaferms a la ciutat de Mataró. Aquest fet va implicar que la revista d’aquell any vingués condicionada per aquesta efemèride tant en el disseny com en el contingut.
En aquesta edició la portada ens presenta el cartell anunciador de la trobada en motiu de la commemoració dels 300 anys d’existència de la tradició dels Armats o Caps de Ferro a la nostra ciutat. El cartell consta de quatre dels cascs que porta la nostra agrupació i unes puntes de llança que apunten al mig. Al seu voltant el nom de la trobada, el dia 20 de març del 2004 i el lloc, el nou Parc Central.
La revista augmenta fins a les 96 pàgines amb fotografies en color i b/n, per a donar cabuda a les ressenyes històriques de totes les agrupacions participants, proporcionades per les mateixes entitats. Un total de 32 maniples amb més de 1300 integrants que van omplir el Parc Central amb les seves desfilades i evolucions.
Algunes seccions d’altres temporades, com per exemple les entrevistes, van desaparèixer en aquesta per qüestions d’espai. Destaca en aquesta edició, a més de la relació de tots els Maniples, un escrit sobre la ciutat en la època romana.
La secció de Personatges de Mataró, ens parla d’en “Salmeron”, un enllustrabotes, i d’en “Llavaneres”, que feia de recader amb un carro i un burro.
Una revista que queda ja com a referent per la gran quantitat d’informació de les colles participants a la trobada. 


Contingut de la Revista:
-         Salutació de l’Alcalde (Manuel Mas - Alcalde)
-         Salutació del President (Albert Miquel – President)
-         Encara els Armats (Remigi Herrero – Cultura) Sonet
-         CCC Annos d’Armats (Capità Manaia – Xavier Pelàez)
-         Trobada d’Armats de Catalunya a Mataró 2004 (Ignasi López)
-         Actes organitzats pels Armats de Mataró
-         Actes amb participació dels Armats
-         Iluro ciutat romana (Ramon Salicrú)
-         Armats, feu bé el vostre paper (Mn. Joan Barat – Rector de Santa Maria)
-         La Passió 2004 (Francesc Constantí –Director)
-         La Passió – Jesús el Crist (Cartell i ordre dels quadres a la representació a la Sala Casal)
-         Maniples d’Armats participants a la Trobada 2004
-         Breu història de totes i cadascuna de les colles participants
-         Costellada i lliurament de premis 2003
-         Personatges de Mataró IV (Extret del llibre de Ramon Vilà)
-         Passatemps
-         Vinyetes d’Humor
-         Agraïment als anunciants i col·laboradors
 
 
 
Jordi Romagosa Nebot 
Capità Manaia

divendres, 21 d’octubre del 2011

La Revista dels Armats 5 - Any 2003

La cinquena revista arriba l’any 2003 amb continguts ampliats. En aquesta edició la capçalera de la portada ja presenta el disseny definitiu, de color vermellós, amb el nom de l’entitat, l’any, el número de la revista i l’adreça amb el codi postal i la ciutat i a peu de pàgina consta la nova pàgina Web.
La fotografia de la portada correspon a una vista de la plaça de l’Ajuntament en el moment de la disposició de tota la tropa per a fer les evolucions que es fan el Dijous Sant dins l’acte d’Homenatge a la Ciutat. S’aprecia que la llargada de la formació és considerable.
La revista augmenta fins 64 pàgines amb fotografies a color i les seccions tradicionals. Destaca en aquest número un article sobre l’evolució de l’Estrella; un sobre el nou quadre anomenat Soldats de Pau; un sobre els 20 anys de la Passió i un sobre la trobada d’Armats que s’estava preparant per l’any 2004 a Mataró.
En els escrits referents a la temporada anterior s’explica la trobada d’Armats de les Comarques Tarragonines, que es va dur a terme a Montblanc i a la qual els Armats de Mataró van ser convidats.
L’article sobre Iluro, ens comenta l’existència dels banys públics, les Termae.
Dels personatges de Mataró, se’ns comenten en ‘Manelet perruquer’ i el ‘Manelet geperut’.
Dins la secció de comentar pel·lícules, aquest any es va comentar Jesús de Natzaret. Com a curiositat hi tenim una recepta de cuina.

Contingut de la revista
-         Salutació (Manuel Mas - Alcalde)
-         L’exemple dels Armats de Matarò (Remigi Herrero – Cultura)
-         Salutació d’en Josep Lluís Cleries (Director d’Acció Cívica)
-         Salutació del President (Albert Miquel - President)
-         Desfilada a Montblanc 2002
-         Armats, feu bé el vostre paper (Mn. Joan Barat – Rector de Santa Maria)
-         Armats els Soldats de Pau (Capità Manaia – Xavier Pelàez)
-         Remenant per la història d’Iluro III (Fermí Manchado)
-         Resum de l’Assemblea General d’Associats (Jordi Martorell -  Secretari)
-         El Sopar a Can Mià
-         Trobada d’Armats 2004 (Joan Cuenca)
-         Quadre Soldats per la Pau (Anastasi Codosal)
-         L’Estrella (Capità Manaia – Xavier Pelàez)
-         Jesús de Natzaret (Joan Rovira Viñas)
-         Actes organitzats pels Armats de Mataró
-         Actes amb participació dels Armats
-         La Passió – Jesús el Crist (Ordre dels quadres a la representació a la Sala Cabanyes)
-         Entrevista a membres de la Passió (Jordi Llinàs – Pepita Fernandez – M. Assumpció Boada)
-         Entrevista a Miquel Faja i Segalès (Josep M. Herrero)
-         La Passió 2003 (Pere Vallmajor – Director)
-         Costellada i lliurament de premis 2002
-         20 anys de Passió (Manel Martin)
-         Què són per a mi els Armats? (Josep M. Arnau)
-         Personatges de Mataró III (Extret del llibre de Ramon Vilà)
-         El bacallà, un aliment amb tradició (Restaurant Casa Tina)
-         Nova pàgina Web
-         Passatemps
-         Vinyetes d’Humor
-         Agraïment als anunciants i col·laboradors
 
Jordi Romagosa Nebot
Capità Manaia

dimecres, 19 d’octubre del 2011

Formació històrica - Roma 1986

 
Aquest és el document on consta la formació dels Armats de Mataró que va desfilar, ara fa 25 anys, per la plaça de Sant Pere de la Ciutat del Vaticà, el dimecres 24 de setembre, dia de la Mercè.


Una formació de 40 persones que es va poder configurar gràcies als Armats en actiu que van poder assistir a l’acte i gent de la Sala Cabanyes i particulars que van cobrir els llocs que van quedar vacants. 
 
Jordi Romagosa Nebot
Capità Manaia

diumenge, 16 d’octubre del 2011

La Revista dels Armats 4 - Any 2002

L’any 2002 es publica la quarta revista dels Armats de Mataró. En aquesta edició la capçalera de la portada ja va agafant el disseny definitiu, amb el nom de l’entitat, l’any, el número de la revista i l’adreça amb el codi postal i la ciutat. Desapareix l’enllaç a la pàgina Web antiga.
La portada continua a tot color i a l’interior les fotografies també ho son.
La fotografia de la portada correspon a un moment de la audiència amb el Sant Pare Joan Pau II a la Plaça de Sant Pere del Vaticà, del dia 24 de setembre de 1986, de la qual acabem de celebrar-ne els 25 anys. En concret correspon al moment en que tota la formació estava a les escales de la basílica i el Sr. Marcel·lí Llinàs (a.c.s) li fa lliurament d’un casc en miniatura.
La revista es manté en les 60 pàgines amb les seccions tradicionals. Destaca en aquest número un article sobre les evolucions que fem i que anomenem combats. S’afegeix com a novetat una pàgina amb passatemps.
L’article sobre Iluro ens parla de la seva fundació, estructura i economia.
L’article sobre personatges de Mataró ens parla del ‘Ferm’, un conegut pescador de Mataró.


Contingut de la revista:

-         Salutació (Manuel Mas - Alcalde)
-         L’exemple dels Armats (Remigi Herrero – Cultura)
-         El camí a seguir pels Armats (Mn. Joan Barat – Rector de Santa Maria)
-         Salutació del President (Albert Miquel - President)
-         Concentració d’Armats a Martorelles 2001 (Ignasi López)
-         Formació dels Exèrcits Romans (Capità Manaia – Xavier Pelàez)
-         Remenant per la història d’Iluro II (Fermí Manchado)
-         Novetats a La Passió (Pere Vallmajor – Director)
-         Entrevista als Armats Marc Arnau, Ferran Martin, Antonio Bellido i Eloi Turà (Marta Miquel)
-         Sopar a Can Mià
-         Jesús, ja fa 2002 anys (Lluís Massimon)
-         El possible viatge a Sant Sebastià (La Junta)
-         Una de romans – La Vida de Brian (Joan Rovira Viñas)
-         Actes organitzats pels Armats de Mataró
-         Actes amb participació dels Armats
-         La Passió – Jesús el Crist (Ordre dels quadres a la representació al Monumental)
-         Jo, Abanderat d’Honor 2001 (Josep M. Herrero)
-         Costellada i entrega de premis 2001
-         Les nostres Evolucions “El Combat” (Capità Manaia – Xavier Pelàez)
-         Entrevista a membres de la Passió, Xavier Vilalta i Carmen Mairena (Marta Miquel)
-         Personatges de Mataró II (Extret del llibre de Ramon Vilà)
-         Armat des del 1957 (Amadeu Llinàs)
-         Passatemps
-         Vinyetes d’Humor
-         Agraïment als anunciants i col·laboradors

 

Jordi Romagosa Nebot
Capità Manaia

dissabte, 15 d’octubre del 2011

Els Premis Armat i Arnat

Un cop s’acaben els actes de Setmana Santa, els Armats, com moltes altres entitats, acostumen a celebrar, com a cloenda de la temporada, un parell d’actes de caire social i lúdic. Per una part un acte més seriós com és el Sopar de Final de Temporada, i un altre més informal com és la Costellada o Botifarrada.
En el decurs d’aquest actes s’acostuma a fer lliurament d’uns guardons o premis a aquelles persones que, o bé han destacat de forma important durant la temporada, ja sigui per algun fet concret durant aquell any o bé com a reconeixement a la seva col·laboració envers l’entitat, o a aquelles que porten molts anys participant activament en les diferents activitats de l’entitat.
Els més representatius d’aquests guardons son els premis Armat i Arnat. Son els equivalents als premis Taronja i Llimona que altres col·lectius també acostumen a repartir.
Detall del premi (Foto: Jordi Romagosa)
En absolut es pot considerar el premi Armat com a positiu i l’Arnat com a negatiu. La llarga llista de premiats demostra que a les dues columnes hi ha persones que han treballat des de la Junta, però també des de l’anonimat. Alguns encara ho continuen fent, cosa que demostra que rebre aquest guardó és un reconeixement, però mai un punt i final a la seva col·laboració dins de l’entitat.
Per a la gent de l’entitat és tant valuós rebre’n un com l’altre.
Son dues estàtues idèntiques d’uns 30 cm. d’alçada, fetes de ferro i xapades en bronze, amb peu de marbre. Sols les diferencia la placa que porten, on consta el tipus de premi, la data i el nom del guardonat.
Aquests premis es van instaurar l’any 1983 i es lliuraven sempre en el decurs del Sopar Social. Durant els anys en que el Sopar Social no es va dur a terme, fins a la seva recuperació l’any 2007, es lliuraven a la Costellada.
Durant la major part de la seva història, els premis han estat escollits per la Junta Directiva corresponent. En aquesta votació, els membres de Junta que encara no l’havien rebut, no podien participar en la deliberació ni en la votació. És de suposar que els primers anys ho farien diferent. En la darrera renovació dels Estatus de l’entitat, de l’any 2009, aquesta elecció es fa per votació popular mitjançant una llista de candidats que proposa la mateixa Junta. 
 
Jordi Romagosa Nebot
Capità Manaia


Relació de persones que han obtingut aquesta distinció (actualitzada):

        ARMAT                                   ARNAT

1983    Jordi Llinàs Barrios                    Antoni Cisquer Gassau
1984    Amadeu Miquel Llinàs Barrios            Josep Mª Herrero Vidal
1985    Francisco Javier Pelaez Sant Francisco  Joan Rovira Robè
1986    Albert Miquel Nogueres                  Joan Antoni Ferreras Alcaina
1987    Jordi Roca Vallmajor                    Jordi Montia Cervera
1988    Joaquim Plana Fuentes                   Josep Gómez Valls
1989    Josep Cebrian Rodriguez                 Francisco Castañares Salazar
1990    Antoni Graupera Graupera                Rafael Soriano Gudiel
1991    Joan Romero Coll                        Antoni Ars Garreta
1992    Daniel Mataró Vidal                     Carles Arabia Maltes
1993    Fermin Manchado Zambudio                Joan Rovira Viñas
1994    Just Cabre Amoros                       Feliu Rovira Sanchez
1995    Joan Lluís Martin Baez                  Ignaci López Fernández
1996    Jordi Martí Gelabert                    Gonzalo García Rubio
1997    Jordi Martorell Aymerich                Jordi Llinàs Ortiz
1998    Joaquim Tudela Roy                      Miguel Gillèn Torres
1999    Anastasi Codosal Jato                   Toribio Gutiérrez Sánchez
2000    Enric Miquel Boada                      Josep Mª Arnau Sans
2001    Josep Alvarez Guillen                   Eloi Turà Fàbregas
2002    Joan Soler Parull                       Josep Mª Palau Albareda
2003    Antonio Bellido Jimenez                 Francisco García Luque
2004    Miquel Serras Xamani                    Joan Cuenca Gómez
2005    Pere Gené Carbonell                     Jordi Romagosa Nebot
2006    Miquel Angel Quijorna García            Albert Romero Ros
2007    Didac Benitez Cantero                   Rafael Llibre Tur
2008    Javier García Mairena                   Xavier Vilalta Vidal
2009    Jordi Cervantes Cervera                 Joaquim Valls Mojedano
2010    Carles Trell de Elias                   Eulogio Gordillo Moreno
2011    Jordi Llinàs Ortiz                      Antoni Espriu Prat
2012    Raul Navarro Herrero                    Amador Avalos Camacho
2013    Jordi Romagosa Nebot                    Josep Riera Font
2014    Rafel Illa Jiménez                      Mario Martínez Carvallo
2015    Rubén Moya Rubio                        Kevin Cortés Martínez
2016    Antoni Trenchs Mola                     Sergi Julià Grabulosa
2017    Ernest Casademunt Llobet                Ferran Gudiel Rebollo
2018    David Montalban Fernàndez               Sergi Vives Salitchas
2019    José Antonio Díaz Manzano               Desert
2020    Desert per confinament                  Desert per confinament

2021    Desert                                  Desert
2022    Sergi Vives Salitchas                   Francisco Cortés Rodríguez 
2023    Dani Palomo Roldán                      Nil Suari Gallemí
2024    Juan García Rubio                       Felipe Merchán Cienfuegos

dijous, 13 d’octubre del 2011

Sobre les "distribucions" dels Armats

En el Llibre d’Ordinacions de la Confraria del Santíssim Sagrament o Minerva (1782-1871), que es troba al Museu Arxiu de Santa Maria, es recull una nova anècdota de la nostra història.

A las Professons de posar y traurer lo Santíssim del Monument assisteixen lo Reverent Protector, son company, y los 4 Administradors, ab atxa devant lo Tálem, seguint lo convingut en la Concòrdia; y serveix tot lo adrés del tern de Llamas.

Tarda de Dijous y Divendres Sant. Se componen lo Capità Menaire y 42 Armats ab los vestits que son propis de la Confraria, y se prevenen 8 homens per atxas y dos minyons per trompeta, y recort, que deuhen assistir a las Professons de dits Dijous y Divendres Sant, a quals sels paga per quiscun dia lo següent.

Al Menaire                     45 sous.
A quiscun dels Armats    3 sous y 9 diners.
Als porta atxa                 2 sous y 6 diners.
Al trompeta                    3 sous y 9 diners.
Al recort                        3 sous y 9 diners.

Assisteixen a les Professons, inmediats al Pendó, 6 confrares de número ab vesta i atxa de la Confraria, ab lo Andador, que donan principi a ditas Professons.

Lo Pendonista y dos companys també tenen vesta de la Confraria. “

Processó de Dijous Sant. Gravat de finals del s. XIX (Costumari Joan Amades)
Per tant veiem els diferents sous que cobraven en aquells anys els participants a la Processó. Lògicament es tractava d'altres èpoques quan costava trobar gent que volgués fer d’Armat.   

Aquest escrit es va publicar a la revista número 1 dels Armats, l’any 1999. 

Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

dimecres, 12 d’octubre del 2011

La Revista dels Armats 3 - Any 2001

L’any 2001 es publica la tercera revista dels Armats de Mataró. Aquesta tercera edició, que surt a la llum l'any en que varem encetar el segle i mil·lenni, ja manté una continuïtat respecte a la segona. La portada és a tot color i l’interior en blanc i negre excepte 4 pàgines de fotografies en color.
La fotografia de la portada correspon a la vista de les cuirasses de la tropa exposades en el nou local social de la Presó, inaugurat la temporada anterior. La distribució correspon a la que hi havia l’any 2001 i no és la mateixa que la actual. S’observa el sistema d’expositor per a subjectar la cuirassa, el casc, l’escut i el maniguet.
La revista augmenta fins les 60 pàgines amb moltes de les seccions existents, afegint-ne de noves com per exemple; entrevistes a Armats de la Tropa i de la Passió; un apunt històric sobre la ciutat d’Iluro, que és com s’anomenava Mataró en època romana; un apunt sobre la història dels Armats de l’any 1924 i sobre personatges de Mataró.
Dins l’apunt històric d’Iluro se’ns explica la semblança entre el que feien els legionaris que havien servit a l’emperador i les desfilades actuals.
En aquesta edició, la secció de Personatges de Mataró ens parla d’en Secundino, un personatge que rondava per la plaça de Cuba ajudant als pagesos a carregar i descarregar els carros.
Es manté l’entrevista a un antic Armat, en Josep Maria Banchs, el comentari d’una pel·lícula de Romans (Gladiator 2000) i la vinyeta d’humor.
Com sempre, la distribució va ser gratuita.

Contingut de la revista:
-         Salutació (Manuel Mas - Alcalde)
-         L’exemple dels Armats (Remigi Herrero – Cultura)
-         La Fe en Jesús en la vida dels Armats (Mn. Joan Barat – Rector de Santa Maria)
-         Salutació del President (Albert Miquel - President)
-         Remenant per la història d’Iluro (Fermí Manchado)
-         El nou local social dels Armats (Ignasi López)
-         Entrevista als Armats (Oriol Mora – Xavier Garcia – Joan Romero – Esteve Carós)
-         1924 els Armats es reorganitzen (Manuel Cusachs)
-         Costellada i entrega de premis 2000
-         Que son per a mi els Armats (Just Cabré i Amorós)
-         Actes organitzats pels Armats de Mataró
-         Actes amb participació dels Armats
-         Millorant – Sobre la concessió de la marca Armats de Mataró (Josep M. Herrero)
-         Entrevista al sr. Josep M. Banchs, antic Armat
-         La Passió – Jesús el Crist (Ordre dels quadres a la representació al Monumental)
-         La Passió Jesús el Crist (Pere Vallmajor – Director)
-         Una nova música per a la Passió (Genís Mayola)
-         Entrevista a membres de la Passió (Júlia Montero – Manel Martin)
-         Una de romans – Gladiator (Joan Rovira Viñas)
-         Personatges de Mataró (Estret del llibre "Mataró, esqueixos d'un passat" de Ramon Vilà)
-         Vinyetes d’Humor
-         Agraïment als anunciants i col·laboradors


Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

dimarts, 11 d’octubre del 2011

Els Armats de Mataró en els segles XVIII i XIX

En la documentació de la Confraria del Santíssim Sagrament o MINERVA, conservada en el Museu-Arxiu de Santa Maria, trobem la primera prova documental de l’existència dels ARMATS l’any 1705, cosa que no significa el que no existissin anteriorment.
En el llibre de comptes de l’esmentada Confraria (1) en l’indicat any 1705 hi ha diverses anotacions del vestuari fet pels ARMATS  com, Dotze alabardas de ferro” y “ xavetas per fer polir las sobreditas alabardas, “ per platejar las alabardas, petos y morrions dels armatsa la Sra. Maria Pi, viuda per fer quatre balones y enmidonarne nou per los armats “ per platejar los petos y espatlleras “.
Aquestes despeses representen una part important de les "eixides" de l'any.
L’envelliment d’aquest vestuari fou la causa de la seva renovació l’any 1780 (2). De les despeses d’aquest any es conserven les pòlisses que detallen les “ eixides “: El vestit del  “ Capità Manaire “ i els “ porta sabres “ costaren més de 57 lliures. La confecció dels dotze vestits amb els seus “ petos , espalderas, y capsetes tot de llauna ajustat per quiscun armat”  costà 108 lliures. També hi ha una “ pólissa “ del daurador, Fèlix Illa per donar colradura al “ morrayó als dotze sabres i al pom del penó.

El Capità Manaia i els Armats segons un ventall del s.XIX (Cost. Joan Amades)

Una “ pólissa “ del mateix any de 16 - 11.  29 d. Detalla el “ compta pels gastos que per menor ocorregueren per la construcció dels armats els pnt. any 1780 “. Es detallen els preus de “ las plumas “  “ pells per les babutxas”   “ fer juntar las rodellas “  “ per los Calsons i botons “ i per les despeses de l’anada a Barcelona de l’andador de la Confraria Isidre Font “ per los armats “.
Els anys següents, com a despesa normal trobem les “ distribucions “ que es feien al Capità Manaire i als dotze Armats.
En el llibre de les Ordinacions de la Confraria (3) s’indiquen també aquestes despeses de l’any 1780 i de les de l’any 1781 en el que fou completat el vestuari del  Capità Manaire amb un “ peto i espaldar “ que costà 13 lliures. També “ Per la capa, calsas, fandilletas, babutxas, mitjas y altras coses com és dorar lo cap y sabras y espatllar
El total d’aquestes despeses suma més de 68 lliures.
En un inventari efectuat el 3 de gener de l’any 1782, en el foli 26 de l’esmentat llibre consten : “ Tots los vestits y demes adornos del Capità Manaire y dotze Armats que ciuda la Confraria de fer assistir a les professons de Setmana Santa”
Del mateix any és el directori o consueta de la Confraria del ja publicat als Fulls del Museu-Arxiu de Santa Maria, (4) en el que en l’apartat corresponent a les obligacions de l’andador el Dijous i Divendres Sant s’assenyala: “ se componen lo Capità Manaire y dotze armats amb los vestits que son propis de la Confraria “  i es detallan a continuació les quantitats que s’han de pagar als Armats, als que porten les atxes i al “ Trompeta “ i al “ Recort “ .
Després de la desamortització que va ocasionar la pèrdua de les rendes de la Confraria, fou necessari reorganitzar-la de nou per tal de superar la difícil situació econòmica (5).  El 3 de febrer de 1863 es fa un inventari en el que consta “ A dal de la sala una taula gran, dos llarcs bancs ab forma de caixa y ab un caixó de ells se troba la roba y alabardas dels armats que son tretze alabardas, tretze sabras, tretze cascos, tretze escuts i tretze bestits composts de la blusa, mitjas i chal”.
A continuació en les  INSTRUCCIONS PER LO GOVERN DE L’ADMINISTRACIÓ en lo referent a la Setmana Santa s’indica, “ tarde del Dijous i Divendres Sant : Se prevenen los vestits dels armats i respecte que alguns anys movian éstos bullici i escandol en las Professons se procura que siguin los jóvens de l’estudi de Sant Vicens de Paul.”

Aquesta reorganització dels Armats fou la causa que l’administració de la Confraria de la Minerva en la sessió de 18 de febrer de 1877 (6) proposés la confecció d’un nou vestuari perquè els vestits vells es consideraven inservibles. Vist que el seu cost era d’uns 600 ó 800 duros i que l’estat econòmic de la Confraria no estava resolt s’acordà llogar els vestits.
En la sessió següent del 16 de maig del mateix any 1877, s’informà de l’alt preu del lloguer del vestuari, cosa que impossibilità el fer-ho però l’afer estava resolt favorablement ja que la Junta d’Obra a petició de la Confraria decidí costejar els vestits i fer-ne donació a la Minerva.
Com hem vist en aquests dos segles XVIII i XIX en diverses ocasions s’han anat renovant els vestits dels armats per tal de millorar la seva presentació. Hi van haver també intents per dignificar la conducta dels armats, cosa que actualment s’ha aconseguit plenament al perdre el caràcter de mercenari i estar format el Cos per persones amants d’aquesta tradició que voluntàriament li han donat una presentació, una dignitat i una serietat exemplar.


Notes:

1 - MASM. any 1705 Esg. 7 Minerva F1.0018  21  ENTRADES I SORTIDES 1683 - 1801
2 - id.  Anterior anys 1782 – 1783
3 - MASM. Esg. 7  Minerva LLIBRE DE ORDINACIONS Y NOTICIAS PER LO REGIM
    Y GOVERN DE LA CONFRARIA DE LA MINERVA FUNDADA EN LA YGLA. DE LA PNT.
    CIUTAT DE MATARÓ Nº 3 1782 – 1871.
4 - FULLS  Museu Arxiu de Santa Maria Nº 16 abril 1983 Documentació pag. 44
5 - Llibre nota 3  Fol 51 v.  i  54 v.
6 - MASM. Esg. 7  Minerva  F1  0018  RESOLUCIONS I ACTAS 1863 - 1884


Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

diumenge, 9 d’octubre del 2011

Dels Armats - El Banderer d'Honor

La figura del Banderer d’Honor és relativament recent si tenim en compte la dilatada història de desfilades d’Armats a la ciutat per Setmana Santa.
L’any 1988 es crea aquesta figura honorífica amb la qual es pretén fer un homenatge a un Armat que ja no està en actiu o bé a alguna persona estretament vinculada a la nostra entitat. És escollit per la Junta Directiva en base als candidats proposats pel propis integrants de la Junta.
Malgrat el que algú es pugui arribar a pensar, el Banderer d’Honor no es vesteix d’armat i no desfila en cap dels actes de Setmana Santa. 
 
Acte a la capella dels Dolors (Foto: Mireia Romagosa)
 
La seva participació se centra en dos actes importants. El primer és en la Missa en honor de la nostra patrona, la Mare de Déu dels Dolors, que se celebra el darrer divendres abans de Rams a l’altar dels Dolors de la Basílica de Santa Maria. En aquest acte el Banderer d’Honor és l’encarregat de dipositar la Bandera al costat de l’altar, on romandrà exposada fins el Dijous Sant en cas de que no hi hagi cap sortida del maniple. Com que des de l’any 2010, els Armats participem a la processó del Prendiment, la Bandera és retirada i tornada a dipositar per tal de que pugui presidir la desfilada del diumenge de Rams.
 
Banderer d'Honor 2011 - Joan Soler (Foto: Mireia Romagosa)
 
El Dijous Sant tota la formació es dirigeix des del nostre local fins al davant de Santa Maria. És llavors quan el Banderer d’Honor, acompanyat pel Capità Manaia i altres integrants de la formació i la Junta, entra dins de l’església a recollir la Bandera que es troba exposada. El Banderer d’Honor és l’encarregat de treure-la fora del recinte i lliurar-la al Banderer de la  formació que és qui la porta durant totes les desfilades de la temporada.
 
Banderer d'Honor 2010 - Manuel Mas (Foto: Mireia Romagosa)
 
L’acte de recollida de la Bandera és un acte molt emotiu per a tots nosaltres i que cada any concentra un nombrós grup de persones que ens acompanyen també en la resta d’actes del dijous, que ja comentarem.

Relació de persones que han ostentat aquest càrrec: (Actualitzada)

1988    Marcel·lí Llinàs Bas
1989    Carles Mons Estrada
1990    Lluís Rabasa Fuster
1991    Emili Amorós Ballester
1992    Josep M. Banchs Roig
            Joaquim Puig Juñe (Honorífic)
            Antoni Cisquer Gassau (Honorífic)
            Jaume Riera Vives (Honorífic)
1993    Esteve Raventós Viñals
1994    Francesc Barrera Puigví
1995    Antoni Trenchs Ruiz
1996    Josep Cabré Solé
1997    Josep Colomer Busquets
1998    Manuel Llinàs Barrios
1999    Salvador Maspoch Estany
2000    Daniel Mataró Vidal
2001    Josep M. Herrero Vidal
2002    Antoni Graupera Graupera
2003    Miquel Faja Segales
2004    Remigi Herrero Garcia
2005    Francesc Robert Graupera
2006    Jaume Senegre Fontfreda
2007    Francisco Castañares Salazar
2008    Lluís Juvinyà Colomer
2009    Joan Antoni Ferreras Alcaina
2010    Manuel Mas Estela
2011    Joan Soler Subirà
2012    Josep Gómez Valls
2013    Amadeu-Miquel Llinàs Barrios
2014    Just Cabré Amorós
2015    Josep Vallmajor Reales
2016    Jordi Llinàs Barrios
2017    Luís Alberto Majuelo Almirante
2018    Climent Roca Oromi
2019    Ignasi López Fernández
2020    Suspeses les activitats pel Covid19
2021    Joan Cuenca Gómez 
2022    Jordi Martí Gelabert
2023    Joan Jordán López
2024    Anastasi Codosal Jato 
 
Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

La Revista dels Armats 2 - Any 2000

L’any 2000 es publica la segona revista dels Armats de Mataró. Aquesta segona edició es diferencia de la primera sobretot en la presentació i el tipus de paper i la incorporació de fotografies tant a la portada com a l’interior. La portada ja és a tot color i l’interior en blanc i negre.
La fotografia de la portada correspon a la visita que els Armats van fer al Monestir de Montserrat el 10 d’abril del 1988 i mostra un moment de la desfilada que es va fer per la plaça del monestir.
La revista augmenta fins les 44 pàgines i manté la relació d’escrits de la precedent. Aquest segon número incorpora una nova secció que també ha tingut continuïtat. Es tracta del resum d’una entrevista a una persona de l’entitat que actualment ja no desfila, on exposa les seves vivències personals. Aquesta secció s’anomenarà en números posteriors ‘El Racó dels Sèniors’.
Altres articles a destacar son el resum de la Concentració d’Armats a Banyoles de l’any 1999 i el relatiu al Nou Local Social on es fa un breu record dels diferents locals d’entitats i particulars on els Armats  han tingut la seva seu fins al local actual de l’edifici de la Presó.
El punt lúdic el posa un comentari sobre una pel·lícula ‘de Romans’ (Spartacus 1960) i unes vinyetes d’humor.
Contingut de la revista
-         Salutació (Manuel Mas - Alcalde)
-         El nou repte dels Armats (Remigi Herrero – Cultura)
-         Els Armats una associació viva (Mn. Joan Barat – Rector de Santa Maria)
-         Quatre ratlles del President (Albert Miquel - President)
-         Nou local social dels Armats de Mataró (Fermí Manchado)
-         Novetats sobre la Passió (Ramon BLanch – Director)
-         Vivències d’un antic Armat – Emili Amorís i Ballester (Josep M. Herrero)
-         Actes organitzats pels Armats de Mataró
-         Actes amb participació dels Armats
-         Com son els Armats (Capità Manaia – Xavier Pelàez)
-         La Passió – Jesús el Crist (Ordre dels quadres a la representació al Monumental)
-         Concentració d’Armats a Banyoles – 1999
-         Història d’un Armat  (Josep Gómez Valls)
-         Banda? (Joan Rovira Viñas)
-         Costellada i entrega de premis 99
-         Una de romans – Espàrtac (Joan Rovira Viñas)
-         Vinyetes d’Humor
-         Agraïment als anunciants i col·laboradors


Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia