A la tarda l’autocar dels Armats va desplaçar-se a l’església de la Trinità dei Monti, on va aparcar i la formació va vestir-se a peu d’autocar. Es tractava de fer una desfilada a la Plaça d'Espanya, en atenció a la ciutat de Roma, per a la qual es va convidar especialment el seu alcalde, qui excusà l’assistència degut a una sessió de pressupostos que tenia a l’Ajuntament. No obstant envià un representant per a ser present en l’acte. Abans de procedir a la desfilada s’intercanviaren uns presents entre els representants dels Armats i l’Ajuntament de Roma. Per part dels Armats, fou entregat un casc d’armat en miniatura i, en nom de l’Alcalde de Mataró per a l’Alcalde de Roma, fou entregat un quadre que consistia en una rajola ceràmica amb el dibuix de la Creu de Terme i també dos llibres de la història de Mataró. En nom de l’alcalde de Roma, foren entregades dues medalles que simbolitzaven la ciutat eterna, una pels Armats i l’altra per a l’Alcalde de Mataró.
|
Moment de la desfilada (Foto: Rita Minguillon) |
La desfilada es va dur a terme al replà central, on es va distribuir la formació, per a fer unes evolucions i un ‘Combat de 2’, davant dels nostres acompanyants i una munió de curiosos que no esperaven trobar-se soldats romans en aquell indret. Novament es va repetir la pregunta de si aquell espectacle era típic de la ciutat romana. “Doncs, no. És típic de moltes poblacions de Catalunya i en especial de Mataró”, era la nostra resposta, tot esperant que ens entenguessin.
|
Salutació de la Tropa als assistents (Foto: Arxiu Armats) |
La sortida del recinte es va fer tot pujant les escales fins a dalt de tot. A més d’un li va costar mantenir el pas tot anant pujant. Un cop a dalt, ens vam tornar a canviar a peu d’autocar i retorn a la residència per sopar i descansar.
El dia 25 pel matí els dos autocars van iniciar el camí de retorn amb aturades a Florència i a Pisa per dinar. El que s’ha comentat en el viatge d’anada és vàlid pel de tornada, però a més, ara tothom portava un sac ple de records i vivències d’un viatge irrepetible.
Cansats però contents, l’expedició va arribar a Mataró ben entrada la matinada del dia 26, on després de la descàrrega del material i dels comiats, algú va aprofitar per anar a treballar.
|
Portada del Crònica de Mataró de 30/09/1986 (Arxiu Armats) |
Així va finalitzar aquell viatge tant especial per a molts.
Especial pels socis Armats en actiu, per haver fet un acte que cap colla havia fet abans. Estaven en actiu en aquell any: Rafael Soriano i Gudiel, Joan Rovira i Robé (a.c.s.), Francesc Casabella i Prat (a.c.s.), Joan Jordan i López, Francesc Brullet, Francesc Xavier Brullet i Pérez, Josep M. Brullet i Pérez, Amadeu-Miquel Llinàs i Barrios, Jordi Roca i Vallmajor (a.c.s.), José Cebrian i Rodríguez (a.c.s.), Josep Gómez i Valls, Francisco Javier Peláez i Sanfrancisco, Jordi Romagosa i Berga, Albert Miquel i Nogueras, Josep Balateu i Giralt, Jordi Llinàs i Barrios, Daniel Mataró i Vidal, Jordi Romagosa i Nebot, Miquel Guillén i Torres, Francesc Serra i Roselló, Jaume Sanegre i Fontfreda (a.c.s.), Joan Lluís Martin i Báez, Climent Roca i Oromi, Francesc Castañares i Salazar, Feliu Rovira i Sánchez, Miquel Faja i Sagalés, Jordi Martí i Gelabert, Josep Riera i Font, Ignasi López i Fernández, Jordi Argés i Codina, Joaquim Tudela i Roy, Lluis M. Parull i Cabot (a.c.s.) i Josep M. Dresaire i Montasell.
Pels que no eren Armats, per haver pogut ser per un dia Armats de ple dret. Van formar part d’aquell grup: Josep M. Malé (a.c.s.), Ramon Gay, Miquel Ros i Vila, Josep M. Gironés i Micas (a.c.s), Damià Ros i Avellana, Salvador Carbonell i Jordi Colomer i Durà. Cas especial el d’en Miquel Ros, ja que s’acabava de casar i va empalmar el viatge de nuvis amb el viatge a Roma.
Per a alguns d’ells, pel fet de ser la seva primera sortida com a Armat, com per exemple el cas d’en Jordi Romagosa i Nebot (actual Capità Manaia), d’en Jordi Martí i Gelabert (actual Ajudant del Capità) i d’en Francesc Casabella i Prat (a.c.s.). O també el cas de Jordi Romagosa i Berga, que en els seus anys de soci va ser l’únic cop que es va vestir d’armat. Per l’armat Ignasi López i Fernández, que en aquesta sortida va ser el primer cop que va ocupar el lloc de Decurió, lloc que ha ocupat després durant més de vint anys.
I d’altres anècdotes personals que desconeixem.
|
Assistents a l'acte (Foto: Gemma Romagosa) |
El dissabte 24 de setembre de 2011, una gran part d’aquestes persones ens vàrem retrobar per recordar-ho, en la commemoració d’aquests XXV anys del viatge i del qualificatiu “Soldats de Pau”. Acte on es va poder visionar un resum de les filmacions originals de Jaume Ridorsa i Antonio López, en un muntatge en que va preparar el company armat Miquel Guillén. Va ser un moment emotiu, en recordar els aspectes i les anècdotes d’aquest viatge que, sens dubte, va marcar un abans i un després dins de la nostra entitat.
|
Parlament d'Amadeu Llinàs - Portaveu (Foto: Gemma Romagosa) |
Des de la Junta actual, volem donar les gràcies a tots, per haver aportat el vostre granet de sorra a la història dels Armats. Història que ens ha ajudat a arribar fins el que som ara i que ens empeny cap el nostre futur més proper.
|
Parlament de Jordi Romagosa - Capità Manaia (Foto: Gemma Romagosa) |
Els integrants d’aquella Formació i els acompanyants, tots plegats, podem dir amb satisfacció; “aquell dia jo hi vaig ser”.
|
L'Alcalde de Mataró, Sr. Joan Mora es dirigeix als assistents (Foto: Gemma Romagosa) |
Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia