INFORMACIÓ

dijous, 26 de desembre del 2019

En record dels germans Parull i Cabot


El passat 11 de novembre ens va deixar un dels nostres antics companys, el senyor Antoni Parull i Cabot, que fou soci de l’entitat des de l’any 1956 fins a l’any 2011.

Armats el 1960. Al centre de la imatge, l'Antoni i en Lluís

Juntament amb el seu germà Lluís (acs), que va entrar a formar part dels Armats l’any 1950, van participar a les desfilades dels anys 50 i 60 fins a la supressió de les processons a Mataró.

Imatge dels anys 60. Drets d'esquerra a dreta: Banchs, Antoni Parull, Edo, Riera, Imbern i Lluís Parull

Amb la recuperació de l’activitat de l’entitat l’any 1981, van participar a les desfilades de Sant Andreu de Llavaneres. Més endavant l’Antoni ja va deixar de desfilar, mentre el seu germà Lluís encara va seguir algunes temporades més, i els darrers anys va desfilar portant el Pergamí. L’any 1986, en Lluís va formar part de la formació que va desfilar a Roma a la ciutat del Vaticà.

Desfilada de l'any 1983. A primer terme en Lluís Parull

L’any 2007, primer any en que es van repartir insígnies, els dos germans van rebre la insígnia d’Or pels 50 de pertinença de l’entitat.

Visita a Roma el 1986. En Lluís Parull es troba al bell mig de la imatge

En Lluís ens va deixar fa anys, el 10 de setembre del 2009, a l’edat de 75 anys. L’Antoni ens ha deixat, deu anys després, als 83 anys.

Vagin des d’aquí els nostres condols per a tota la família. Descansin en pau.

El funeral per l'Antoni va tenir lloc el dilluns 11 de novembre a la parròquia de Sant Josep.

(Fotografies: Família Parull i Arxiu Armats)

Jordi Romagosa i Nebot

divendres, 20 de desembre del 2019

dimecres, 11 de desembre del 2019

Actes Nadal 2019


Des de ja fa unes quantes temporades, el Nadal també és temps de poder veure els Armats de Mataró. Enguany ens tornareu a trobar, com ja és tradicional, als Pastorets de Mataró, però hi ha novetats pel que fa als pessebres vivents. Aquest 2019 no es representa el pessebre vivent de Corró d'Avall, però per altra banda participarem per primer cop al pessebre vivent de Canet. La resta de participacions seran als pessebres d'Argentona i Òrrius.

Com sempre, gràcies a l'esforç i a la col·laboració d'un bon nombre de socis i a la tasca que desenvolupen els organitzadors dels diferents esdeveniments i que ens atorguen la confiança al convidar-nos a participar-hi.

La relació dels actes és la següent:

https://agenda.cultura.gencat.cat/content/agenda/ca/article.html?article=20191210025
  • Pessebre vivent de Canet. Dies 14 i 15 de desembre, a partir de les 6 de la tarda.  Representacions cada 20 minuts.

http://argentona.cat/document.php?id=44979
  • Pessebre vivent d'Argentona. Dies 21 i 22 de desembre, de 6 a 9 del vespre. 

  • Pastorets de Mataró. Horaris i dies de representació a la seva Web.


http://www.orrius.cat/orrius/turisme/festes-i-fires/pessebre-vivent-dorrius.html
  • Pessebre vivent d’Òrrius. Dies 28 i 29 de desembre a les 7 del vespre.




Jordi Romagosa i Nebot

dimecres, 13 de novembre del 2019

Comença la temporada 2020


Us agradaria sortir d’Armat ?
Us agradaria sortir o col·laborar a la Passió ?
Us agradaria fer-vos socis dels Armats de Mataró ?
Us agradaria participar a les activitats que duem a terme per Nadal i Setmana Santa ?
 

Comença la nova temporada i ens acostem als actes tradicionals del Nadal, on els Armats col•laborem des de fa uns anys en diferents activitats. Enguany la previsió és participar a:
  • Pessebre vivent de Canet. Dies 14 i 15 de desembre. De 6 a 9 del vespre.
  • Pessebre vivent d'Argentona. Dies 21 i 22 de desembre, de 2/4 de 7 a 2/4 de 10 del vespre. 
  • Pessebre vivent d'Òrrius. Dies 28 i 29 de desembre a les 7 del vespre. Informació
  • Pastorets de Mataró. Horaris i dies de representació a la seva Web.
Un cop entrat l’any nou ens acostarem als actes centrals de la temporada 2020. Pel que fa a les activitats típiques que organitzem o col•laborem durant la Setmana Santa, les previstes són:
  • Processó del Prendiment. Tindrà lloc el diumenge 5 d'abril del 2020.
  • Dijous Sant, 9 d'abril. Amb els tradicionals actes de: Recollida de la Bandera, l´Homenatge a la Ciutat i la Processó Nit de Silenci.
  • Divendres Sant, 10 d'abril. Amb els actes tradicionals de la Recollida del Sant Crist i la Processó General.
  • La Passió. Tindrà lloc els dies 3 i 4 d'abril.
Però formar part dels Armats de Mataró és quelcom més que sortir a desfilar a les processons. És mantenir tradicions que formen part de les nostres arrels com a cultura i com a poble. Per això tenim tot un seguit d’activitats i feines on no ens sobren mai ajuts. Per tant el vostre granet de sorra com a soci o col·laborador és més important del que penseu.

Us agradaria, doncs, participar en mantenir viva una tradició centenària que és Patrimoni Cultural de la Ciutat de Mataró des de l’any 2002 ?

Podeu fer servir les “Dades de Contacte” i preferiblement el correu electrònic armatsdemataro@gmail.com i el full d’inscripció de “Vull fer-me soci” i contacteu amb nosaltres el més aviat possible.


dilluns, 11 de novembre del 2019

Imatges del Via Crucis


La Capella dels Dolors de Santa Maria, va acollir el diumenge dia 10 de novembre, el Via Crucis organitzat per la Confraria dels Dolors, la finalitat del qual era en homenatge i record de tots els difunts de les diferents Confraries i Germandats de la ciutat.


Amb la capella plena de representats de les Germandats, Confraries i Armats de Mataró, es va poder assistir i recordar cadascun dels passos del Via Crucis, on els Armats, mitjançant el seu president Joan Rovira, van fer la lectura de l'estació 10, quan Jesús és despullat de les seves vestidures.





Jordi Romagosa i Nebot

dijous, 7 de novembre del 2019

Via Crucis



El proper diumenge dia 10 es durà a terme un Via Crucis a la Capella dels Dolors en homenatge i record a tots els difunts de les diferents Germandats, Confraries i dels Armats de Mataró, organitzat per la Confraria dels Dolors.

 

dissabte, 19 d’octubre del 2019

Mataró X Càritas 2019

Avui dissabte 19 d’octubre, es desenvolupa a l’entorn de la Plaça de Santa Anna i sota el conegut lema “ajuda’ns a ajudar”, una nova edició del Mataró X Càritas, la 8a en concret. Durant tot el dia tot un seguit d'activitats amenitzen la tradicional recollida d'aliments que gestiona aquesta entitat.

Des de 2/4 de 12 fins a les 9 del vespre, les actuacions de grups mataronins com Els Garrofers, els Castellers del Tecnocampus, la colla castellera Engrescats de la URL, Agrupació musical del Maresme, Mirs, Tuparik Kaobs, Grup OK, Vol de Gavines... van aportant el seu granet de sorra amenitzant aquesta campanya solidària.

Com en anteriors edicions, els voluntaris de la Comissió de Setmana Santa, entre ells una representació dels Armats de Mataró, s'han fet càrrec del dinar de germanor amb una arrossada popular que ha aconseguit recaptar 1200 € com a donació a Càritas de Mataró.

Rafa Acedo preparant l'arròs


Moment del lliurament al president de Càritas, Ramon Radó, de la recaptació de l'arrossada popular
Els Armats de Mataró han fet una aportació en espècie de 170 litres de llet, com una aportació més de suport a la tasca que du a terme Càritas de Mataró.

170 litres de llet, l'aportació dels Armats



(Fotografies: Armats de Mataró)

Jordi Romagosa i Nebot

dimecres, 11 de setembre del 2019

11 de setembre 2019

L’acte d’homenatge a Rafael Casanova, s’encetava el matí de l’11 de setembre amb un temps una mica revolucionat, on una nit de vent i pluges generals donava pas al sol just al moment de començar l’acte. El vent, però, s’ha mantingut omnipresent, la qual cosa no ha estat un impediment per a la presència (enguany amb algunes absències) de representants d’entitats culturals, sindicats i partits polítics, tots concentrats al davant del monòlit d’homenatge al darrer Conseller en Cap de Barcelona els anys 1713 i 1714, monòlit inaugurat ara fa 39 anys.

Una diada especial també enguany, amb fort contingut polític arran dels darrers fets i manifestacions polítiques que s’han produït en el nostre país, amb el rerefons de la propera sentència pel judici del Procés.

Qüestions polítiques a part, un any més els Armats, com a entitat representativa a la nostra ciutat de les activitats dels manaies, armats, estaferms, pretorians, etc. de Catalunya i, per tant, arrelada en la cultura catalana, hem participat de nou a l’acte d’homenatge a aquesta persona representativa de tots els defensors de la llibertat del poble català enfront de la repressió.


El protocol habitual ha dirigit el desenvolupament de l’acte, amb les ofrenes del consistori, entitats culturals, esportives, veïnals, sindicals i partits polítics. Les tradicionals actuacions del Cor Madrigalista de Mataró i dels Mestres del Gai Saber han posat el contrapunt musical al matí de la Diada.

El company Felipe Merchán ha acompanyat a la Junta i ha estat l’encarregat de depositar l’ofrena dels Armats. 

(Fotografies: Dídac Benítez)


Jordi Romagosa i Nebot

diumenge, 1 de setembre del 2019

En record de Jordi Samper i Casanovas


A finals del mes passat ens va deixar en Jordi Samper i Casanovas company armat durant unes deu temporades.
 

Va néixer l’any 1966 i va començar com a Armat l’any 1999 seguint els passos del seu fill Ferran i ens va acompanyar fins el 2008.


En Jordi, tercer per l'esquerra, a la processó del Divendres Sant l'any 2006

 

Persona activa, gaudia de les seves aficions al màxim, sempre envoltat dels seus companys i amics. El recordarem sempre com a integrant de les seccions de llança formant part de la segona secció.
 

L’acte de comiat va tenir lloc el 26 d’agost. Descansi en Pau.

 

(Fotografies: Arxiu Armats)



Jordi Romagosa i Nebot

dilluns, 8 de juliol del 2019

En record d'Amador Ávalos Camacho

Amador amb l'estendard Soldats de Pau - Dijous Sant 2007
Avui, dilluns 8 de juliol, ens ha deixat el company Amador Ávalos Camacho, a l’edat de 55 anys. L’Amador era una d’aquestes persones amb un caràcter ben especial, que feia que tothom el conegués.
Nascut l’any 1964, va començar com a Armat ja en època adulta, entrant a formar part de l’entitat l’any 2006. En anys posteriors la seva dona Imma Martín i el seu fill Jaume, també s’hi van afegir, formant un de tants grups familiars on tots els seus integrants col·laboren en els diferents àmbits de l’entitat.
Durant aquestes tretze temporades que ha estat amb nosaltres, sempre va estar directament vinculat a les seccions de llança com a Soldat, formant part primer de l’escorta de la Bandera i més endavant de la Primera Secció de Llança, si bé també va portar un Estendard (Signum) en les primeres desfilades.


L'Amador a primer terme - La Passió 2017 a l'Hort del Rector

Visita a Roma 2008

A més de les activitats pròpies de les desfilades a Mataró i les representacions de la Passió, va participar en Trobades d’Armats i altres activitats que els Armats hem anat incorporant i consolidant en les darreres temporades. Una de les coses que sempre deia era “Yo, me apunto a todo”.  Essent així, doncs, va formar part de les formacions de Roma 2008; de les trobades d’Amer 2010, Martorelles 2013 i Selva del Camp 2017; de la desfilada a Torredembarra 2012 i de les processons de Bellpuig 2015 i Amer 2017. Així mateix va participar en diferents edicions dels pessebres vivents de Corró d’Avall i Òrrius i en les representacions dels Pastorets de Mataró.

A la primera fila, primer per la dreta, amb els participants a Corró d'Avall 2012

Dissortadament els seus problemes de salut van obligar-lo a deixar les activitats alguna temporada concreta i finalment del tot les dues darreres temporades, on ja no va poder formar part dels grups participants en els diferents actes.

L’any 2012 va rebre el premi Arnat.

Rebent el premi Arnat l'any 2012
 
Vagin des d’aquí els nostres condols per a tota la seva família. Descansi en pau.

L'Amador, segon per l'esquerra a la fila superior, en la seva darrera participació - Divendres Sant 2017

El funeral tindrà lloc el dimarts dia 9 de juliol a 2/4 de 6 de la tarda al Tanatori de Mataró.



(Fotografies: Arxiu Armats)



Jordi Romagosa i Nebot

diumenge, 26 de maig del 2019

Final de Temporada

Un cop finalitzada la Setmana Santa, la temporada dóna les seves darreres alenades amb un conjunt d’activitats grupals que són més de lleure i companyonia.


La primera activitat va ser el passat 28 d’abril pel matí, amb l’esmorzar dels integrants del maniple. El restaurant Sant Salvador, va ser el lloc d’acollida on es va reunir una bona majoria dels participants a les desfilades d’enguany. Aquesta activitat s’hauria d’haver dut a terme el dissabte dia 20, però la participació a la Processó del Silenci va endarrerir-ne la celebració.




La segona activitat va ser l’esmorzar a l’Hort del Rector el matí del diumenge 12 de maig, conegut tradicionalment com a “botifarrada”, i que acull tant als socis de l’entitat com a familiars i amics que ens vulguin acompanyar. Dins d’aquesta activitat es promou un acte de solidaritat amb Càritas de Mataró, recollint aliments per a contribuir a la causa d’aquesta entitat solidària. Es van recollir uns 240 kg de productes.




La tercera activitat ha estat el Sopar Social a l’hotel Atenea, el divendres 17 de maig. Aquest acte, més protocol·lari i amb l’assistència de l’alcalde de Mataró David Bote i del Rector de Santa Maria Mn. Josep Rodríguez, és on l’entitat atorga els premis Armat i Arnat, juntament amb un obsequi d’agraïment al Banderer d’Honor de la temporada, essent enguany el company Ignasi López. El premi Armat ha estat per a José Antonio Díaz Manzano, que en no ser present a l'acte va rebre el guardó a l'assemblea general ordinària, i el premi Arnat no s’ha atorgat.

Tres activitats, doncs, que aprofiten el fet de seure junts a taula per a comentar, valorar, recordar i compartir experiències i vivències grupals i personals d’aquest col·lectiu que formem els Armats de Mataró.  

(Fotografies Mario Martínez, Jordi Cervantes)

Jordi Romagosa i Nebot

diumenge, 21 d’abril del 2019

Missa de Resurrecció

Imatges de la Missa de Resurrecció, aquest matí a la parròquia de Maria Auxiliadora, presidida pel bisbe auxiliar de Barcelona, Antoni Vadell.






(Fotografies: aportació de Francisco Cortés)

Processó del Silenci 2019

Secció d'Espases - Secció dels Signífers - La Biga dels Armats
La participació a la Processó del Silenci ha estat el fet diferencial de la temporada, respecte a temporades anteriors. Aquesta processó, que se celebra el Dissabte de Glòria, és organitzada per la Confraria del Sant Sepulcre i la Germandat de Nostra Senyora de la Soledat. El seu recorregut abasta el barri dels Molins i una part de Cirera.

La secció de Llança i la Banda - Optíada Juvenil - Secció dels Signífers
Aquest any els Armats hi hem estat convidat en motiu del 30è aniversari de la fundació de la Confraria del Sant Sepulcre. Això en ha permès desfilar per un barri on encara no havíem estat presents.

Secció de Llança - Misteri del Sant Sepulcre - Dues imatges de la formació
Divendres al vespre, un cop acabada la nostra participació a la Processó General, es van fer les bosses i preparar el material, que va ser portat el dissabte al matí al local de la Soledat, lloc on ens vam canviar a la tarda. Tot seguit i a pas lleuger, la formació es va dirigir a la parròquia de l’Esperança, on ens esperaven els dos misteris. Les paraules del mossèn de la parròquia i un Combat de 2 per a tots els assistents, van donar el punt de sortida a la processó. Semblava que, malgrat tot, el temps aguantaria, però dissortadament la pluja, que s’havia mantingut absent els dies anteriors, ha acabat fent acte de presència quan tot just portàvem una tercera part del recorregut previst. Les nostres cuirasses són molt sensibles a l’aigua i això ens ha obligat a retirar-nos al local de la Soledat. 

El Capità Rafael Llibre conversant amb l'alcalde David Bote
Punt i final de les activitats de la Setmana Santa 2019, que s’han traduït en quatre dies de sortida, tres d’ells seguits, tot un esforç que és d’agrair als Armats que han participat.

(Fotografies: Gemma Romagosa i Mireia Romagosa)

Jordi Romagosa i Nebot

dissabte, 20 d’abril del 2019

Emotiva Recollida del Sant Crist

Arribada dels Armats i obsequi d'una figura d'Armat commemorativa
Retrocedim al 13 d’abril del 1990. Els Armats havien sortit el dia abans, Dijous Sant, per a fer la Recollida de la Bandera, l’Homenatge a la Ciutat i la representació de la Passió als patis del Col·legi Valldemia. Nou anys enrere, l’entitat s’havia recuperat i havia començat la participació a la processó del Divendres Sant a Sant Andreu de Llavaneres. Però l’any 1990 i davant de la pressió popular d’antigues i noves confraries, l’església decideix autoritzar de nou les processons a Mataró. Aquesta decisió obre de nou les portes al retorn dels Armats el Divendres Sant.

Val a dir que els dies previs a aquesta data, es respirava, a tots nivells, un ambient barreja de nerviosisme, tensió i satisfacció. L’aposta pel retorn i la responsabilitat afegida eren prou motius per a fusionar aquesta amalgama de sensacions.

Aquell dia, i com a pas previ a la Processó General, es va anar per primera vegada al carrer Prat de la Riba a recollir la figura del Sant Crist de la Bona Mort i acompanyar-lo en processó fins a Santa Maria. Val a dir que aquell acte va ser molt emotiu per a tots, però sobretot pels més grans que recordaven els actes dels anys 50 i 60.

Combat de 3 - Presentació de llances - Càrrega del Sant Crist
Ahir, 19 d’abril del 2019, van recordar-se aquestes 30 vegades de la recollida del Sant Crist amb un intercanvi d’obsequis entre el Capità Manaia dels Armats, Rafael Llibre i un emocionat Àngel Rubio, ànima dels portants del Sant Crist i una de les persones referents pel que fa a la recuperació de les processons i la creació de la Comissió de Setmana Santa. 

Com és tradicional els Armats van dur a terme el Combat de 3 en homenatge a tots els assistents. A continuació es va fer la primera càrrega de la figura, càrrega que fa servir el sistema català anomenat “amb bossa”, per a continuar tot seguit en processó fins a la plaça de Santa Maria, entrant a l’interior de la Basílica els Armats i els portants del Sant Crist.

Seccions de Llances i Banda - Processó cap a Santa Maria

Una estona més tard, Confraries, Germandats i Armats començaven una nova edició de la Processó General del Divendres Sant.

Dispositius mòbils omnipresents a tots els actes

(Fotografies: Gemma Romagosa i Mireia Romagosa)



Jordi Romagosa i Nebot