dissabte, 27 de març del 2021

Homenatge a la Ciutat - 35 anys

La formació dels Armats a la Plaça de l'Ajuntament -  2014

Totes les manifestacions de la Setmana Santa de les diferents poblacions que les celebren, tenen actes emblemàtics o diferencials. Són actes específics d’aquella localitat que la diferencien d’actes semblants en d’altres llocs.

Homenatge a la Ciutat - 1986

La Setmana Santa mataronina, presenta molts actes que es poden considerar amb aquests qualificatius. Pel que fa als actes organitzats pels Armats de Mataró, tal dia com avui fa 35 anys que es presentava l’acte de l’Homenatge a la Ciutat. L’acte va néixer per a donar a conèixer a tots els mataronins les diferents evolucions dels Armats, moltes d’elles poc conegudes.

La Banda dels Armats a l'Homenatge - 1987

Cal tenir en compte un detall important. Habitualment, el públic veu passar els Armats i, depenent del lloc on s’estigui, pot veure una evolució o quadre, o simplement veure’ls passar marcant el Pas de Fangar o el pas Lleuger. Per tant, en el decurs d’una processó no es poden fer tots els quadres del repertori a tot arreu. Primer, perquè s’allargaria molt el temps de les processons. Segon, perquè molts carrers no tenen l’espai necessari per a les evolucions més complicades. És per això, que en els darrers anys, a la revista es publicava un programa d’actuacions, on s’indicava a quins carrers i cruïlles es farien evolucions concretes. Per exemple, a la Processó General s’apuntava on es farien els combats de 2, de 3, el pas Maspoch i la fletxa, que, juntament amb els encreuaments, són les evolucions que es poden fer a qualsevol carrer. També s’indicava que a Santa Anna (lloc del final de la processó) es duria a terme l’Estrella, ja que en aquell indret hi ha prou espai per a dur-la a terme.

La formació darrere de l'Ajuntament - 1996

Per tant, l’acte serveix per a poder mostrar, d’una manera més còmoda pels assistents, aquelles evolucions que no es poden dur a terme, per qüestions d’espai, durant les Processons. S’acostumen a fer les evolucions més complicades (algunes han nascut per a fer-se en aquest acte), evolucions com les Gales, Estrelles i el Triangle.

Homenatge - 1998. La pluja va fer acte de presència

L’acte consta de diferents parts, presentades per un locutor, que han anat evolucionant depenent dels anys. Bàsicament consisteix en l’entrada de la totalitat del Maniple, dins d’un espai delimitat i la seva distribució dins d’aquest espai, excepte els elements amb cavalls, que entren primer, fan una exhibició i surten per a esperar-se a la Riera.

El públic assegut a les graderies. Homenatge - 2005

A continuació el Capità Manaia fa un parlament oferint l’acte a tots els assistents i demana autorització a l’alcalde de la ciutat per a començar les evolucions. Aquest fet de demanar autorització es va instaurar per casualitat a la concentració d’Armats de Girona del 1990, on el Capità Manaia Sr. Peláez va tenir el pensament de demanar el permís a l’alcalde d’aleshores, el Sr. Manel Mas, el qual va respondre amb la frase que s’ha fet cèlebre de “Endavant Armats” i la seva variant “Armats de Mataró, Soldats de Pau, endavant”.

Homenatge a la Ciutat - 2006

Seguidament es duen a terme les evolucions preparades i un cop finalitzat l’acte, la formació es dirigeix a Santa Maria per a participar en la Processó Nit de Silenci. Es fan  evolucions com l’Estrella, la Gala (que va néixer el 2004), Soldats de Pau (2003) i el Triangle (2011), juntament amb les que sí que es fan durant les processons: Encreuaments, Combats de 2, 3 i general i la Fletxa. Normalment sempre les duen a terme les seccions de llança, però depenent del nombre d’efectius també han fet la seva evolució els Signums (Estendards) i l’Optiada Juvenil. Cada Capità Manaia ha anat dissenyant l’acte segons les necessitats i els efectius disponibles. Durant l’etapa d’en Xavier Pelàez, es va introduir la Gala, el quadre Soldats de Pau, el quadre de l’Optíada Juvenil “la Roda” i el disseny de l’Estrella de 2 seccions de llança a 3 seccions. Durant l’etapa de Jordi Romagosa, es va introduir l’Estrella dels Estendards, el quadre del Triangle, el combat de l’Optiada Juvenil i l’Estrella amb les 3 seccions respectant els 3 colors de les mateixes. L’actual Capità, Rafael Llibre, ha introduït l’exhibició de la Biga amb un fons musical. Totes aquestes incorporacions són també fruit de les aportacions de les diferents juntes directives i d’Armats com en Joan Cuenca, Joan Rovira (+) com a Cap de Banda, Carles Trell i Jordi Martí com a caps de l’Optíada Juvenil i els diferents Ajudants del Capità durant aquests 35 anys.

Seccions de Llança a la Plaça Santa Anna. Homenatge - 2008

Parlament del Capità Peláez. Homenatge - 2009

S’ha dut sempre a terme al darrere de l’Ajuntament de Mataró, si bé els anys 2008 i 2009, per motius d’obres, es va moure a la plaça Santa Anna. També ha sofert variacions en la seva estructura. Per exemple, l’any 2006 i 2007 s´hi van representar quadres de la Passió. L’any 2008 en acabar l’acte es va fer la Passió a la Presó, en lloc d’anar a la Processó Nit de Silenci. L’any 2009, en acabar es va participar a la Processó de Cerdanyola. L’any 2011 les seccions del maniple van anar entrant d’una en una i van anar fent la seva evolució pròpia, mentre que la majoria de cops entrava tota i es distribuïa pel recinte, intentant no obstruir la visibilitat del públic. Parlant de la visibilitat del públic, alguns anys l’Ajuntament ha proporcionat unes graderies, 3 en total, per a millor comoditat i visibilitat del públic. Val a dir que les evolucions tenen un encant diferent quan es poden veure en altura, en lloc de a peu pla. El darrer any que es va comptar amb elles va ser l’any 2010, sols una, i el 2011, amb les retallades, es van eliminar del tot “sine die”.

Traspàs de comandament. Homenatge - 2010

Exhibició de la Biga. Homenatge - 2011

L’acte també ha comptat amb moments rellevants, com els anys 2009 i 2017 en que els Capitans Peláez i Romagosa, respectivament, van comunicar la seva renúncia al càrrec. O l’any 2010 quan es va fer la cerimònia de traspàs de poders entre el Capità Manaia sortint, Javier Peláez, i el capità entrant, Jordi Romagosa. També es pot destacar l’any 2013 quan es va fer un homenatge als armats difunts i a l’antiga Bandera dels Armats, recuperada el 2010.

Seccions de Llança i Signums preparats per a fer l'Estrella. Homenatge - 2012

El Triangle - Homenatge - 2014

És, per tant, un acte diferent envers la resta d’actes de la Setmana Santa i que juntament amb la Recollida de la Bandera a Santa Maria formen part dels actes més emblemàtics del Dijous Sant a Mataró.

L'Estrella. Homenatge - 2005

 (Fotografies: Arxiu Armats)



Jordi Romagosa i Nebot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada