INFORMACIÓ

diumenge, 11 de desembre del 2022

Actes del Nadal 2022

Des de ja fa unes quantes temporades, el Nadal també és temps de poder veure els Armats de Mataró. Enguany, i després del parèntesi de la pandèmia, ens tornareu a trobar als Pastorets de Mataró, a Corró d'Avall, a Canet i a Santa Maria de Palautordera.

Com cada any, tot es durà a terme gràcies a l'esforç i a la col·laboració d'un bon nombre de socis i a la tasca que desenvolupen els organitzadors dels diferents esdeveniments, als quals hem d'agrair la confiança que ens atorguen al convidar-nos a participar-hi.
 
Enguany coincideixen tres participacions el mateix dia 17 de desembre la qual cosa suposa un esforç addicional per a l'entitat, però gràcies a la col·laboració dels socis i sòcies es podrà col·laborar en totes elles. Si algú dels que ens llegeix es vol afegir als Armats, també és una bona forma de provar-ho.

La relació dels actes és la següent (feu clic al cartell per a més informació si està disponible):


  • Pessebre vivent de Canet. 17 de desembre, a partir de les 3/4 de 6 de la tarda. Als voltants de l'església parroquial de Canet de Mar. Representacions cada 20 minuts. Entrades aquí.

  • Pessebre vivent de Santa Maria de Palautordera. 17 de desembre, de 2/5 de 5 a 2/4 de 9 del vespre. Al Parc del Reguissol.


  • Pastorets de Mataró. Els Pastorets recuperen el seu format habitual de representació després de dues temporades amb una posta en escena condicionada per la pandèmia.

  • Pessebre vivent de Corró d'Avall. Dies 17 i 18 de desembre a partir de 2/4 de 6 de la tarda fins a 2/4 de 9 del vespre. Entorn a l'Església de Santa Eulàlia de Corró d'Avall.



Jordi Romagosa i Nebot

dissabte, 3 de desembre del 2022

En record de Rafa Acedo

 

Ens ha deixat Rafael Ángel Acedo Alberto, company de viatge de tota la família que conformem la Setmana Santa de Mataró. Era integrant de la "Hermandad de nuestro padre Jesús Nazareno y Nuestra Señora de la Esperanza" on va ser-ne un membre destacat, essent l'any 1991 "Hermano Mayor" de la mateixa.

Tots recordarem la seva peculiar veu i el seu parlar de comunicador serè, en molts actes on va exercir de presentador i en el món de la ràdio local.

Va col·laborar en dues ocasions formant part del Maniple dels Armats, a les desfilades del Pessebre Vivent de Calella. 

Vagin des d’aquí els nostres condols per a tota la seva família. Descansi en pau. 




Jordi Romagosa i Nebot

diumenge, 6 de novembre del 2022

Acte de presentació de la nova Web

 

 

En el marc extraordinari de la Nau Gaudí, el dissabte 5 de novembre s’ha dut a terme la presentació de la nova Web dels Armats de Mataró.
La nova Web afegeix un nou mitjà de distribució de contingut informatiu, que s’afegeix i complementa als ja existents a Blogger, Facebook, Instagram, Youtube i Twitter.
Entre el públic assistent vam gaudir de la presència del nostre alcalde, sr. David Bote, de companys de les confraries, de la Federació de Passions, companys Armats i familiars.


Aspecte de la Nau Gaudí amb la presidència i assistents a l'acte

L’acte va començar amb unes paraules del president dels Armats, sr. Joaquim Valls, que va comentar els motius pels quals era necessària una pàgina web de cara a la informació de la nostra entitat i les seves particularitats.
Seguidament el dissenyador i desenvolupador de la nova web, sr. Víctor Rodríguez, va fer una glosa de tots els passos seguits per a definir el disseny i el contingut de la mateixa.

El president, Joaquim Valls explicant els motius de la nova Web

A continuació el president va entrar a la pàgina Web i va fer una explicació de cadascun dels principals apartats que s’ofereixen, amb el detall del seu contingut i opcions. Les opcions principals que s’ofereixen al visitant són: Associació, Activitats, Notícies, Galeria, Calendari, Vincles, Botiga, Contacte i Avís Legal.

 

Joaquim Valls, David Bote i Víctor Rodríguez
 

Com a cloenda de l’acte, l’alcalde David Bote, va fer esment de l’espai on es desenvolupava l’acte com a part important del patrimoni mataroní i de la feina important duta a terme en el desenvolupament de la nova web com a mitja de comunicació i informació.
Un aperitiu per a tots els presents va posar punt i final a l’acte.


Per a visitar la nova web https://armatsdemataro.cat/




Jordi Romagosa i Nebot

dilluns, 31 d’octubre del 2022

Presentació nova Web dels Armats de Mataró


Acte de presentació

Dia 5 novembre del 2022
6 de la tarda
Nau Gaudí
Aforament limitat


Armats de Mataró ha renovat la seva presència a les xarxes amb una nova pàgina web, que s’afegirà als altres elements que ja hi són presents des de fa uns quants anys.

Aquesta web vol ser una eina divulgativa de la tradició i cultura que representa el fet dels Armats o Manaies, on s’hi podran trobar dades desconegudes per a la majoria i donar a conèixer l’entitat des d’un altre punt de vista.

Aquesta web serà una proposta més a les altres opcions actives que actualment es poden trobar a la xarxa: El Blog dels Armats, el canal de Youtube, la pàgina a Instagram i a Twitter, i al Facebook amb “Armats de Mataró la pàgina d’informació”.

La pàgina Web s’afegeix doncs a tot aquest ventall, però no és una oferta nova en el sentit estricte. L’entitat ja va disposar de dues pàgines web prèvies en anys anteriors.  

La primera va ser un disseny i desenvolupament del company Jaume Dormuà que, a finals dels anys noranta i a l’època de la junta presidida per Albert Miquel, va crear aquesta pàgina web. Aquesta pàgina va tenir una durada de curt recorregut.

La segona pàgina web va ser dissenyada i desenvolupada pel company Josep M. Palau, que la va desenvolupar mitjançant un curset patrocinat per l’ajuntament i adreçat a les entitats de la ciutat, que tenia com a finalitat aprendre a fer pàgines web. Un mes i mig després ja es va poder presentar a junta el disseny d’aquesta nova web que el gener del 2003 estava operativa. La seva adreça era www.armatsdemataro.voluntariat.org i va estar disponible fins el 2015, quan es va demanar que s’eliminés ja que en no tenir-hi accés des de l’entitat no es podia mantenir ni actualitzar.

La tercera pàgina té un inici de llarg recorregut ja que el 13 d’octubre del 2007 Joaquim Valls ja presenta a la junta presidida aleshores per Anastasi Codosal, un esbós de projecte per a una nova pàgina web. Alguns anys més tard, a la junta presidida per Jordi Llinàs i Ortiz, Joaquim Valls informa a la junta de les feines fetes en relació a la nova web. Però el tema avançava molt lentament i els dissenys i la tecnologia anaven canviant.

Els darrers anys s’ha anat treballant amb més dedicació i amb l’ajut d’experts en l’ús de les eines de disseny actual, es podrà presentar aquesta nova Web que esperem serveixi com a eina de consulta i coneixement de la nostra entitat.

https://armatsdemataro.cat/ 




Jordi Romagosa i Nebot

dimarts, 25 d’octubre del 2022

La Passió d'Argentona: Jesús, vida després de la mort

 

Podeu veure un resum, imatges i una filmació de les representacions que s'han dut a terme els dies 21, 22 i 23 d'octubre a Argentona, dins dels actes del Centenari de la parròquia.

El Centre Parroquial d'Argentona és l'impulsor d'aquesta obra "Jesús, vida després de la mort" que compta amb la col·laboració també dels Armats de Mataró.

(Font: Blog Setmana Santa de Mataró)

dijous, 22 de setembre del 2022

15 anys de la Medalla de la Ciutat

La Medalla de la Ciutat

El Reglament de protocol, honors i distincions de l’Ajuntament de Mataró, diu a la Secció Tercera, Article 17, el següent:

La medalla de la Ciutat és una manifestació d’agraïment que s’atorga per una actuació personal o col·lectiva en favor de la Ciutat, que hagi tingut un ressò especial o una repercussió notable en els àmbits cultural, artístic, econòmic, social, polític o esportiu.

Doncs bé, els Armats ens vam fer mereixedors d’aquesta distinció, quan en el ple municipal del dijous 12 d’abril de l’any 2007, el consistori per unanimitat va acordar l’atorgament de la Medalla. Podeu veure la nota de l’ajuntament aquí.

A l’assemblea del 18 d’abril del 2007, l’aleshores president Anastasi Codosal, va informar als socis d’aquest fet, que la previsió era que se’ns lliurés abans de la Festa de les Santes i que s’hauria de preparar alguna cosa especial per aquell dia.
Ja entrat el mes de juliol, es confirma a junta que la data seria el 15 de setembre, i es comenta el fet de la possible presència d’un historiador mataroní i que en acabar es faria un refrigeri que es podria fer al pati de la Presó.
A les reunions de junta de començaments de setembre, es van anar decidint aspectes com qui rebria la medalla, com seria la participació del maniple i altres aspectes logístics, així com la data definitiva que es va establir pel 22 de setembre.
Normalment el lliurament d’aquesta medalla es fa al Saló de Plens, amb la presència de tot el consistori, els homenatjats, familiars i amics. Davant de la impossibilitat de que tot el maniple entrés al saló, amb llances, estendards i timbals, es va canviar el protocol de l’acte i, en aquest cas, seria el consistori qui baixaria per a fer l’entrega davant de l’edifici de l’Ajuntament, dels armats i públic assistent.
Les persones del maniple que van manifestar la intenció d’assistir-hi, van ser convocades abans de lo que és habitual per a fer un assaig previ de preparació sobre el que s’havia de fer. Però per les presses i altres imprevistos no es va poder fer aquest assaig. A les cinc de la tarda, doncs, ens vam trobar al Càstrum per a vestir-nos i concentrar-nos al pati, on l’aleshores Capità Manaia Xavier Pelàez va donar les instruccions sobre el que es faria i el quadre a desenvolupar, potser massa instruccions.

El Maniple davant de l'Ajuntament

Un cop arribats davant de l’ajuntament, l’acte va començar amb un parlament de Lluís Jubinyà fent una glosa de la història dels Armats.
Seguidament l’aleshores alcalde, Sr. Joan A. Barón i Espinar, va fer l’atorgament de la Medalla al president, Anastasi Codosal, i el Pergamí acreditatiu al Capità Manàia Xavier Peláez. 


El president, Anastasi Codosal, rebent la Medalla de la Ciutat de mans de l'alcalde Joan Antoni Baron
 

A continuació el president va pronunciar unes paraules d’agraïment a totes les entitats que van recolzar la sol·licitud, al Consistori de la ciutat i al poble de Mataró en general.
L’acte va finalitzà amb un parlament de l’alcalde, agraint i reconeixent els mèrits dels Armats per a ser mereixedors d’aquest guardó.
Seguidament, tot el maniple va retornar al Castrum, on un cop canviats, es va servir un refrigeri al pati, amb la presència de l’Alcalde i senyora, altres membres del Consistori, representants d’entitats, armats, familiars i amics.

La Medalla exposada a la Biblioteca Popular la Setmana Santa de l'any 2015

Aspecte del Museu dels Armats a l'antiga Preso. La Medalla a la vitrina de primer terme.

Quinze anys més tard, la Medalla de la Ciutat continua essent un dels elements més emblemàtics, que va figurar al Museu que vam tenir a la Presó mentre hi vam estar acollits. Ara restem a l’espera que es facin els condicionaments necessaris a l’actual local de la Baixada Sant Simó, per a tornar a obrir el local i el museu a la ciutadania.


Recordem a les entitats que, ara fa més de 15 anys, van recolzar la candidatura:

- Casa Cultural Sabor Andaluz
- Associació Sant Lluc per l’Art de Mataró
- Gremi d’Hosteleria i Turisme de Mataró
- Societat Colombòfila i Missatgera de Mataró
- La Nova Aliança Mataronina M.P.S.
- Empresaris Tintorers, Acabadors i Estmpadors
- Associació d’Empresaris de Gènere de Punt de Mataró i Comarca
- Patronat Local de la Vellesa
- Penya l’Esplanada
- Associació Cultural Andaluza Hdad. la Armonia
- Colles Sardanistes Repuntejant
- Associació de Dones Adelfa
- Unió de Botiguers de Mataró
- Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme
- Entitat Folklorica Catalana-Mataró
- Associació Cultural de Cerdanyola
- Associación Cultural Murciana “Virgen de las Maravillas”
- Colla Castellera Capgrossos de Mataró. 

Moltes gràcies a totes!




Jordi Romagosa i Nebot

diumenge, 11 de setembre del 2022

11 de setembre 2022

El president, Joaquim Valls, en el moment de dipositar l'ofrena. L'acompanyen David Montalban, Miquel Àngel Quijorna, Dídac Benítez, Òscar Giganto i Fran Cortés

Avui 11 de setembre, els Armats de Mataró ens hem afegit novament a l'Ofrena Floral davant del monòlit en honor a Rafael Casanova i a tots els defensors de la llibertat nacional de Catalunya.

La representació de la junta dels Armats en el moment d'adreçar-se a l'ofrena

La tradicional ofrena floral, ha recuperat aquest any el format habitual previ a les restriccions per la pandèmia i s’ha pogut celebrar amb la presència de públic. Com és tradicional ha començat amb la interpretació a càrrec del Cor Madrigalista de Mataró d’“El Cant del Poble”, amb lletra de Josep M. de Segarra i música d’Amadeu Vives. 

El president, Joaquim Valls, diposita el ram de flors dels Armats

Tot seguit ha començat l’acte d’ofrena, amb l’alcalde i els portaveus dels grups municipals que l’han fet en nom de Corporació Municipal, després ha estat el torn de les entitats mataronines i dels representants dels sindicats. Els Armats de Mataró, amb una representació de la seva junta directiva, han fet la seva aportació de la mà del president Joaquim Valls, que ha dipositat un ram de flors a peu del monòlit. 

Aspecte del monòlit a Rafael Casanova, amb algunes de les ofrenes presentades
 

Durant l’ofrena, el Cor Madrigalista ha interpretat “Els Segadors” i l’entitat Mestres del Gai Saber han interpretat el ball d’homenatge a Joan Serra, dansa que es va ballar per primera vegada el 2015. 

El ram dels Armats de Mataró

Cartell de la Diada del 2022



Jordi Romagosa i Nebot

diumenge, 28 d’agost del 2022

Acte de comiat de Mn. Josep Rodríguez, rector de Santa Maria

La representació dels Armats amb la fotografia d'obsequi a Mn. Josep

A mitjans d’agost, les entitats i persones vinculades a la parròquia de Santa Maria, rebíem una carta de Mn. Josep Rodríguez, rector de Santa Maria, on manifestava que des de l'Arquebisbat de Barcelona se li havia facilitat un permís d’absència per a exercir el ministeri a l’arxidiòcesi de Mèrida – Badajoz, la seva arxidiòcesi d’origen.

En el mateix escrit comunicava la seva decisió de celebrar una eucaristia d’acció de gràcies i de comiat el dissabte 27 d’agost a les 8 del vespre a la Basílica de Santa Maria, on convidava a tots a l’acte litúrgic i a un refrigeri per a poder parlar i gaudir d’una estona festiva.

Ahir dissabte, doncs, va ser el dia d’aquest acte de comiat. La Basílica, com era de suposar, plena de gent. Representants de les entitats vinculades a la parròquia i a les seves activitats, representants d’altres parròquies, de l’ajuntament, particulars... tots aplegats per a acompanyar a qui va ser durant 4 anys rector de la Basílica de Santa Maria de Mataró i consiliari de les confraries i germandats que tenen a la parròquia de Santa Maria la seva seu canònica. Armats de Mataró, entitat molt vinculada a Santa Maria, hi era present amb una representació de la junta directiva.


El president Joaquim Valls, en el moment de l'entrega de l'obsequi dels Armats

En acabar la missa s’han fet unes lectures com a mostra de reconeixement de les entitats presents a la tasca desenvolupada per Mn. Josep durant la seva etapa al capdavant de la parròquia.


Mn. Josep amb l'obsequi rebut per part dels Armats

Després de la part més protocol·lària i ja en un ambient més distès dins de la Basílica, diferents entitats i associacions han fet entrega, a títol personal, de recordatoris i obsequis a Mn. Josep, mentre es duia a terme el refrigeri. Armats l’hem obsequiat amb la tradicional fotografia a l’Altar Major, de tot el Maniple participant als actes del Dijous Sant.

Mn. Josep en el darrer Sopar Social dels Armats

Des dels Armats de Mataró volem agrair la tasca de Mn. Josep, a qui li desitgem molta sort en aquesta nova etapa.



Jordi Romagosa i Nebot

dimecres, 20 de juliol del 2022

Aniversaris de Trobades d'Armats


 

L’any passat comentàvem l’efemèride dels 20 anys de laTrobada General d’Armats a Martorelles. Enguany hem tingut tres aniversaris diferents de tres trobades o desfilades d’armats amb participació dels Armats de Mataró.

Trobada d’Armats de les comarques Tarragonines a Montblanc – 20 anys – 17/03/2002

Ja a mitjans de l’any 2001, es comenta en reunions de junta que l’agrupació de Montblanc vol organitzar una concentració de tot Catalunya. Aquest fet obligaria, depenent del dia que fos, a retocar les dates de representació de la Passió i podria afectar a la col·laboració amb el Prendiment. Recordem que els dos intents de les temporades anteriors van ser infructuosos, ja que el 1999 va ploure i el 2000 un accident de trànsit va tallar la processó. Les dates previstes de la Passió eren el 23 i 24 de març diumenge de Rams.
Finalment s’accepta anar a la trobada que se celebraria el 17 de març del 2002.
No obstant el febrer del 2022, els Armats de Montblanc van haver de renunciar a una trobada general i van optar per a organitzar la X Trobada de les Comarques Tarragonines. El motiu era pressupostari i degut a la falta d’aportacions de diner van haver de reduir el format. No obstant això continuaven mantenint la seva invitació envers la nostra agrupació.
La trobada va ser doncs de l’estil de les que acostumen a fer a les comarques Tarragonines. Concentració de les agrupacions per a un esmorzar de germanor, vestir-se i desfilar en l’ordre establert fins arribar al lloc central on es rebria l’obsequi per la participació.
La pluja va fer acte de presència i va deslluir una part de l’esmorzar i de la desfilada. Hi va haver moltes crítiques a nivell intern sobre la necessitat de desfilar o no. Finalment els maniples van desfilar. En total 18 agrupacions de Tarragona, 2 de Barcelona i 1 de Lleida.
Un cop finalitzat l’acte l’expedició dels Armats va anar a un dinar propi i a la tarda es va retornar a Mataró.
Hi va haver un fet desafortunat. El trofeu obsequi rebut, va ser sostret de la bossa on el guardava la noia de logística a qui se li va confiar, mentre seguien la desfilada. No va aparèixer, però els organitzadors van tenir la gentilesa de fer-nos-en arribar un altre.   

Trobada d’Armats a Lleida – 15 anys – 17/03/2007

Els Armats de la Sang de Lleida, van organitzar al 17 de març del 2007, la 5a Trobada General de Catalunya. Ja un any abans, alguns integrants de la junta d’aleshores es van desplaçar fins a la capital del Segrià, convidats pels organitzadors, per a fer un assessorament de cara a la trobada. Mataró havia organitzat feia 2 anys la 4a Trobada General i la seva experiència podia ser enriquidora pels nous organitzadors.
La trobada va comptar amb la presència de 38 agrupacions: 4 de Barcelona, 14 de Tarragona, 7 de Lleida i 13 de Girona.

Desfilada per l’Avinguda de les Garrigues, de la Banda, les seccions de llança, l'Optíada Juvenil i Signífers. A la darrera imatge, una vista de la Seu Vella amb el Maniple dels Armats a primer terme.

Mataró va presentar una formació de 83 armats, que junt amb els acompanyants, van sortir de Mataró amb dos autocars, arribant a Lleida sobre les 12 del migdia. Tot el conjunt va anar a dinar a un restaurant, on el servei no va ser gaire bo, i on es va haver de marxar amb presses per a poder estar a punt per a la desfilada. Quan les coses es fan amb presses no acostumen a anar bé, i així va ser. Un dels autocars es va equivocar de camí i va agafar una ruta tot sortint en direcció a Barcelona, mentre l’altre arribava a lloc i la meitat del maniple, entre ells el Capità Pelàez, ja s’anava vestint. Mentrestant el primer, va rectificar recorregut, però va arribar molt tard al lloc de concentració, de manera que els que estaven vestits, van vestir a correcuita a la resta, arribant a temps a la desfilada.
L’acte es va desenvolupar amb els protocols que acostumen a haver-hi en les trobades generals, i després del sopar de germanor de tots els participants, es va tornar a Mataró ben entrada la matinada.


Desfilada d'Armats a Torredembarra – 10 anys – 21/04/2012

L’any 2012 els companys de Torredembarra van convidar als Armats de Tarragona i a nosaltres, a fer una desfilada commemorativa dels 50 anys de la seva recuperació. Han passat 10 anys d’aquella diada emotiva, que recordem amb algunes imatges del que es va esdevenir aquella jornada.

El Capità Manaies de Torredembarra, Antonio Roig - Els Armats de Tarragona, amb el seu Capità, Alfons Lorenzo. Actualment duen uns equips diferents - Els Armats de Mataró, amb l’aleshores Capità Manaia, Jordi Romagosa - Concentració a la Plaça del Castell.


Armats de Mataró, fent el combat a la Plaça del Castell - L’aleshores president dels Armats, Jordi Llinàs, juntament amb l’aleshores Alcalde de Mataró, Joan Mora, van lliurar una reproducció de la Venus de Mataró, obsequi de l’ajuntament, en commemoració i agraïment - Els capitans, Antonio Roig, Jordi Romagosa i Alfons Lorenzo, mostrant la fotografia oficial de la Trobada - Parlament del Capità Jordi Romagosa


Podeu consultar les prèvies a la desfilada aquí i com es va desenvolupar la diada aquí.


Jordi Romagosa i Nebot

diumenge, 17 de juliol del 2022

XX aniversari Patrimoni Cultural de la Ciutat

Homenatge a la Ciutat - any 2017

Aquesta temporada s’han celebrat els 20 anys de la declaració de les Desfilades dels Armats de Mataró com a Patrimoni Cultural de la Ciutat. El Ple Municipal del dijous 7 de març del 2002, va aprovar aquest reconeixement. Una declaració que es comença a preparar el març del 1999 quan es va presentar la sol·licitud. Podeu consultar els fets que van portar a la declaració a l’enllaç, X anys de Patrimoni Cultural.

El president, Jordi Llinàs en la seva intervenció - Aspecte del Saló de Plens
- Visionat d'imatges de la història dels Armats - Públic assistent

L’any 2012 i per a commemorar el X aniversari, es va organitzar una acte institucional al Saló de Plens de l’Ajuntament. L’Acte va ser presidit pels aleshores alcalde Sr. Joan Mora i president dels Armats Sr. Jordi Llinàs. Hi eren presents una part dels regidors del nostre ajuntament, la Junta dels Armats, el rector de Santa Maria, companys de les confraries, socis Armats, familiars i amics que van omplir la Sala de Plens. El periodista i historiador Sr. Manuel Cusachs i Corredor va ser l’encarregat de fer una conferència sobre el Mataró dels segles XVIII i XIX finalitzant amb una breu pinzellada sobre fets remarcables de la història dels Armats des de l’any 1705 fins al segle XXI.

Podeu consultar l’entrada publicada el 2012, aquí, Acte Institucional.

Manuel Cusachs en la seva intervenció - Dos aspectes del Saló de Plens - Entrega d'un record de l'acte. D'esquerra a dreta: Roser de Elias, Amadeu Llinàs, Jordi Llinàs i Barrios, Manuel Cusachs, Joan Mora, Jordi Llinàs i Ortiz, Jordi Romagosa i Eloi Turà





Jordi Romagosa i Nebot

dimarts, 12 de juliol del 2022

Cuirasses de l'Àliga

Cuirasses exposades
a l'antic local de la Presó
 
La imatge dels armats que coneixem actualment no sempre ha estat així. Ja en els seus orígens, la vestimenta reflectia la forma de vestir dels soldats de l’època. Per tant era molt diferent de la d’ara. Per a recordar aquest passat, l’any 2021 es va introduir la figura de 2 armats d’època que escorten al Banderer d’Honor durant l’acte de la Recollida de la Bandera del Dijous Sant. No sabem si anaven exactament així, però seria un equipament aproximat sens dubte.
En l’esdevenir dels anys, el vestuari ha anat canviant per a intentar assemblar-se amb més fidelitat al dels soldats romans de l’època. Per això la majoria de les agrupacions actuals mantenen una estètica força semblant. De la resta, algunes es mantenen més fidels a les seves arrels i d’altres han adoptat una estètica de recreació històrica.
Volem fer esment en aquest article de l’efemèride d’un canvi perfectament documentat del segle XX. Al llibre Armats de Mataró 1705-2017, l’autor Héctor López, fa esment del següent:

Dintre dels canvis que s'anaven produint a la secció d'Armats cal destacar també la compra d'unes noves cuirasses l'any 1962. Aquestes van ser fetes a tallers especialitzats de Girona i Figueres, concretament als tallers de “Roura, productos Litúrgicos”, i duien repussades, motius històrics que les feien més adients al rigor històric que s'anava imposant en les diferents agrupacions d'Armats existents.

Continua dient:

Per tal de poder finançar l’adquisició dels nous equipaments, a banda de comptar amb l’ajuda de la Caixa d’estalvis Laietana o l’Ajuntament de Mataró, els Armats també es van vendre els antics equipaments, en aquest cas a l’Ajuntament de la veïna Argentona.

En concret sembla ser que es van vendre 13 equipaments, però no els cascos que van seguir essent els mateixos a jutjar de les fotografies.

Diferències entre els equips dels anys cinquanta (esquerra) i els dels anys seixanta (dreta)

La cuirassa presenta al davant un peto central amb una àliga amb les ales esteses que agafa amb les garres un feix de raigs. La part superior del peto representa un Sol amb els seus raigs. Les muscleres porten als extrems uns medallons amb la cara d’un lleó, i la resta de la peça una mena d’escates representativa potser d’armadures fetes amb petites peces metàl·liques. Aquest motiu es repeteix a la part inferior del peto i a la placa dorsal.


Part frontal de l'equip amb l'escut i el maniguet

Aquesta cuirassa l’han portat (i la porten) les dues seccions de llança més antigues, i és una peça característica dels nostres equips. Depenent de les necessitats i efectius també l’han portat els timbalers, cavallistes, els signífers, banderers i escortes de la Bandera. El Capità Manaia, Xavier Pelàez, també la va dur fins l’any 2009, ja que la temporada següent, amb el canvi en el càrrec, el nou Capità Jordi Romagosa va començar a portar la cuirassa amb l’escut de Mataró, obsequi de l’ajuntament, que després van lluir en el mateix càrrec Rafael Llibre i l’actual Capità Mario Martínez. 

Part posterior de l'equip

Les tres peces de la cuirassa van reblades. La persona se la introdueix pel cap i es lliguen a esquerra i dreta amb cordills vermells. Sempre la  portem amb capa, però la seva estructura permetria no dur-la, com així ho fan a d’altres agrupacions.
Als escuts s’hi veu un rectangle central d’on surten uns raigs, unes ales i unes estructures semblants a columnes salomòniques. Tots aquests elements també són repussats. Els maniguets o les canelleres metàl·liques també porten les mateixes plaques que les cuirasses, també repussades.

Per tant, aquests equips porten 60 anys a l’entitat i encara els hi queda recorregut, esperem.

(Fotografies: Arxiu Armats)





Jordi Romagosa i Nebot

divendres, 8 de juliol del 2022

En record de Joan Romero i Coll

Joan Romero i Coll - Dijous Sant 2009


Ens ha arribat la trista notícia del traspàs del company Joan Romero i Coll, que ens ha deixat a l’edat de 70 anys.  
En Joan va entrar als Armats l’any 1989, juntament amb la seva família. Ell i els seus fills Jordi i Albert, van desfilar i col·laborar a la Passió, on també van col·laborar la seva dona Margarita i la seva filla Sílvia. De fet, tota la família eren part important de la Passió Infantil, que en aquells anys dirigia en Ramon Llibre, pare del nostre company Rafael Llibre. Va ser en aquestes circumstàncies quan l’Amadeu Llinàs (+), que aleshores dirigia la Passió dels Armats, els va engrescar a participar-hi i d’aquí també el fet de formar part del Maniple per part d’en Joan i els seus nois.

 

La Banda dels Armats, amb en Joan a la fila del mig al darrera, amb el bombo - Divendres Sant 2005

Sempre va estar vinculat a la Banda, on tots els que el coneixíem el recordarem acompanyat sempre del seu bombo, l’instrument que ens marca el pas a tots els que desfilem.

 

En Joan amb el seu fill Albert - Divendres Sant 2008

Persona amable, però amb caràcter, que sempre estava disposat a ajudar, va participar en moltíssimes activitats de l’entitat com desfilades i trobades d’Armats (Girona, Banyoles, Mataró, Tarragona …). Per motius de salut, l’any 2009 va ser la seva darrera desfilada com a Armat. Actualment, el seu fill Albert és el Cap de Banda.

En Joan, primer per l'esquerra, amb l'Antonio Bellido, i uns joveníssims Roger Benítez i Sergi Cerrato - Dijous Sant 2009

L’any 1991 se li va atorgar el premi Armat i l’any 2014 va rebre, juntament amb el seu fill Albert, la insígnia de Plata pels 25 anys de pertinença com a soci a l’entitat.

D'esquerra a dreta: Joan Rovira (+), Montse Ariño (Insígnia de Plata), Just Cabré (Banderer d'Honor), Joan Romero i Albert Romero (Insígnies de Plata) - Sopar Social 2014

Desplaçament amb Bus per anar al Via Crucis de la Llàntia, l'any 1998

Perdem un bon company.

Les exèquies seran el proper diumenge a les 9 del matí a la parròquia de Sant Nicolau de Malgrat de Mar.


Vagin des d’aquí els nostres condols per a tota la seva família. Descansi en pau.




Jordi Romagosa i Nebot

dilluns, 4 de juliol del 2022

Final de Temporada 2022


La temporada 2022 va finalitzant. Aquesta temporada serà recordada com la del retrobament, la del retorn a la normalitat, parcialment, això també cal dir-ho.
Recordem ara tres actes que han esdevingut des de la Setmana Santa fins avui. Dos d’ells són actes propis a nivell d’entitat. D’aquells que fomenten la cohesió social i el retrobament en un ambient distés. El tercer també és un acte d’entitat però enfocat a la interacció amb els nostres veïns. Per ordre cronològic recordem l’esmorzar o Botifarrada, la Mostra d’Entitats i el Sopar Social.


Botifarrada 22 de maig

L’esmorzar conegut tradicionalment com a “botifarrada” i que durant moltes de les seves edicions s’ha celebrat a l’entorn de Santa Maria, no a l’Hort del Rector com en la darrera edició, que per culpa de la pandèmia va ser el 2019, si no a l’espai inferior, conegut com l’Hort del Campaner. 

Preparatius de l'esmorzar


Dues temporades, doncs, sense poder celebrar aquesta activitat social i, per fi, el matí del diumenge 22 de maig unes 58 persones entre socis armats, familiars i acompanyants es van concentrar a l’esmentat espai tot cercant l’ombra d’un dia ben assolellat, per a gaudir d’un esmorzar de germanor. A les 9 del matí va començar tota la tasca de preparació prèvia i a les 4 de la tarda l’acte va finalitzar. 

Recollida per Càritas Mataró

Dins d’aquesta activitat es va promoure un nou acte de solidaritat amb Càritas de Mataró, recollint aliments per a contribuir a la causa d’aquesta entitat solidària. Es van recollir uns 115 kg de productes. Jaume Gonzàlez, vocal del Consell Directiu de l’entitat, va adreçar un escrit d’agraïment indicant la quantitat recollida.

Mostra d'Entitats 11 de juny

La 8a Mostra d’Entitats de la ciutat de Mataró es va dur a terme el passat dissabte 11 de juny. Una nova edició d’aquesta efemèride que es duu a terme cada 2 anys i de la qual l’edició del 2020 va haver de ser suspesa per la pandèmia. Enguany però, 85 entitats de la ciutat han estat presents a la mostra, manifestació de l’ample teixit associatiu de la capital del Maresme.
Hi ha hagut 71 carpes on les entitats han pogut donar informació sobres les seves activitats i finalitats. Així mateix 13 actuacions a l’escenari de la Rambla, 8 activitats a l’espai de Jocs i 5 a l’espai Tallers, han anat configurant una jornada intensa i participativa.


Provant el pas de Fangar - Aspecte de la carpa dels Armats - L'alcalde David Bote aprenent el pas sota les indicacions del president Joaquim Valls

Els Armats hem estat presents a la carpa 27, on els visitants han pogut gaudir de diferents opcions com veure un equip sencer d’armat, accedir a exemplars de la revista d’enguany, adquirir el llibre de la Història dels Armats, veure material audiovisual i la novetat d’enguany, provar el pas de “fangar” amb llança.
Més de 30 persones ho han provat, després de rebre les instruccions del seu funcionament (el primer cop no és fàcil). El nostre Alcalde, David Bote, ha estat un dels que ho ha provat i ho ha fet força bé. La finalitat ha estat la de poder augmentar la gent per a les desfilades tan pels grans com pels petits.
Un dia calorós en excés, com ja acostuma a ser habitual, que no ha impedit una notable afluència de visitants de Mataró i comarca.    


Sopar Social 2 de juliol

Després de dos anys d’absència pels efectes de pandèmies i confinaments, enguany s’ha pogut celebrar el Sopar Social, en la que ha estat la seva 14a edició des de la seva recuperació la temporada 2007. Recordem que el sopar, que va néixer gairebé amb la recuperació de l’entitat (va començar el 1982), es va deixar de celebrar durant unes quantes temporades al començament d’aquest segle.

Novament les sales de l’Hotel Atenea Port han acollit a una cinquantena de persones entre socis, familiars i acompanyants. En David Montalban ha estat l’encarregat de conduir el protocol del sopar.

Enguany ens han acompanyat a la presidència el nostre alcalde, sr. David Bote, el regidor de Cultura, sr. Xesco Gomar, el Rector de Santa Maria, Mn. Josep Rodríguez i el Banderer d’Honor 2022, sr. Jordi Martí. També ens han acompanyat el President de la Federació Catalana de Passions, sr. Jordi Carapuig, i el President en funcions de la Comissió de Setmana Santa, sr. Jordi Merino.

El president Joaquim Valls saluda als assistents - Parlament de Fran Cortés - David Montalban presentador de l'acte - Entrega d'insígnies de plata (Carles Trell)

El sopar es va obrir amb el parlament del president sr. Joaquim Valls, on va remarcar el fet dels 40 anys del Sopar Social, els motius per a un acte com aquest i la seva rellevància en la història recent de l’entitat. A continuació es va donar pas a una filmació de benvinguda realitzada pel company Sergi Julià. 

Un cop finalitzat el sopar en sí i després d'una sobretaula, es va procedir a l'entrega dels guardons i premis de la temporada 2022.  

El premi Armat ha estat per Sergi Vives, que l’ha recollit de mans de Jordi Llinàs (ajudant del Capità, en absència del titular Mario Martínez). El premi Arnat ha estat per Fran Cortés, que l’ha recollit de mans de Mn. Josep Rodríguez. Pel que fa al Banderer d’Honor, Jordi Martí ha recollit la placa commemorativa de mans de l’Alcalde David Bote. També s’ha anomenat al Banderer d’Honor 2021, el sr. Joan Cuenca, ja que l’any passat no hi va haver sopar. Malauradament aquest any no ha pogut estar present.

Sergi Vives, premi Armat - Fran Cortés, premi Arnat - Jordi Martí rebent la placa de Banderer d'Honor

Un altre reconeixement que es fa als socis, és el reconeixement a la seva pertinença a l’entitat de forma continuada durant 25 (insígnia de plata) i 50 anys (insígnia d’or), independentment de la seva tasca dins de la mateixa. Enguany no hi ha hagut socis d’insígnia d’or, però sí 6 de plata, que han estat: Sergi Valls, Carles Trell, Francesc Ariño, Dídac Benítez, Mari Carmen Mairena i Carol García.

Pel que fa al capítol dels parlaments, enguany s’han adreçat als assistents Fran Cortés, Jordi Martí i el nostre Alcalde. Cortés ha fet un emotiu text sobre el sentiment i tot el que envolta el fet de ser Armat, la relació amb els companys, la germanor i el privilegi de formar part d’una família com la dels Armats. Jordi Martí, com a Banderer d’Honor, ha agraït el fet d’haver estat escollit enguany i ha demanat a les institucions més ajuts per a entitats com la nostra. Per la seva l’alcalde David Bote va manifestar que s’intentaria ampliar la col·laboració, reconeixent les dificultats socials per a continuar endavant amb les tasques que desenvolupen les entitats com la nostra.

(Fotografies: Armats de Mataró i Blog Comissió Setmana Santa)




Jordi Romagosa i Nebot