INFORMACIÓ

dimecres, 20 de març del 2019

Trobada d'Armats a Mataró - 15 anys

Una Trobada d’Armats és un fet diferencial que marca la temporada de les agrupacions que hi participen. És una ocasió pel retrobament d’amistats o pel coneixement de noves. És el moment de veure altres realitats i estils de representar el que els Armats, Manaies, Manages, Estaferms, Pretorians i Soldats Romans de Catalunya duen a terme durant la Setmana Santa, tot recordant els soldats que van custodiar al Natzarè i van fer guàrdia al sepulcre.
Biga i Equite dels Armats de Mataró
Aquesta pràctica a Catalunya ja ve d’antic. A Mataró, la presència de persones vestides de soldats romans, segons els cànons de l’època, està documentada al Museu Arxiu de Santa Maria des de l’any 1705. Moltes altres agrupacions catalanes tenen també una constància documental semblant. Per tant, podem afirmar que aquesta presència té una tradició de més de 300 anys d’història en la majoria de poblacions on actualment hi ha agrupacions. 

És per tot això que en una reunió de la Junta del setembre de l’any 2000, es parla per primera vegada de que Mataró podria organitzar una Trobada d’Armats de Catalunya per l’any 2005, commemorant els tres-cents anys dels Armats de Mataró. Les recents experiències de les Trobades de Girona (1990) i Banyoles (1999) podrien servir com a fonaments per a encarar aquest desafiament.
Concentració als patis del col·legi Valldemia - Anada al Parc Central - Desfilada dels maniples
Malgrat tot es produeixen diferents canvis de data degut a coincidències amb activitats previstes per altres agrupacions i els imponderables econòmics, passant de l’any 2005 al 2003 i fixant finalment el dissabte 20 de març del 2004 com a data de la concentració.

La feina duta a terme per la Comissió de treball de la Trobada, encapçalada per l’aleshores president Albert Miquel i Nogueras, va ser llarga i complicada ja que, a grans trets, organitzar una trobada implica, a més d’escollir una data escaient i propera a la Setmana Santa, tot un seguit d’actuacions. A tall d’exemple podem considerar: la comunicació a tots els grups, la gestió i control de les respostes per a quantificar participants, la recerca d’un espai per a poder canviar-se tots, la recerca d’espais d’aparcament pels visitants, el disseny d’un recorregut de desfilada i un espai de concentració, un indret amb cabuda pel sopar de germanor, l’edició de material gràfic (cartells, documentació, etc.), un recordatori pels participants i d’altres, sense oblidar la partida econòmica necessària per a cobrir totes les despeses i tota la logística indispensable pel bon funcionament d’un esdeveniment d’aquest estil.
Desfilada de les diferents agrupacions
El dia de la Trobada a la tarda, les 32 agrupacions que van assistir, es van poder canviar a les aules del col·legi Valldemia i concentrar-se als patis de l’escola. L’espai de desfilada va ser el nou Parc Central on totes les agrupacions van desfilar davant de la guàrdia d’honor dels Armats de Mataró.
Desfilada de diferents maniples - Concentració a la Plaça de la Música
Seguidament totes les agrupacions es van anar distribuint pels diferents carrers del Parc i poder fer algunes evolucions, concentrant-se tot seguit a la Plaça de la Música, lloc on es van repartir les tradicionals cintes anomenades ‘corbates’, recordatòries de la trobada, als banderers i estendards de cadascuna de les formacions.
Banderers i Estendards - Moment del Sopar - Revista i recordatori de la Trobada
Finalment el sopar de germanor es va dur a terme en una gran carpa instal·lada al mateix recinte del Parc on els gairebé 1400 participants, més les corresponents logístiques i altres convidats, van poder gaudir d’una estona de companyonia i bon humor, amb els parlaments protocol·laris i el repartiment de recordatoris per a les diferents agrupacions.

Una trobada que forma part de la nostra història recent, de la qual ja en fa 15 anys.

(fotografies: Arxiu Armats)

Jordi Romagosa i Nebot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada