La data, 24 de setembre del 1986. El dia, dimecres. El lloc, Roma, la ciutat del Vaticà. L’hora, aproximadament les 9 del matí. Aquell dia, un grup de 40 integrants format per armats en actiu i algunes persones col·laboradores, es disposaven a entrar a la Plaça de Sant Pere marcant el pas al so dels timbals i fent que, per primer cop, el “pas de fangar dels Armats de Mataró” ressonés a la que fou capital de la República i l’Imperi Romans.
Començava així una de les diades més emblemàtiques i recordades de la història de l’entitat, de la qual avui s’acompleixen els 35 anys.
Les vicissituds d’aquelles jornades, la prèvia, el viatge, l’estada i els actes a la Plaça de Sant Pere i a la Plaça d’Espanya, estan reflectits en aquestes pàgines. Les podeu consultar al final d’aquest escrit.
L’any 2011, coincidint amb el 25 aniversari de l’acte, va néixer també el Blog que ara esteu llegint. A l’article inicial es deia:
Hi ha dates i efemèrides que marquen la història de les entitats. Són efemèrides que ens parlen del nostre passat més recent, però que també ens empenyen cap al nostre futur més immediat.
Els Armats de Mataró celebrem enguany els XXV anys de la nostra primera visita a la ciutat de Roma i l’audiència amb l’aleshores Papa Joan Pau II. Fou en aquesta audiència quan el propi Joan Pau II s’adreçà a la nostra formació dient-nos que fóssim sempre “Soldats de Pau”, títol que hem portat amb orgull durant tots aquests anys.
Per tant, també podem manifestar que fa 35 anys que ens acompanya el títol de “Soldats de Pau”, qualificatiu que ens honora i del qual en podem estar ben orgullosos.
Seguidament comentarem algunes de les imatges més representatives d’aquella diada tan especial.
Aquesta imatge correspon al moment de l’entrada a la Plaça de Sant Pere. S’hi pot apreciar la secció de la Banda amb l’Amadeu Llinàs i Barrios (d’esquena), el grup de timbales amb José Cebrian i Rodríguez, Jordi Roca i Vallmajor i Josep Gómez i Valls. Al darrera els bombos amb Ramon Gay, Miquel Ros i Vila i Francesc Xavier Brullet i Pérez. Darrera d’ells Jordi Romagosa i Berga amb els Signum S.P.Q.R. principal. Aquest signum va ser reconvertit posteriorment i ja fa uns anys que llueix diferent. Podem observar com el Capità Manaia, Xavier Pelàez, atén a les indicacions dels responsables de protocol. També es pot observar un altre detall que va passar desapercebut a tothom i va ser que alguns timbalers portaven la funda lligada al revés. Coses dels nervis!
Aquí es pot veure la segona secció de llança. Des de l’esquerra veiem a Climent Roca i Oromi, Josep M. Dresaire i Montasell, Joan Lluís Martin i Báez, Lluis M. Parull i Cabot, Jaume Sanegre i Fontfreda, Jordi Martí i Gelabert i Francesc Serra i Roselló. De tots ells, únicament Joan Lluís Martín encara es manté en actiu.
Vista aèria de la part central de la plaça. Davant de les escales principals s’observa tot el grup d’armats. Es pot veure l’absència total d’ombres i aquell dia en concret el temps ens va obsequiar amb allò que s’anomena un sol de justícia. Les parts metàl·liques van anar agafant temperatura augmentant la sensació de calor.
Vista més propera del grup dels Armats amb en Joan Rovira i Robé amb la Bandera. La curiosa posició del casc era deguda a la calor persistent, lògicament.
Vista del grup des del darrere. Aquí tenim una perspectiva clara de la visió que teníem de l’escenari des d’on Joan Pau II s’adreçava als fidels de la plaça. També veiem dues formes de seure amb l’antiga capa del nostre equipament. Petits detalls que, sovint, no es tenen en compte.
Fragment de les paraules pronunciades per Joan Pau II adreçant-se als participants provinents de països de llengua castellana, on es recull la salutació a la gent d’Arén (en realitat físicament pertany a Osca, però també a la diòcesi de Lleida) i de Sant Andreu de Llavaneres i Armats de Mataró.
Salutació del Capità Manaia, Xavier Peláez i Sanfrancisco, a Joan Pau II. A primer terme Mn. Jaume Gonzàlez i Agapito, ànima d’aquesta efemèride i de la que vindria el 2008.
La foto més emblemàtica de la història recent dels Armats. La totalitat de la formació, el president honorífic Marcel·lí Llinàs, Mn. Jaume Gonzàlez i altres acompanyants, entre ells Antoni Trenchs i Ruiz, que va fer la crònica del viatge, tots davant de la façana del Vaticà junt amb Joan Pau II.
Moment de conversa amb Joan Pau II. Segurament en aquest intercanvi de paraules va néixer el “Soldats de Pau”. Al fons s’observa la bastida d’obres que tapava mitja façana del Vaticà, i que a més d’un li va esguerrar una bona foto.
Una nova perspectiva, on es pot veure tot el grup pendent dels representants de la premsa que gastaven negatius per a immortalitzar l’acte.
Imatge de la desfilada a la Plaça d’Espanya, al replà que queda el mig de l’escalinata que porta a l’església de la Trinita dei Monti. La formació està fent un encreuament llarg. Es pot observar la disposició dels mitjons amb tot el camal amunt arribant fins els genolls, que anys més tard es va canviar pels doblecs actuals sobre la part superior de la sandàlia.
Final de l’actuació a la plaça. La presentació de llances va ser una acció improvisada per part del Capità i d’aquesta manera fer una salutació al públic. La noia amb la boina blanca va ser la policia (carabinieri) que va acompanyar-nos amb l’autocar pels temes de circulació i aparcament.
Document amb la formació històrica d’aquella desfilada. Molts d’ells ja no són entre nosaltres i alguns encara estem en actiu.
Petit detall del ressò a la premsa local. A l’esquerra, portada de l’edició del diari Crònica de Mataró del dimarts 30 de setembre. El diari costava 30 pts (0.18 € al canvi actual). La foto central és del mateix diari. A la dreta la portada d’una edició posterior de la revista Cap Gros.
El Tot Mataró, l’any 2016 celebrava els seus 35 anys de vida i en el recull dels aspectes destacats d’aquests anys, de l’any 1986 destacà, a nivell ciutadà, la visita a Roma i el retorn de la Processó del Divendres Sant.
L’any 2005, s’organitza una exposició en commemoració dels 300 anys d’història documentada de la presència d’armats a les vetlles i processons de Setmana Santa. Aquest parell de plafons estaven dedicats a la visita del 1986. Anys enrere es podien visitar al museu de l’entitat quan estàvem ubicats a l’antiga Presó.
L’any 2011 i coincidint amb els 25 anys del primer viatge a Roma, va néixer el Blog dels Armats de Mataró, com a eina de difusió de la nostra activitat i la nostra història. Deu anys de difusió, complementats ara amb altres aplicacions de les xarxes socials, amb la finalitat de mantenir viva aquesta tradició. Un total de 365 entrades i més de 125 mil visites resumeixen aquests 10 anys de vida del Blog. Seguim.
Articles relacionats:
Crònica del viatge a Roma 1986: 1a part, 2a part, 3a part
Commemoració del 25è aniversari de la visita a Roma 1986
Articles relacionats amb la ciutat de Roma
Jordi Romagosa i Nebot