INFORMACIÓ

diumenge, 9 d’abril del 2023

35 anys de la visita a Montserrat

Maniple dels Armats a Montserrat

Si l’any 1986 va quedar reflectit a la historia dels Armats de Mataró per la primera visita a la ciutat de Roma, dos any més tard, el 1988, la nostra entitat marcava una nova fita. Aquest cop visitant un dels llocs més emblemàtics de la geografia i espiritualitat catalanes, el Monestir de Montserrat.
Una representació del Maniple dels Armats amb molts acompanyants i amics, ens vam desplaçar fins el recinte del Monestir per a fer una audiència amb el Pare Abat i fer evolucions a l’exterior. La data, 10 d'abril del 1988, han passat doncs 35 anys.
Els autocars ens van deixar a la plaça del davant del Funicular a la Cova i tot el material es va traslladar a les dependències que hi ha sota la plaça que es troba davant de l’escultura de Sant Jordi de Josep Maria Subirats. Aquesta plaça és la que fa cantonada amb l’escala més llarga, la que comunica els dos nivells del monestir. A mig camí d’aquesta escala és on hi havia aquestes dependències.
La primera part va ser l’audiència, on els Armats van fer lliurament d’un pergamí enquadernat, on hi havia dibuixats el logotip de l’entitat, l’escut de Mataró, diferents elements d’attrezzo del maniple i la figura de dos soldats amb escut i llança. Aquest pergamí portava escrita una pregària a la Verge de Montserrat i les signatures de tots els participants a la desfilada. Un cop acabat l’acte, els integrants del Maniple ens vam anar a canviar.  

Dos moments de la desfilada - Document amb la pregària i les signatures

Malgrat que va ser un dia plujós, l’espai de la desfilada va ser al davant del Monestir, a la plaça esmentada abans. Això va permetre a la gent que hi havia, el fet de poder-ho veure bé, aprofitant el desnivell que hi ha al davant de l’estàtua i la part superior, amb les dues escales (que comuniquen amb el nivell superior de la Plaça de Santa Maria) i la barana que les uneix. La fotografia de grup es va fer a l’escala de la dreta (mirant la façana del Monestir). El dia va ser gris, amb algun plugim que no va impedir desenvolupar el que estava previst.


Es va poder confeccionar una formació de 61 armats en total, amb la següent distribució:

  • Capità Manaia
  • 1 Signífer amb el Signum principal
  • 2 nens (túnica blanca i diadema)
  • 2 Lictors (túnica blava, cuirassa i casc, amb un Fascio cadascú)
  • 4 nens (túnica blanca i diadema)
  • 3 Signífers (túnica blava, cuirassa i casc, amb els 3 Signums de fusta)
  • 7 nens (túnica blanca i diadema)
  • 2 nois joves (amb cuirassa de pell i diadema)
  • 3 Trompetes (túnica vermella, cuirassa i casc)
  • 1 Banderer
  • Banda amb 10 integrants
  • Optió de Tropa
  • 2 seccions de llança, amb 24 armats en total


Els més joves que van desfilar no duien cap element dels que habitualment han portat a les desfilades (torxes, baquetes ...)


Diferents moments de les evolucions, amb l'Estrella i el Combat de 3

Les evolucions que es van dur a terme van ser el Combat de 3 i l’Estrella, amb alguns encreuaments i la salutació final del maniple al públic presentant llances.

Han passat 35 anys i moltes coses han canviat des d’aleshores. Alguns ja no són entre nosaltres, d’altres ja no desfilen per edat o per haver deixat l’entitat. De tot aquell grup, sols han desfilat aquesta temporada 2022: Feliu Rovira i Sánchez, Joan Lluís Martín i Baez, Jordi Llinàs i Ortiz, Eloi Turà i Fàbregas i Jordi Romagosa i Nebot.

Una experiència inesborrable per a tots els participants, i una activitat aquesta, que altres maniples de Catalunya han repetit en motiu d’efemèrides particulars.

(Fotografies: Arxiu Armats)




Jordi Romagosa i Nebot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada