dijous, 25 de març del 2021

Trobades d'Armats

 

Trobada de Martorelles 2001

Aprofitant que avui fa 20 anys de la Trobada d’Armats de Martorelles, farem un repàs de les trobades en les que el nostre maniple ha participat.
 
Però, parlem primer dels Armats de Martorelles. La confraria va néixer com una secció de l’entitat Joventut Sardanista de Martorelles, l’any 1983. La incipient formació, deu armats en el seus inicis, col·laborava en la representació del Pessebre Vivent de la població. Des d'aleshores han anat col·laborat cada any en la vida cultural de la vila. El Dijous Sant al vespre, organitzen la Processó del Silenci que surt de la Parròquia de Sant Joaquim. El Divendres Sant al matí, a l'església de Santa Maria de Martorelles, surten en el Viacrucis.
 
L' any 1986 amb motiu de la celebració del X aniversari de la tercera etapa de la Joventut Sardanista de Martorelles, aquesta va obsequiar al poble amb una imatge de Ntra. Sra. de Montserrat, la qual fou lliurada per a la seva custòdia i manteniment a la Parròquia de Sant Joaquim a Martorelles.
 
Des d 'aquella data es va formar la Processó de Ntra. Sra. de Montserrat, que se celebra l‘últim dissabte d'abril. Els Armats de Martorelles l'encapçalen. Aquesta processó és única a Catalunya. Per aquest motiu la gent popularment els diuen "els Armats de la Moreneta”.

Cartell de la Trobada
 

El diumenge, 25 de març de l’any 2001, amb motiu del XV aniversari d’aquesta processó, es va celebrar a Martorelles la I Trobada d'Armats de les comarques Barcelonines, aconseguint ajuntar 18 agrupacions de les províncies de Tarragona i Barcelona, entre elles nosaltres. L’any 2013 van organitzar la II Trobada amb motiu dels 30 anys d’activitat continuada de l’agrupació, amb participació de 6 maniples de les comarques de Barcelona, entre elles nosaltres.

 

Trobada de Martorelles 2013

Les activitats de les agrupacions d’Armats, nom que podem fer servir per agrupar les diferents nomenclatures existents (Armats, Manaies, Estaferms, Soldats Romans, Menages, Pretorians, etc.), acostumen a estar situades en el calendari pels voltants de Setmana Santa. Així tenim activitats el Divendres de Dolors, diumenge de Rams, Dijous Sant i Divendres Sant. Algunes agrupacions surten un sol dia, d’altres ho fan més d’un.

Aquest fet presenta una dificultat, no facilita la possibilitat de fer activitats conjuntes. Malgrat aquest fet, hi ha agrupacions que conviden a d’altres agrupacions que estiguin “lliures” aquell dia a participar en algun acte dels que organitzen. És el cas dels Armats de Bellpuig i dels Manaies d’Amer, que conviden a una altra agrupació a la seva Processó dels Dolors. Coneixem aquests dos casos ja que recentment hem participat a ambdues, però segur que d’altres agrupacions fan actes similars. Per tant el que no és factible és ajuntar diverses agrupacions d’Armats en un acte concret dins de la Setmana Santa.

 

Desfilada a Torredembarra 2012

Aleshores, com definim les Trobades d’Armats? Doncs bàsicament la concentració de diverses agrupacions en una localitat concreta, per a desfilar conjuntament i oferir alguna evolució al públic assistent, abans o després de Setmana Santa. 

Els motius que donen lloc a aquestes concentracions són diversos. Per una banda tenim la commemoració d’alguna efemèride relativa a l’agrupació que ho organitza. Per una altra banda que es tracti d’una concentració amb una certa periodicitat. 

L’àmbit de les concentracions també ens ofereix diferents realitats. Tenim des de trobades generals de tot Catalunya, passant per trobades d’àmbit comarcal, fins a trobades de petit format.


Trobada d'Amer 2010

Aquests dos conceptes units donen com a resultat trobades generals com les de Girona (1990), Banyoles (1999), Mataró (2004) i Lleida (2007), trobades de les comarques gironines com les de Besalú (2000) i Amer (2010), trobades de les comarques tarragonines, que des de l’any 1992 porten ja 23 edicions amb una relativa continuïtat, i finalment les que es fan per a una efemèride concreta. Les generals i algunes comarcals també s’han convocat per a efemèrides commemoratives, però si ens fixem en concentracions més reduïdes tindríem les diferents desfilades a Badalona (2005-07), Tarragona (2008), Torredembarra (2012) o Manresa (2004). Com es pot veure de trobades se n’han fet moltes, però potser no se’n fan les que caldria. 

Però organitzar una trobada no és senzill. Per una banda tenim els problemes de calendaris. Costa trobar dates que vagin bé a tothom. Per altra banda les comunicacions entre entitats no són tot lo ràpides que caldria. Afortunadament els mitjans actuals ofereixen més facilitats ara que no fa trenta anys, però una cosa són els mitjans i l’altra disposar de dades de contacte actualitzades. Un tercer aspecte són els problemes logístics. Cal disposar d’espais amples com a vestidors (normalment escoles, centres cívics, poliesportius ...), espais per a aparcar els vehicles dels participants, espais de concentració de les agrupacions, itineraris per a la desfilada dels diferents maniples i finalment un espai prou gran per a poder fer un àpat de germanor, que tan pot ser un esmorzar com un sopar. I finalment la part econòmica que comporta tot lo anterior i que fa que agrupacions més modestes tinguin dificultats per a organitzar-ne alguna. Calen recursos econòmics i ajuts que no sempre arriben per a una activitat com aquesta.     

Processó dels Dolors a Bellpuig 2015

Les trobades d’armats són un fet relativament recent. Hem de suposar, ja que no disposem d’informació, que fa cent o dos-cents anys era una cosa impensable. Si bé la trobada de Girona (1990) marca l’inici i la proliferació (sense exagerar) de les trobades d’Armats de Catalunya, hem trobat un parell d’apunts d’unes trobades a Girona els anys 1950 i 1975 amb motiu d’aniversaris dels Manaies de Girona.
Els Armats de Mataró hem participat des de Trobades Generals, fins a Processons dels Dolors com a agrupació convidada.



Jordi Romagosa i Nebot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada