INFORMACIÓ

dimarts, 28 de desembre del 2021

Actes Nadal 2021_2

Ara que ja estem de ple en les festes Nadalenques, els Armats hem acabat la nostra participació a Pessebres Vivents amb les col·laboracions que hem fet als de Corró d’Avall i Santa Maria de Palautordera.
 

Des de l’any 2010, que participem al Pessebre Vivent de Corró d’Avall. Va ser una participació continuada fins el 2019, que no es va dur a terme per motius organitzatius. La del 2020 tampoc va poder ser en directe degut a les restriccions sanitàries i es va fer de forma virtual. Per tant aquest 2021 hem estat molt contents de poder-hi participar de nou, en la que ha estat la nostra desena col·laboració.

 

Aproximadament un centenar de figurants han donat vida als diferents quadres que conformen als fets que celebrem durant aquestes festes. Els Armats ens hi hem afegit amb un grup de 28 socis entre figurants i soldats romans.

El pessebre es representa durant un cap de setmana, que enguany ha estat els dies 18 i 19 de desembre. Cadascun dels dies s’ha representat tot el recorregut unes vuit vegades, amb grups d’una cinquantena de persones. El segon dia de representació vam haver de reduir efectius per a poder anar al pessebre de Santa Maria de Palautordera.


L’organització va voler fer un petit detall al company Joan Rovira, traspassat el febrer del 2020, amb un petit altar amb el casc i cuirassa que portava en les desfilades. Gràcies.

El pessebre l’organitza l’Agrupació Santa Eulàlia de Corró d’Avall.

 


La participació al pessebre de Santa Maria de Palautordera ha estat la novetat d’enguany. El pessebre, organitzat pel col·lectiu Gitanes de Palautordera, s’ha representat després de molts anys de no fer-se. 


 

De 5 de la tarda a 9 del vespre, més de 1300 persones han visitat el pessebre al parc del Reguissol, on més d’un centenar de voluntaris han donat vida als diferents personatges. L’entrada era gratuïta i es podien fer donacions per a la Marató de TV3. Un grup de 13 socis armats i 5 col·laboradors ha estat la nostra aportació a aquest esdeveniment.

 


Com hem comentat, el pessebre l’organitza el col·lectiu Gitanes de Palautordera. 




Podeu veure un vídeo resum del pessebre a la pàgina de l’ajuntament de Santa Maria de Palautordera.
 

Que tingueu tots una bona entrada d’any!



Jordi Romagosa i Nebot

dijous, 23 de desembre del 2021

Bon Nadal 2021

 


La gran família dels Armats de Mataró us desitja 

unes bones festes i un feliç any 2022.

dijous, 16 de desembre del 2021

Actes Nadal 2021_1

La temporada 2021 ja està en funcionament i les activitats del Nadal, per fi, ja es van desenvolupant amb relativa normalitat. Aquest passat cap de Setmana s’han dut a terme les representacions del Pessebre Vivent de Canet, en la que ha estat la nostra segona participació, atenent que el Nadal passat no poder ser pels motius per tots coneguts. 



Un total de 20 Armats han participat en les representacions dels dies 11 i 12 de desembre, on s’han dut a terme un total de 18 escenificacions, 10 el dissabte i 8 el diumenge, amb una assistència superior al miler de persones.


Us oferim algunes imatges de les representacions, on podeu veure que tots els nostres integrants portaven la corresponent mascareta, en compliment de les normes de seguretat establertes.

 





Aquest pessebre l’organitza “El Centru” de Canet de Mar. Podeu consultar informació de l’entitat en el següent enllaç.


(Fotografies: Armats de Mataró)



Jordi Romagosa i Nebot

divendres, 24 de setembre del 2021

35 anys de la visita a Roma el 1986

La data, 24 de setembre del 1986. El dia, dimecres. El lloc, Roma, la ciutat del Vaticà. L’hora, aproximadament les 9 del matí. Aquell dia, un grup de 40 integrants format per armats en actiu i algunes persones col·laboradores, es disposaven a entrar a la Plaça de Sant Pere marcant el pas al so dels timbals i fent que, per primer cop, el “pas de fangar dels Armats de Mataró” ressonés a la que fou capital de la República i l’Imperi Romans.

Començava així una de les diades més emblemàtiques i recordades de la història de l’entitat, de la qual avui s’acompleixen els 35 anys.

Les vicissituds d’aquelles jornades, la prèvia, el viatge, l’estada i els actes a la Plaça de Sant Pere i a la Plaça d’Espanya, estan reflectits en aquestes pàgines. Les podeu consultar al final d’aquest escrit.

L’any 2011, coincidint amb el 25 aniversari de l’acte, va néixer també el Blog que ara esteu llegint. A l’article inicial es deia:

Hi ha dates i efemèrides que marquen la història de les entitats. Són efemèrides que ens parlen del nostre passat més recent, però que també ens empenyen cap al nostre futur més immediat.
Els Armats de Mataró celebrem enguany els XXV anys de la nostra primera visita a la ciutat de Roma i l’audiència amb l’aleshores Papa Joan Pau II. Fou en aquesta audiència quan el propi Joan Pau II s’adreçà a la nostra formació dient-nos que fóssim sempre “Soldats de Pau”, títol que hem portat amb orgull durant tots aquests anys.

Per tant, també podem manifestar que fa 35 anys que ens acompanya el títol de “Soldats de Pau”, qualificatiu que ens honora i del qual en podem estar ben orgullosos.

Seguidament comentarem algunes de les imatges més representatives d’aquella diada tan especial.

Aquesta imatge correspon al moment de l’entrada a la Plaça de Sant Pere. S’hi pot apreciar la secció de la Banda amb l’Amadeu Llinàs i Barrios (d’esquena), el grup de timbales amb José Cebrian i Rodríguez, Jordi Roca i Vallmajor i Josep Gómez i Valls. Al darrera els bombos amb Ramon Gay, Miquel Ros i Vila i Francesc Xavier Brullet i Pérez. Darrera d’ells Jordi Romagosa i Berga amb els Signum S.P.Q.R. principal. Aquest signum va ser reconvertit posteriorment i ja fa uns anys que llueix diferent. Podem observar com el Capità Manaia, Xavier Pelàez, atén a les indicacions dels responsables de protocol. També es pot observar un altre detall que va passar desapercebut a tothom i va ser que alguns timbalers portaven la funda lligada al revés. Coses dels nervis!

Aquí es pot veure la segona secció de llança. Des de l’esquerra veiem a Climent Roca i Oromi, Josep M. Dresaire i Montasell, Joan Lluís Martin i Báez, Lluis M. Parull i Cabot, Jaume Sanegre i Fontfreda, Jordi Martí i Gelabert i Francesc Serra i Roselló. De tots ells, únicament Joan Lluís Martín encara es manté en actiu.

Vista aèria de la part central de la plaça. Davant de les escales principals s’observa tot el grup d’armats. Es pot veure l’absència total d’ombres i aquell dia en concret el temps ens va obsequiar amb allò que s’anomena un sol de justícia. Les parts metàl·liques van anar agafant temperatura augmentant la sensació de calor.

Vista més propera del grup dels Armats amb en Joan Rovira i Robé amb la Bandera. La curiosa posició del casc era deguda a la calor persistent, lògicament.

Vista del grup des del darrere. Aquí tenim una perspectiva clara de la visió que teníem de l’escenari des d’on Joan Pau II s’adreçava als fidels de la plaça. També veiem dues formes de seure amb l’antiga capa del nostre equipament. Petits detalls que, sovint, no es tenen en compte.

Fragment de les paraules pronunciades per Joan Pau II adreçant-se als participants provinents de països de llengua castellana, on es recull la salutació a la gent d’Arén (en realitat físicament pertany a Osca, però també a la diòcesi de Lleida) i de Sant Andreu de Llavaneres i Armats de Mataró.

Salutació del Capità Manaia, Xavier Peláez i Sanfrancisco, a Joan Pau II. A primer terme Mn. Jaume Gonzàlez i Agapito, ànima d’aquesta efemèride i de la que vindria el 2008.

La foto més emblemàtica de la història recent dels Armats. La totalitat de la formació, el president honorífic Marcel·lí Llinàs, Mn. Jaume Gonzàlez i altres acompanyants, entre ells Antoni Trenchs i Ruiz, que va fer la crònica del viatge, tots davant de la façana del Vaticà junt amb Joan Pau II.

Moment de conversa amb Joan Pau II. Segurament en aquest intercanvi de paraules va néixer el “Soldats de Pau”. Al fons s’observa la bastida d’obres que tapava mitja façana del Vaticà, i que a més d’un li va esguerrar una bona foto.

Una nova perspectiva, on es pot veure tot el grup pendent dels representants de la premsa que gastaven negatius per a immortalitzar l’acte.

Imatge de la desfilada a la Plaça d’Espanya, al replà que queda el mig de l’escalinata que porta a l’església de la Trinita dei Monti. La formació està fent un encreuament llarg. Es pot observar la disposició dels mitjons amb tot el camal amunt arribant fins els genolls, que anys més tard es va canviar pels doblecs actuals sobre la part superior de la sandàlia.

Final de l’actuació a la plaça. La presentació de llances va ser una acció improvisada per part del Capità i d’aquesta manera fer una salutació al públic. La noia amb la boina blanca va ser la policia (carabinieri) que va acompanyar-nos amb l’autocar pels temes de circulació i aparcament.

Document amb la formació històrica d’aquella desfilada. Molts d’ells ja no són entre nosaltres i alguns encara estem en actiu.

Petit detall del ressò a la premsa local. A l’esquerra, portada de l’edició del diari Crònica de Mataró del dimarts 30 de setembre. El diari costava 30 pts (0.18 € al canvi actual). La foto central és del mateix diari. A la dreta la portada d’una edició posterior de la revista Cap Gros.

El Tot Mataró, l’any 2016 celebrava els seus 35 anys de vida i en el recull dels aspectes destacats d’aquests anys, de l’any 1986 destacà, a nivell ciutadà, la visita a Roma i el retorn de la Processó del Divendres Sant.

L’any 2005, s’organitza una exposició en commemoració dels 300 anys d’història documentada de la presència d’armats a les vetlles i processons de Setmana Santa. Aquest parell de plafons estaven dedicats a la visita del 1986. Anys enrere es podien visitar al museu de l’entitat quan estàvem ubicats a l’antiga Presó.

L’any 2011 i coincidint amb els 25 anys del primer viatge a Roma, va néixer el Blog dels Armats de Mataró, com a eina de difusió de la nostra activitat i la nostra història. Deu anys de difusió, complementats ara amb altres aplicacions de les xarxes socials, amb la finalitat de mantenir viva aquesta tradició. Un total de 365 entrades i més de 125 mil visites resumeixen aquests 10 anys de vida del Blog. Seguim.

Articles relacionats:

Crònica del viatge a Roma 1986: 1a part, 2a part, 3a part
Commemoració del 25è aniversari de la visita a Roma 1986
Articles relacionats amb la ciutat de Roma







Jordi Romagosa i Nebot

dissabte, 11 de setembre del 2021

11 de setembre 2021

Joaquim Valls i Francisco Cortés oferint el ram de flors al monòlit dedicat a Rafael Casanova
 

La pandèmia no ha donat treva aquest any 2021, i moltes activitats han continuat veient-se afectades en la seva organització i desenvolupament. La Diada d'enguany tampoc ha estat una excepció i l'Ofrena Floral a Rafael Casanova s'ha vist de nou afectada en que normalment era el seu protocol habitual. 

Com l'any passat l'acte s'ha dut a terme amb tot un seguit de recomanacions i restriccions. S'ha mantingut l'absència de públic en general i de nou s'ha reduït la presència de representants de les entitats a dues persones prèvia identificació prèvia.

Moment de l'ofrena

L'acte ha començat a 2/4 d'11 del matí amb l'ofrena institucional del Consistori i de les entitats, els sindicats i els partits polítics de la ciutat. Els Armats de Mataró hem estat representats pel president Joaquim Valls i per Francisco Cortés, que han dipositat un ram de flors en homenatge i record de tots aquells que van defensar els seus anhels de llibertat ara fa més de tres-cents anys.

Aquest acte enceta la nova temporada 2021-22, on esperem, de veritat, poder recuperar la normalitat perduda i tornar a oferir a la ciutat les nostres desfilades i evolucions, així com les representacions de la Passió i la resta d'actes que aquesta temporada anterior o no hem pogut fer o hem fet amb les condicions necessàries pel tema de la covid.

 
Detall del ram d'enguany




Jordi Romagosa i Nebot

diumenge, 25 de juliol del 2021

Aportacions dels socis - 1

La història de les entitats és un tema complex i mantenir-la viva no és una feina fàcil. Per això és important disposar de documentació i material gràfic que serveixi com a eina de consulta per a entendre com s’han fet les coses en el passat i qui les ha fet.
 
Diuen que una imatge val més que mil paraules i és ben cert. Per a explicar com anaven vestits els Armats dels anys 80, què millor que disposar d’una bona fotografia en color.
 
Per això ja fa temps que demanem als nostre socis i altres coneguts que puguin tenir fotografies, dibuixos, escrits, articles de diaris, etc. referents als Armats de Mataró i les seves activitats, puguin facilitar-nos una còpia de les mateixes, si així ho volen, a fi i efecte d’integrar-ho a l’arxiu de la nostra entitat.
 
Algunes persones ens han passat informació i creiem que és important que es mostri a tothom en general.
 
Aprofitem, per encetar aquesta secció, que aquest setembre coincidirà amb el 35è aniversari del primer viatge dels Armats a Roma i que el company Josep Jubany Itxart ens ha passat una còpia de la carta que es va redactar el 1986 on s’informava de la previsió i dels horaris del viatge així com l’audiència prevista amb l’aleshores Papa Joan Pau II.
 
En el document hi consta el rebut del viatge per a dues persones a nom de Joan Jubany Pera, el seu pare, i l’import corresponent que era de 11.000 pessetes per persona, 66 € actuals que caldria corregir amb totes les inflacions corresponents.
 
Llegint la crònica del viatge, es pot comprovar que les previsions i la realitat van ser lleugerament diferents, cosa que sempre acostuma a passar.

 
Bona Diada de Les Santes.



Jordi Romagosa i Nebot

dissabte, 19 de juny del 2021

Final de temporada amb eleccions

Mario Martínez i Joaquim Valls

Mario Martínez i Carballo, fins ara integrant de la junta directiva i Cap de la secció dels Signums, ha estat escollit nou Capità Manaia dels Armats de Mataró i Joaquim Valls i Mojedano, actual co-president, ho ha estat com a President per a les quatre properes temporades.

Han passat ja quatre anys des que vam comentar des d’aquestes pàgines l’elecció de Rafael Llibre com a Capità i Joan Rovira com a president. Doncs bé, el temps ha anat passant i hem arribat a aquest final de temporada on tocava de nou fer eleccions als òrgans de govern. Finalitzava per tant, el període de quatre anys de la junta directiva actual i, tal i com s’estableix en els estatuts de l’entitat, tocava renovació o reelecció pel càrrec de president i equip directiu. Recordem també que arran del que legislen els estatuts de l’entitat, que fixen la durada en el càrrec per quatre anys, tocava renovació o reelecció del càrrec de Capità Manaia. Les casualitats de calendaris i la pròpia inèrcia de l’entitat han fet coincidir aquestes eleccions als càrrecs més representatius de l’entitat, al final de la mateixa temporada, fet que es repeteix ja des de l’any 2013.

Tal i com es va fer el 2013 i el 2017, les dues eleccions també s’han fet en dues assemblees independents. A tal efecte es van convocar simultàniament els períodes de presentació de candidatures a començaments del mes d’abril, donant per tancades les candidatures a començaments de maig i convocant assemblees per a l’elecció de president el 17 de juny i per a l’elecció de Capità el 18 de juny.

Un cop finalitzada la presentació de candidatures, se’n van presentar dues pel càrrec de Capità i una única pel càrrec de President. Per una banda Mario Martínez i Rafael Llibre es presentaven com a Capità, Rafael Llibre optava per tant a una reelecció. D’altra banda, Joaquim Valls ho feia com a president, mantenint com a equip a la gran majoria dels integrants de la Junta actual.

Per tant, el 17 de juny, l’equip directiu encapçalat per Joaquim Valls, com a única candidatura presentada, ha estat escollit per la majoria dels assistents. Recordem que pel càrrec de junta tenen dret a vot tots els socis de l’entitat que acompleixin els requisits contemplats als estatuts. L’endemà, el 18 de juny, Mario Martínez ha estat escollit per majoria en el càrrec de capità. Recordem que pel càrrec de Capità sols voten els socis que han desfilat durant les quatre anteriors temporades.

Finalitza d’aquesta manera la temporada actual que sumada a la del 2020, han configurat un binomi francament difícil i poc engrescador, la qual cosa sens dubte ha contribuït a la poca participació en ambdues assemblees. Un fet que no ens agrada però que, honestament, no podem deixar de remarcar. És el moment doncs de treballar per a recuperar el pols i el dinamisme de l’entitat.



Jordi Romagosa i Nebot

dijous, 10 de juny del 2021

Campanya 'SOM LES ENTITATS DE MATARÓ. CONEIXE'NS!'


 

Mataró enceta la campanya “Som les Entitats de Mataró. Coneixe'ns”, creada per l'Agència de Suport i Serveis a les Entitats conjuntament amb un Grup Promotor d'entitats. La finalitat de la mateixa és posar les entitats al centre de totes les mirades, fent-les les veritables protagonistes, intentant aconseguir una sèrie d'objectius imprescindibles: posar en valor el teixit associatiu existent a la ciutat, fer visible la gran diversitat de persones que en formen part i animar a participar els mataronins i mataronines a la gran varietat d’entitats existents.

La campanya comença amb la presentació de 4 fragments de vídeo on hi apareixen representades una vuitantena d'entitats de tots els àmbits: cultural, social, esportiu, veïnal, educatiu, etc.


 

Els Armats de Mataró hi som presents al primer vídeo (Càpsula1) que podeu visualitzar des de l'enllaç o la imatge superior. Per a la resta podeu clicar Càpsula2, Càpsula3 o Càpsula4.

Algunes imatges del moment de l'enregistrament a la zona del Callao.









Jordi Romagosa i Nebot

divendres, 2 d’abril del 2021

La Revista dels Armats 23 - Any 2021

La revista número 23 dels Armats, corresponent a la Setmana Santa del 2021, no es va poder presentar al públic en el decurs de la Presentació dels Cartells i la Revista, ja que aquest acte no es podia celebrar degut a les restriccions per la Covid19. La revista, no obstant, ja fa dies que ha sortit al carrer.
La temporada 2021 estava marcada per dos esdeveniments importants. El primer, la supressió de totes les activitats de la Setmana Santa 2020, inclosa la presentació de la revista número 22, que no va poder sortir al carrer. El segon, el fet de que les perspectives de cara a la Setmana Santa 2021 no eren gaire motivadores.
No obstant i malgrat la supressió, una vegada més, de totes les processons, s’han programat actes de petit format i amb restriccions per a evitar un nou any en blanc.
Pels Armats ha suposat el fet de poder participar a la Missa dels Dolors, de fer una Recollida de la Bandera diferent i un Homenatge a la Ciutat atípic amb dues representacions i el públic assegut en cadires i prèvia reserva a la web de Cultura de Mataró.
La portada de la revista manté el seu disseny característic i enguany ens presenta una composició amb una ploma i tinter, uns papers escrits que reflecteixen la sentència de Pons Pilat a la Passió i la mascareta dels Armats, com a record dels temps que estem vivint.
Degut a la urgència de temps i a la incertesa de si es podria treure una revista al carrer, aquesta versió presenta menys pàgines que les anteriors. Com a novetat tenim dos escrits des de Cultura, ja que la distribució municipal del govern actual contempla la presència d’un regidor de Cultura i una regidora amb càrrec d’adjunta a Cultura. També l’escrit de la presidència es canvia per un dels Copresidents. A més es recorda a quatre socis que ens han deixat durant el 2020.
No hi ha aquest any seccions com el Racó dels Sèniors, ni la formació dels Armats del 2020, ja que no hi va haver activitats.
Altres seccions es mantenen, com és habitual; amb els escrits de l’alcalde, el Capità Manaia, un integrant de la Passió i el Banderer d’Honor 2021 (Joan Cuenca).
Així mateix tenim el Programa d’Actuacions per a la Setmana Santa, la fitxa tècnica de la revista i la memòria d’activitats de la temporada 2020.

Com sempre, la distribució de la revista és gratuïta i la podreu trobar als locals dels nostres col·laboradors i a la nostra seu.

Contingut de la revista:

-    Salutació de l’Alcalde (David Bote i Paz)
-    Salutació del Regidor de Cultura (Xesco Gomar i Martí)
-    Salutació de la Regidora Adjunta de Cultura (M. José Pérez i Carrasco)
-    Salutació del Copresident (Joaquim Valls i Mojedano)
-    Salutació del Capità Manaia (Rafael Llibre i Tur)
-    Banderer d’Honor 2021 – Joan Cuenca i Gómez
-    Cartells de la Passió i els Armats 2021
-    Pensant en la Passió 2021 – David Montalban Fernández
-    Full d’Inscripció
-    Programa dels Armats de la Setmana Santa 2021
-    In memoriam: Un record per Josep Vallmajor, Lluís Jubinyà, Àngel Rubio i Joan Rovira
-    Memòria d’activitats 2020
-    Agraïment als anunciants i col·laboradors i Fitxa Tècnica de la revista



Jordi Romagosa i Nebot

Dijous Sant 2021

Aspecte de la plaça de l'Ajuntament amb la distribució de cadires pel públic

Després de l’aturada forçosa de les activitats de la Setmana Santa 2020, la del 2021 tampoc es presentava amb bones perspectives. No obstant, gràcies a l’empenta de la junta i de la regidoria de Cultura s’han pogut programar els actes típics dels Armats pel Dijous Sant, però amb modificacions.

Si es fa una ullada al programa de la Setmana Santa 2021, es podrà copsar que, malgrat les restriccions i seguint sempre les normatives dictades per les autoritats competents, les Confraries i Germandats han programat diferents actes per a mantenir viu l’esperit d’aquestes dates.

Com que les processons quedaven descartades, la presència dels Armats quedava restringida a dos possibles actes: la Recollida de la Bandera i l’Homenatge a la Ciutat. Doncs bé, tots dos els hem dut a terme, això sí, amb tot un seguit de modificacions necessàries que els han fet diferents a la resta de les edicions.

El Banderer d'Honor, junt amb Mossèn Rodríguez, els co-presidents,
els Armats Antics, els músics i el Banderer de la Formació

Comencem, doncs, per la Recollida de la Bandera. L’acte ha canviat d’hora, celebrant-se a les 4 de la tarda, i de lloc, ja que de la Capella dels Dolors s’ha passat a l’Altar Major. L’acte era obert al públic en general, però poques persones han acompanyat als integrants del Maniple, que anàvem tots vestits de carrer, asseguts respectant distàncies i posicions.

L’acte ha començat amb un breu parlament de Mossèn Rodríguez, parlament que habitualment no es fa. Tot seguit ha pres la paraula Dídac Benítez, com a co-president, per adreçar unes paraules als assistents. Normalment no hi ha parlament del president, però tractant-se d’un acte extraordinari, era lògic unes paraules, i més per a presentar les novetats que hi havia en l’acte d’enguany.

Joan Cuenca, Banderer d'Honor 2021

A continuació el Banderer d’Honor 2021, el company Joan Cuenca, ha anat a recollir la Bandera a la Capella dels Dolors per a portar-la fins l’altar. L’han acompanyat dues persones vestides a la semblança dels Armats del segle XVIII (que les anomenarem Armat Antic), i dos músics vestits d’època (una gaita i un timbal), que han tocat la peça “La Marxa dels Armats” de Ramon Redorta (que feia de gaiter). A l’altar major els esperaven el Banderer de la Formació (que era l’únic que anava vestit d’armat), els dos Co-presidents i el Capità Manaia, tots tres portant a la mà el casc que lluirien en una desfilada. 

Imatge de grup, amb l'alcalde David Bote i la regidora M, José Pérez

Un cop tots a l’altar, s’ha dut a terme l’acte simbòlic de lliurament de la bandera del Banderer d’Honor al Banderer de la formació, acte que s’acostuma a fer al davant de Santa Maria amb el Maniple en formació presentant llances. Les fotografies de grup, que sempre s’acostumen a fer a l’interior, han posat el final a l’acte del lliurament. En acabar els Armats Antics, els músics i els Banderers han retornat als Dolors posant punt i final a l’acte de la Recollida de la Bandera 2021.

Pel que fa a l’Homenatge a la Ciutat, també s’ha desenvolupat de forma diferent. Enguany l’acte feia 35 anys, des que es va començar l’any 1986 i dissortadament ha coincidit amb la situació tan delicada que vivim.     

Per primera vegada tot el públic ha estat assegut en cadires i per assistir a l’acte calia reserva prèvia, que el personal de seguretat ha anat controlant en el moment dels accessos. Recordem que anys enrere l’acte havia comptat amb graderies, però que no abastaven a tot el públic. Aquest fet ha reduït la presència de públic i per a donar-hi més cabuda s’han programat, i per primer cop, dues representacions de l’Homenatge.

El maniple dels Armats no ha arribat desfilant des de Santa Maria, sinó que una meitat s’ha vestit a Can Palauet i l’altra meitat ho ha fet al Museu.

L’estructura de l’acte també s’ha vist modificada del tot. Ha començat amb l’entrada de les seccions de Banda i Bandera junt amb el Capità Manaia, que s’han distribuït dins del recinte. Seguidament, i des del Museu i Can Palauet, han entrat els Signums (Estendards) i les dues seccions de Llança. Els Signums s’han distribuït als extrems i les llances a la part central. Un total de 43 armats, distribuïts de la següent manera: Capità Manaia, Banderer, Pergamí, 2 Escortes, 9 Estendards, 5 Timbalers i 24 Soldats de llança. Tots els integrants anaven amb doble mascareta.

Parlament del Capità Rafael Llibre, amb el regidor Xesco Gomar

L’acte ha començat amb el parlament del Capità Rafael Llibre, on ha destacat diverses vegades la paraula “esperança” tot referint-se a temps millors que vindran. Ha recordat les paraules de Mossèn Rodríguez que el dia de la Missa dels Dolors ens va nomenar així “Soldats d’Esperança”. Tot seguit les seccions de llança han fet dos encreuaments llargs.

Parlament del co-president Joaquim Valls, junt amb el Banderer d'Honor
i el co-president Dídac Benítez

Seguidament hi ha hagut unes paraules del co-president Joaquim Valls que ha recordat unes paraules de l’anterior president Joan Rovira i Viñas (a.c.s.) que ens va deixar abans de la Setmana Santa de l’any passat, relatives al sentiment de qui porta cadascuna de les cuirasses del maniple. Així mateix, i per primer cop, s’ha fet una imposició d’insígnies del maniple a diferents integrants que ja porten més de 25 anys desfilant de forma continuada. 

Feliu Rovira rebent la insígnia de mans de l'alcalde David Bote

Els dos co-presidents, Joaquim Valls i Dídac Benítez, juntament amb el Capità Manaia, el Banderer d’Honor, Joan Cuenca i l’Alcalde de Mataró, David Bote, han imposat la Insígnia a un total de 13 armats amb 25 o més anys desfilant. S’han nomenat també a 2 companys que enguany no han pogut assistir a l’acte. Menció especial s’ha fet al company Feliu Rovira, únic integrant en actiu del Maniple que va desfilar a finals dels 60, abans de la supressió de les processons, a qui se l’hi ha imposat la Insígnia de 50 anys desfilant. Finalitzat aquest moment, Joaquim Valls ha pres de nou la paraula per a demanar uns moments de silenci en honor als Armats difunts.

Inici del Combat de 2

Com a cloenda de l’acte les seccions de Llança han dut a terme el Combat de 2 i la salutació a tots els assistents, per a continuació sortir a pas lleuger i retornar als respectius llocs de concentració.      

Encreuaments del Combat de 2

Finalitzava així l’actuació dels Armats en aquest Dijous Sant diferent i emotiu, però tinguem tots l’esperança de retrobar-nos l’any vinent en millors circumstàncies. 

Grup dels Signums

 

 

 

 
Els Armats de Mataró agraïm la presència del públic que ens ha acompanyat en aquest acte, així com a totes les persones que amb la seva feina l’han fet possible. 
Moltes gràcies!
 
(Fotografies: SomDos)


Jordi Romagosa i Nebot