INFORMACIÓ

diumenge, 29 d’abril del 2012

Esmorzar dels Armats

Avui diumenge, dia 29, els Armats hem dut a terme un d’aquests actes que acostumem a fer un cop passades les dates de la Setmana Santa i que consisteix en un esmorzar de tots els nostres socis. Els que volen venir, es clar.

Els preparatius inicials (Fotos: Jordi Romagosa)

És un dels actes que porta més temps organitzant-se i que no ha fallat mai. Diferents format, diferents llocs, però sempre un acte de germanor per ajudar a fer més pinya entre tots els socis de l’entitat. Que no únicament som armats per desfilar.

Preparant les carxofes a la brasa i les botifarres (Fotos: Jordi Romagosa)

A les 8 del matí, un petit grup ens hem cuidat de portar tot el material des del nostre local fins el pati de l’Hort del Rector, on hi hem tornat després d’un parell d’anys de fer-ho al pati del nostre local social a la Presó.

Preparant les amanides, tot esperant l'esmorzar i una vista de la gent entaulada (Fotos: Jordi Romagosa)

A 2/4 de 9 les taules i cadires ja estaven a punt i a les 9 ha començat tota la preparació. Fer la brasa per coure la carn, preparar les amanides i les taules i tot el que envolta un acte d’aquestes característiques. Tot això mentre la gent anava arribant de mica en mica i s’anaven afegint a la feina.

Tot coent les botifarres i els srs. Joaquim Fernàndez, president de l'IMAC, Jordi Llinàs, president dels Armats i Jordi Romagosa, Capità Manaia, al moment de les postres (Fotos: Dídac Benítez)

A 2/4 d’11, que ja hi havia gana, ens hem posat a taula i hem fruït d’un bon esmorzar i una bona estona tot plegats. En total ens hem reunit una cinquantena d’associats que hem gaudit d’un bon matí, amb un temps magnífic. I el proper acte, el Sopar Social el dia 5 de maig.



Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

diumenge, 22 d’abril del 2012

Desfilada commemorativa del 50è aniv. dels Armats de Torredembarra

Finalment ha arribat el dia. Amb motiu dels 50 anys de la recuperació dels Armats de Torredembarra, el 20 d’abril de 1962, ens hem desplaçat fins aquesta vila del Tarragonès, per  participar en la desfilada commemorativa que tancava els actes d’aquest aniversari. En conjunt ens hem desplaçat més de 75 persones entre armats, logística i familiars, així com també una representació de l’ajuntament encapçalada pel nostre alcalde.
Reunió de Caps i Comandaments
El desplaçament del grup s’ha fet en dos autocars i vehicles particulars, sortint els autocars de Mataró a les 11 del matí i arribant a Torredembarra als voltants de la una. Tot seguit tothom s’ha distribuït en el lloc habilitat per canviar-nos, l’escola Antoni Roig. Temps lliure per dinar i a les 5 de la tarda ens hem concentrat les tres agrupacions per iniciar la desfilada en direcció a l’edifici del Patronat Antoni Roig.

Entrada de Mataró pel portal de Padrines

Han encapçalat aquest recorregut els nostres amfitrions els Armats de Torredembarra, amb 29 efectius, a continuació Mataró, amb 61 efectius i finalment els Armats de la Sang de Tarragona amb 40 efectius.

Armats de la Sang de Tarragona
Un cop arribats a l’edifici del Patronat, s’ha fet el tancament de files i hem gaudit d’uns minuts per poder conversar entre tots.

Armats de Mataró
Els Armats de Torredembarra fent la guàrdia al Patronat Antoni Roig
Capità Manaia de Mataró (Jordi Romagosa), Capità Manaies de Torredembarra (Antonio Roig) i President dels Armats de Torredembarra (Pere Font), en el tancament de files al Patronat

Tot seguit ha començat la desfilada, que hem encapçalat els Armats de Mataró, seguits dels de Tarragona i, tancant el grup, els de Torredembarra. Durant la desfilada cada agrupació ha dut a terme diferents evolucions pròpies. 
Els Armats de Mataró fent la fletxa al carrer de Pere Badia

El Capità Manaia Jordi Romagosa, saluda a l'Alcalde de Mataró sr. Joan Mora en el decurs de la desfilada

Armats de Mataró fent el combat de 2 a la plaça del Castell

En arribar a la Plaça del Castell cada agrupació ha pogut fer una evolució a la plaça central, quedant finalment les tres agrupacions formades al davant de les escales de l’Ajuntament, finalitzant així la desfilada.

Els Armats de Tarragona fent la seva evolució a la plaça del Castell

Armats de Torredembarra fent la seva evolució a la plaça del Castell

L’alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, s’ha adreçat en primer lloc a tots els assistents, a continuació el representant de l’ajuntament de Tarragona i finalment el nostre alcalde sr. Joan Mora.

El sr. Joan Masagué saluda a tots els assistents

El sr. Joan Mora s'adreça als assistents
Tot seguit s’ha fet un Toc de Silenci en record de tots els armats difunts. L’acte, que unes quantes gotes de pluja semblaven voler-nos esgarrar, ha finalitzat amb una fotografia aèria de grup dels 130 armats que han desfilat.

Capitans Manaies de Torredembarra (Antonio Roig), Tarragona (Alfons Lorenzo) i Mataró (Jordi Romagosa)

Toc de Silenci

Un cop tot el material recollit i carregat als vehicles, ens hem desplaçat fins el Casal per fer el sopar de germanor. Durant els parlaments finals, el nostre president Jordi Llinàs i el nostre alcalde han lliurat a la colla amfitriona una reproducció de la Venus de Mataró. Les colles convidades hem rebut per part dels Armats de Torredembarra, el llibre editat en commemoració del 50è aniversari i la fotografia de grup acabada de sortir del forn, tot un detall. Hem rebut també per part dels Armats de Tarragona, un exemplar del llibre de la seva història. Per part nostra hem lliurat 10 exemplars de la nostra revista a cada agrupació.
En definitiva, una jornada inesborrable dedicada a la memòria d’aquelles persones que ara fa 50 anys van dedicar temps i esforços per recuperar una tradició que avui és ben viva i que té un esdevenidor prometedor.
Des dels Armats de Mataró volem reiterar la nostra felicitació. Enhorabona.



(Fotografies: Rita Minguillon)


Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

dimarts, 17 d’abril del 2012

Sol·licitud de la Setmana Santa com a Patrimoni Cultural de la Ciutat

Intervenció del vicepresident de la Comissió de Setmana Santa, sr. Jordi Merino, al Ple Municipal del dijous 12 d’abril de 2012, per demanar la sol•licitud de declarar la Processó del Divendres Sant, Patrimoni Cultural de la Ciutat.

.. --- ..

Il•m sr. Alcalde, senyores i senyors regidors, consiliari, presidents i hermanos mayores presents a la sala, confrares, ciutadans , amics...

Inicio aquest breu parlament en representació de la Comissió de Setmana Santa de Mataró, a petició de la mateixa Comissió atès el punt de l’ordre del dia que ens ocupa. Mencionar que defensaré la nostra postura però aquest parlament podria ésser llegit per qualsevol dels 28 membres que composen l'esmentada comissió.

Ens hagués agradat iniciar aquesta intervenció d’una manera molt diferent, però per tal de no continuar donant-hi voltes, amb la idea de facilitar el posterior debat que ens precedirà, i per a que es parli de nostra gran Setmana Santa dels darrers 26 anys i de la nostra trajectòrria de llarg recorregut i no pas d’un acte del proppassat Dissabte Sant, permeteu-me una molt breu menció a la nostra postura.

La Comissió ja ha defensat que la participació del grup d’antics legionaris ni constava al programa, ni al pla específic, ni en tenia coneixement. A més s’han demanat públiques disculpes per la part que ens toca per si alguna sensibilitat s’ha pogut sentir menyspreada o ofesa, i s’ha indicat amb fermesa que sota el paraigües de la Comissió no es tornarà a reproduir a la nostra ciutat.
Ens dol que siguem ara centre mediàtic d’això, una arma llancívola de debats de centres i perifèries, i que es continuï estirant de fils i fantasmes que no són ni la nostra missió, ni els nostres objectius. Com entitat som confessionals però completament independents de qualsevol sensibilitat política. Els que ens coneixeu sabeu que la nostra feina és intensa, rigorosa, seria, i sovint molt silenciosa.... és una feina pas a pas que hem anat construint al llarg dels nostres anys d’existència, i és això pel que volem ser coneguts.

Dit això i fet l’aclariment oportú i per tal de no quedar-nos en aquesta inoportuna anècdota, permetin-nos centrar el tema.

Qui havia de dir ara tot just fa 26 anys que en el Ple de l’Ajuntament de Mataró es debatria una proposta de resolució per a que es tramités el reconeixement de la Setmana Santa mataronina com a Patrimoni de la ciutat? Qui hauria pensat que Mataró seria coneguda arreu del nostre país també per la celebració i solemnitat de les seves processons? Allò que va començar com un esdeveniment petit, auster, sobri, amb el temps s’ha anat convertint en un fenomen de masses que mou milers de persones durant els nostres dies sants, i que permet des del respecte, la tolerància i la diversitat expressar la fe dels participants. I com no, una lectura cultural i d’atractiu afegit.

Qui hauria imaginat que en la nostra ciutat conviurien en plena harmonia, integració i de forma complimentada elements de viure, conviure i entendre la Setmana Santa diferents? O fins i tot, que es tornarien a veure tradicions tan catalanes com la Nit del Silenci, que la Verge dels Dolors tornaria a processionar pels carrers de la nostra ciutat, o fins i tot que els caps de ferro serien homenatjats per la ciutat que els va veure néixer ara fa més de tres-cents anys.

Però també, qui hauria pensat que algunes confraries i germandats formarien de manera tan intensa part de la diversitat plural i cultural de la ciutat de Mataró, molt més enllà dels actes processionals pels quals són coneguts.

Fetes aquests preguntes reflexives, voldríem mencionar algunes coses que ja son conegudes per tots vostès però que cal fer-ne un repàs tot ni que sigui molt de puntetes:

La Setmana Santa a Mataró ve de lluny, de molt temps ençà. La primera manifestació pública documentada es troba a finals del s.XVI, quan els diferents gremis i confraries sortien en processó el Dijous Sant. Un temps coetani, o inclòs anterior també a les manifestacions de Setmana Santa de qualsevol part del país. Durant tot el s.XVII hi ha documentat tota una sèrie de presència de la Confraria de la Puríssima Sang de Jesucrist, la Confraria del Sant Sepulcre amb imatges d’origen medieval, de la processó dels cavallers, el Via Crucis pels carres de la ciutat molt similar al que coneixement a l’actualitat fins el cementiri dels caputxins, la presència de la Venerable Congregació dels Dolors que ens va deixar una de les millors joies de l’art barroc català amb la Capellà dels Dolors... per a fer-ne la menció d’algunes, i que van perdurar fins als anys seixanta d’aquest segle lligades també a les diferents etapes i esdeveniments històrics del nostre país. Aquest substrat i herència han ajudat també a conformar l’actual imatge de la Setmana Santa de Mataró, ja que algunes de les confraries actuals provenen de l'antigor.

Fa 26 anys que existim i treballem com a Comissió, i l'any 2011 Mataró va ser seu del Congrés Català de Congregacions, Confraries i Germandats de Setmana Santa i va posar a la ciutat en el bell mig del món confrare català i de la mediterrània oriental. Parlar de Setmana Santa a Catalunya passa també per fer menció obligada de Mataró, Reus, Tarragona, Girona, Banyoles... i moltíssimes altres. I actualment estem treballant per a que el relleu de la capitalitat sigui l'any que ve a la Catalunya del Nord, per als nostres germans de Perpinyà, on processionen ininterrompudament des de 1416.

Diuen que tenim la segona processó més multitudinària de Catalunya i que aplega més de 40.000 persones el Divendres Sant per veure una Processó on participen directament 1215 persones en 11 Misteris. Sense cap mena de dubte un fet, una realitat, tot un acte de ciutat a nivell de concentració de públic assistent com poden ser altres actes importants a la ciutat com Les Santes, Reis, Sant Jordi, o d'altri. Però no només és això, enguany 43 activitats, actes litúrgics triduum, via crucis i 7 grans processons s'han realitzat pels nostres carrers.
Però també és important i cal destacar és que des de fora parlen del “model Mataró”, un model de Setmana Santa on es barregen i combinen elements i estils tradicionals catalans antics i més antics, amb els d'altres zones geogràfiques. Un model d'integració que ens caracteritza i al qual remarquem no volem renunciar-hi. La diversitat plural si és respectuosa és riquesa.
I cal fer menció que no hem treballat sols, hi ha altres entitats que participen amb nosaltres, i el mateix ajuntament que des de fa ja alguns anys col•laborem conjuntament per a la realització i difusió dels esdeveniments, i amb el que continuem treballant i construint. I que sigui per molts anys.

L'oferiment que avui ens fan, i que recollim, no és lliure de compromís per a nosaltres. Parlar del passat és empresa fàcil, tal com dir que hem tingut dificultats o que som capaços de reconèixer els errors; però nosaltres som molt vius i parlem per on volem anar. Les Confraries, Germandats i Armats, com sempre, ens comprometem a continuar amb la nostra tasca, la nostra entrega, treballar per la ciutat que ens acull i estimem, i ho volem fer junts. I aquí valors com la serietat, el compromís, la caritat, la laboriositat i, la nostra fe volem que ens acompanyin. Ens coneixeu i sabeu que fins ara ha estat així. És el compromís ferm verbalitzat per mi però assumit per tots i per totes.

Tanco si em permeten amb l'agraïment especial als que ens han precedit i van impulsar la recuperació d'aquesta nostra tradició, i que han aconseguit que per molts i moltes mataronins i mataronines la Setmana Santa sigui quelcom important, un fet, un fet normal. I com no, als companys i companyes de viatge de la Comissió.

A vostès regidors i regidores gràcies per haver pogut deixar expressar-nos en aquest fòrum que és per antonomàsia el lloc de representació de la nostra ciutat, gràcies pel seu temps i haver pogut passar aquesta estona amb vostès, i ajudar a fer comprendre que la nostra trajectòria ve de llarg. I com sempre, nosaltres restem oberts a parlar amb tothom, -fins i tot amb els possibles detractors- i a continuar treballant. I com no, a que ens continuen coneixent i fent de la nostra setmana santa també una icona de la nostra ciutat.

Bona nit, bon debat serè i constructiu,i que visqui la nostra tradició.

diumenge, 15 d’abril del 2012

La Tertulia a Mataró Radio

Durant la Setmana Santa vaig assistir com a Capità Manaia i en representació dels Armats, a la tertúlia de Mataró Radio per a parlar de la Setmana Santa. Es va emetre el dimarts de Setmana Santa, si bé ja havia estat enregistrada abans.
Van assistir-hi també els companys Josep Jubany, Jesús Moya i Javier Lechuga. Tots 4 vam aprofitar per a parlar de les nostres activitats i dels aniversaris que enguany hem celebrat.

Podeu escoltar la totalitat del programa en aquest enllaç.

 Ir a descargar

 

Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

dimecres, 11 d’abril del 2012

Desfilada a Torredembarra

El proper dia 21 d'abril, anirem a la vila de Torredembarra per fer una desfilada conjunta amb la seva agrupació i els Armats de Tarragona. El motiu n'és la celebració del 50è aniversari de la recuperació dels Armats de Torredembarra.


Aquí teniu el cartell de la trobada i més informació al dossier.

dilluns, 9 d’abril del 2012

Processó General del Divendres Sant

Dissortadament aquest material ha estat retirat pels responsables del mitjà de comunicació.


Disculpeu les molèsties, alienes a Armats de Mataró.

 

Vídeo de m1tv sobre la Processó General del Divendres Sant a Mataró.



.

dissabte, 7 d’abril del 2012

Divendres Sant 2012

Doncs, sí senyor! Malgrat les previsions més pessimistes i els auguris dels que resaven perquè plogués a bots i barrals (resaven?), ahir es van desenvolupar els actes de la Processó General amb normalitat, amb un cel gris, però també amb clarianes i estones de sol.
Amb puntualitat, els Armats estàvem tots concentrats al pati del nostre Castrum a les sis de la tarda. A ¼ de 7 i segons l’horari previst, hem sortit en direcció al carrer del Prat de la Riba per a fer la Recollida del Sant Crist de la Bona Mort, un acte que va començar l’any 1990 en la primera participació dels Armats a la processó quan l’església en va donar el consentiment.
Després d’un quadre de l’Optíada Juvenil i de les seccions de Llança, s’ha fet una petita pregària i tot seguit el Sant Crist ha estat carregat pels portants i s’ha incorporat al bell mig de la nostra formació per començar l’itinerari cap a Santa Maria. També ens acompanyava el misteri de la Coronació d’Espines. Tres confraries que cada any fan aquest petit recorregut plegades.
Hem arribat a Santa Maria amb molta puntualitat i després d’esperar a que sortís la Mare de Déu dels Dolors amb el seu nou tàlem o pal•li, els Armats i el Sant Crist hem entrat tots dins de Santa Maria, mentre les nostres Biga es quedaven a l’entrada del Carrer Nou.
La plaça de Santa Maria plena de gent. Massa gent per un espai d’aquestes característiques i tenint en compte que la majoria de misteris es troben repartits per la plaça. Entre portants, bandes, seguici i públic en general, insisteixo, massa gent.
Amb puntualitat el Capità Manaia ha demanat permís per a començar la processó i els Armats l’hem començat aquest any sortint de Santa Maria. Una forma interessant, però que caldrà estudiar amb més detall.
A partir d’aquest moment la Processó s’ha desenvolupat per part nostra, segons els criteris acordats per la Comissió. La primera evolució al carrer d’Argentona i a partir d’aquest punt hem intentat seguir el que es marcava en el nostre programa d’actuacions, cosa que hem aconseguit i únicament hem afegit un parell de combats en veure que el misteri de l’Oració a l’Hort se’ns quedava endarrerit.
En arribar a la plaça Santa Anna, el nostre programa ha consistit en l’entrada de les dues Biga; a continuació el grup de la Bandera, la Banda i els Signums; continuant amb l’Optíada Juvenil, que ha fet la seva evolució i finalment les seccions de Llança, que han fet l’estrella.
I així han finalitzat els actes, amb participació dels Armats, d’aquesta Setmana Santa. La propera cita, Torredembarra.










(Fotografies: Mireia Romagosa)

Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

divendres, 6 d’abril del 2012

El Dia dels Armats 2012

Acostumem a anomenar al Dijous Sant el nostre dia. I no perquè la resta de confraries no facin activitats, que en fan, sinó perquè és el dia en que duem a terme els dos actes que ens són propis: la Recollida de la Bandera i l’Homenatge a la Ciutat.
I quina manera de despertar aquest dijous ! Em sembla que tots els Armats han estat pendents del temps i la previsió durant tot el matí i fins l’hora de sortir. Finalment, la pluja ha fet la seva feina i ha marxat, deixant un cel gris i a clapes que no ens ha molestat per fer les nostres activitats.
A les 7 de la tarda tota la formació estava a punt de sortir per anar a recollir la Bandera a Santa Maria. Un acte aquest que cada cop acull a més gent. És un acte senzill, cerimoniós i molts amics ho aprofiten per gaudir de l’acte tot esperant per anar a la plaça de l’Ajuntament. El Banderer d’Honor d’enguany,  Josep Gómez i Valls ha pogut lliurar la Bandera al Banderer de la Formació, un simbolisme que es representa des de l’any 1990. Un cop fet el combat general en honor a tots els assistents, la formació ha desfilat en direcció a l’Ajuntament seguint l’itinerari de la Plaça Gran, carrer Barcelona i Riera amunt.
A les 8 del vespre, puntualment, ha començat l’acte d’Homenatge a la Ciutat. Acte que el Capità Manaia, en el seu parlament, ha dedicat als dos Armats difunts els srs. Lluís Rabassa i Fuster i Jordi Montia i Cervera, que ens han deixat en el decurs d’aquest any.
Totes les seccions de la formació han desfilat per l’interior de la plaça fent les seves evolucions, fins i tot les dues Biga i un Equites, que ha estat la novetat d’enguany. Feia molts anys que no sortíem amb un Armat dalt de cavall. Tot plegat un acte que ha durat una hora i on el nostre alcalde s’ha estrenat en la tradició d’autoritzar les nostres desfilades, tradició que es fa des de l’any 1990.
Tot seguit i acabat l’acte, tota la formació s’ha dirigit a Santa Maria on s’estava preparant la Processó Nit de Silenci. Els misteris de l’Oració a l’Hort i la Coronació d’Espines estaven a punt. La Mare de Déu dels Dolors, que tornava a sortir després de més de 40 anys, ha trigat una mica més a estar a punt i això ens ha fet començar la processó amb retard.
Tot el conjunt, molt cohesionat, ha fet l’itinerari habitual amb els carrers a mitja llum, molts dels assistents portant espelmes i amb un silenci molt respectuós. És l’estil de les Processons catalanes.
Un cop arribats de nou a Santa Maria, els Armats i els dos Misteris han entrat dins la Basílica i ha continuació ha entrat la Mare de Déu dels Dolors, mentre els Armats i els portants feien un passadís d’honor en el més absolut silenci.
Amb la tradicional foto de grup dels armats ha acabat el Dijous Sant. Esperem ara al Divendres.
A continuació teniu un recull de fotos de l'acte.




















(Fotografies: Mireia Romagosa)

Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia


dijous, 5 d’abril del 2012

Via Crucis amb el Cor Ciutat de Mataró

A l’església de Santa Anna plena de públic disposat gaudir de la música sacra, es va dur a terme, ahir dimecres, l’escenificació del Via Crucis de Franz Liszt, organitzat pel Cor Ciutat de Mataró i amb la col•laboració dels Armats de Mataró en els quadres plàstics.
El Cor Ciutat de Mataró, sota la direcció de Jordi Lluch va oferir un programa en dues parts. A la primera va interpretar les peces Motet “Veni Sanctificator” de Ernst Krenek, Animam meam dilectam de Narcís Casanovas i In monte Olivetti de Juozas Naujalis. Tot seguit va començar la interpretació del Via Crucis amb el Vexilia Regis i les 14 estacions que en formen part. L’obra consta de fragments interpretats per piano sol i d’altres amb intervencions del cor i de solistes.
Dos escenaris situats a dreta i esquerra del creuer han permès l’escenificació de les diferents estacions tot acompanyant les interpretacions del Cor. Un conjunt realment interessant que ha permès gaudir al públic assistent d’un concert de Setmana Santa com a preàmbul dels fets que es recorden aquests dies.
A continuació teniu un recull d’imatges de l’acte fetes per Jordi Romagosa.
























Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia