diumenge, 23 d’abril del 2017

Divendres Sant

El divendres va apuntar amb una temperatura i condicions de ple estiu la qual cosa feia preveure una sortida tranquil·la des del punt de vista de la climatologia. El primer acte del dia és la Recollida del Sant Crist, acte que ja fa 28 que es va iniciar amb el nostre retorn a la processó del divendres. L’acte, que sempre s’ha fet a partir de les 6 de la tarda, enguany s’ha pogut desenvolupar amb normalitat, fent les seccions de llança el Combat de 3 per a tots els assistents. Amb la cerimònia de la primera càrrega del Crist, la formació ha fet el camí envers Santa Maria per a participar a la Processó General.

A l’hora prevista les paraules del consiliari de la Comissió Mn. Àlex Marzo i del rector de Santa Maria Mn. Segimon, han donat la benvinguda a tots els assistents a l’acte central de la Setmana Santa. Seguidament, el Capità Manaia ha demanat autorització per a començar la processó i a continuació s’ha adreçat a la porta de Santa Maria, que es trobava tancada, on ha donat tres cops amb l’espasa per obrir-la i que comencessin a sortir els Armats. 


La processó ha seguit el seu recorregut habitual fins a la plaça de Santa Anna, on els Armats han fet l’Estrella com a acte final. No hi ha hagut la connexió que va existir a la Processó Nit de Silenci i malgrat els quadres desenvolupats als llocs previstos (Encreuaments, Combats de 2 i 3, Fletxa i Estrella), algun quadre més que es va afegir a petició i alguns moments d’espera, en cap moment la resta de passos han ajustat el seu desplaçament.

Amb l’evolució de la Biga, l’Estrella i les paraules de Mn Miras, ha finalitzat a la Plaça de Santa Anna la nostra participació en la Processó General del Divendres Sant. Comencem a treballar per a la temporada vinent.


(Fotografies: Mireia Romagosa, Gemma Romagosa i Quim Molina)

Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

dissabte, 22 d’abril del 2017

Dijous Sant


Seria molt difícil entendre una Setmana Santa mataronina sense els Armats el Dijous Sant. Si a les processons ja som un element ben diferencial i característic, els actes que presentem el Dijous Sant, són una particularitat ben marcada de la nostra Setmana Santa.

L’acte de la Recollida de la Bandera a la basílica de Santa Maria, enceta els actes del dijous amb aquest pròleg que aplega la figura de la Bandera, del Banderer d’Honor i de tota la formació. Enguany l’armat sènior Luís Alberto Majuelo Almirante, Banderer d’Honor i persona que va desfilar els anys seixanta, ha recollit la bandera al davant del pas de la Verge dels Dolors per lliurar-la al Banderer de la formació dels Armats. L’acte ha comptat amb la presència del nostre alcalde sr. David Bote i la regidora de Promoció Econòmica sra. Dolors Guillén.


El tradicional recorregut pels carrers del centre ens ha portat a les portes de la plaça de l’Ajuntament per a la segona cita del dia: L’Homenatge a la Ciutat. Aquest acte, amb més de 30 anys d’història, és la millor ocasió perquè els nostres amics puguin gaudir de les evolucions més complexes que podem oferir els Armats. Amb la plaça plena de gent, el públic ha pogut gaudir enguany de les evolucions del Triangle, el Combat de 3 i l’Estrella, amb la participació de diferents seccions del maniple, així com les evolucions de la nostra Biga. En el seu parlament previ, el Capità ha manifestat la seva intenció de no presentar-se a una segona reelecció, deixant el càrrec vacant perquè l’ocupi un nou company la temporada vinent. L’acte ha comptat amb la presència del Banderer d’Honor, del nostre Alcalde i de diferents regidors del nostre ajuntament.

La Processó Nit de Silenci tanca la nostra activitat del dijous. Conjuntament amb els passos de l’Hort de Getsemaní, la Coronació d’Espines i la M. de Déu dels Dolors, aquesta processó va agafant el seu protagonisme dins dels actes de la Setmana Santa. Després d’un recorregut pels carrers del centre, no s’ha pogut dur a terme l’acte d’Homenatge als difunts davant de la basílica. Les ambulàncies van haver d’atendre a una persona i van estacionar el vehicle davant de la porta, per la qual cosa es va ajornar aquesta part per la temporada vinent. No obstant l’entrada de la M. de Déu dels Dolors amb la guàrdia d’honor dels Armats pel passadís central, sí que es va dur a terme. Enguany amb la novetat de la presència del Cor Madrigalista, que va interpretar O Testa Lacerada de J. S. Bach. Seguidament mossèn Josep Joan Badia ha fet la pregària i el Cor ha cantat la segona peça Tenebre Facte Sun de M. Hayden. 

La tradicional foto de grup dels armats a l’escala de l’altar ha posat punt i final a gairebé cinc hores d’activitat per part nostra.  

(Fotografies: Mireia Romagosa, Gemma Romagosa i Quim Molina)

Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

dijous, 20 d’abril del 2017

Fundació Iluro - Taller dels Armats


Per tercer any consecutiu, la Fundació Iluro ha organitzat un taller per Setmana Santa sobre els Armats de Mataró, dedicat als més petits. Enguany la secció protagonista ha estat la dels Signums o estendards. Si en anteriors edicions es va repartir un dibuix d'un soldat de llança i un timbaler, per aquest any podien pintar la figura d'un Signífer portant l'estendard principal dels Armats, és a dir, el que porta l'escut de l'entitat. A més un dibuix amb les parts principals d'aquest estendard el podien pintar, retallar-lo i fer-ne una rèplica. 

Els companys Miquel Àngel Quijorna i Mario Martínez han estat els encarregats, el passat dia 11 d'abril, de fer les explicacions pertinents sobre aquesta secció i la resta de seccions dels Armats, amb l'ajuda d'un vídeo explicatiu. També van explicar les activitats que desenvolupem i les novetats de la Setmana Santa.


Van ajudar a que els nens i nenes pintessin les parts del retallable per muntar la rèplica de l'estendard. Per ajudar a fer aquestes tasques, van portar l'estendard real i un maniquí vestit com a integrant de la secció, amb la túnica blanca i la cuirassa llisa, amb el que molts es van poder fer fotos de record.


Cal remarcar que el Dijous i Divendres Sant es van veure alguns d'aquests estendards de cartró acompanyant les nostres desfilades.  




(Fotografies: Aportació de Mario Martinez i Fundació Iluro)


Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

dimecres, 19 d’abril del 2017

Processó del Prendiment

Després de les nostres participacions a la Trobada d’Armats de la Selva del Camp i a la Processó dels Dolors d’Amer, la participació a la Processó del Prendiment ha estat el primer acte en que hem sortit pels carrers de la nostra ciutat.


Aquesta processó comença amb l’escenificació per part dels integrants de la Germandat de Jesús Captiu, de la traïció de Judes i la captura de Jesús a l’hort de Getsemaní. L’entrada dels Armats a la plaça de Santa Maria, fent el quadre del Combat de 2 per a tot el públic, dóna pas a l’inici de la processó, el punt culminant de la qual és la pujada de les Escaletes per part de la nostra Biga, de la formació dels Armats fent els tradicionals encreuaments i la pujada del pas Jesús Captiu a espatlles dels portants de la imatge. 

Aquí teniu algunes imatges de la nostra participació d’enguany.






(Fotografies: Mireia Romagosa i Gemma Romagosa)

Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

dimarts, 18 d’abril del 2017

Reportatges sobre Armats i Setmana Santa

Els Armats encenen motors per aquesta nova temporada - La Fàbrica


Tret de sortida a la Setmana Santa de Mataró - La Fàbrica


Els Armats de Mataró ultimen “La Passió. Últims dies de Jesús” - La Fàbrica


Els Armats de Mataró preparen l’Homenatge a la Ciutat - La Fàbrica


Pantalla Oberta - La Setmana Santa de Mataró


Processó del Prendiment


Processó Nit de Silenci


Homenatge a la Ciutat


Processó General del Divendres Sant



Dissortadament aquest material ha estat retirat pels responsables del mitjà de comunicació. 
Disculpeu les molèsties, alienes a Armats de Mataró.

Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

dimecres, 12 d’abril del 2017

Divendres de Dolors

És divendres 7 d’abril. Són les 7 de la tarda. L’autocar dels Armats circula en direcció a la població d’Amer. L’objectiu: participar a la Processó dels Dolors convidats pels Manaies d’Amer. Si ara fa dos anys vam anar a Bellpuig, enguany aquesta agrupació de la Selva ha tingut a bé fer-nos partícips d’aquesta processó que data del 1727.

Mentre l’autocar va fent camí, a Amer es fan els darrers preparatius i reunions de treball de cara a la desfilada i les exhibicions. Els integrants de la Biga arriben puntualment i comencen la seva tasca de preparació.

Són 2/4 de 8 del vespre i l’autocar ja és a punt d’arribar. Descàrrega de material al teatre de la vila i temps lliure fins el moment de concentració al carrer a ¼ de 10 del vespre. Mentrestant a Mataró a les 8 del vespre comença la Missa dels Dolors a la capella del mateix nom de la basílica de Santa Maria. El Banderer d’Honor 2017, Luís Alberto Majuelo, porta la Bandera antiga dels Armats a l’altar major com a ofrena a la M. de Déu.

El president Rafel Llibre i el Banderer Luís A. Majuelo
Amb els Manaies d'Amer. D'esquerra a dreta: Josep Borreguero, Josep Saderra, Salvador Clarà, Jordi Romagosa (Capità Manaia de Mataró), Josep Salva i Joaquim Carbonés (Capità  Manaia d'Amer)
 
Són gairebé les 9 del vespre. A Mataró, la missa ja ha acabat i un grup de 4 armats agafen el cotxe per venir fins a Amer. A Amer la majoria dels nostres ja estan vestits i a les 9 i 10 els Manaies d’Amer fan la formació per anar a buscar els Priors i acompanyar-los a l’església. Abans de 2/4 de 10 ja han tornat i és el moment que aprofitem per a fer el nostre protocol habitual. Falten 5 minuts per 2/4 de 10, el Capità d’Amer, Joaquim Carbonés, comenta amb el nostre Capità Jordi Romagosa els darrers detalls i tot ja és a punt.   

Protocol inicial dels Armats
La Creu a la Plaça de la Vila
 
Comença la Processó amb la nostra Biga al capdavant, els Manaies d’Amer, els Armats de Mataró i tot el seguici que acompanya el pas dels Dolors. La primera part del recorregut ens porta fins la Plaça de la Vila, seguint el recorregut de la Rambla i la Plaça del Monestir passant pel C. Sant Benet, c. Ludovico Pico, c. d’Olot, i trencant a la dreta per entrar a la Plaça de la Vila on a la part central hi ha una creu il•luminada, de grans dimensions. Manquen 10 minuts per les 10 del vespre i els Armats entrem a la Plaça de la Vila, fent tota la volta a la mateixa i entrant a l’Av. Barcelona. En aquest punt i mentre ens esperem, a la plaça es fan la lectura d’una oració i el Cor Parroquial interpreta l’Stabat Mater i el Parenostre, finalitzant així la primera etapa de la processó. 

Els Armats entrant a la Plaça de la Vila
La Creu de la Plaça
La M. de Déu dels Dolors d'Amer
 
Un cop acabat l’acte de la plaça, la processó continua pel c. d’Avall passant pel c. Àngel Guimerà, c. Girona, Travessera Joan Fontàs, c. Abat Vilafreser, Pl. Sant Miquel, c. Nou (on es van incorporar les persones que venien de la Missa dels Dolors de Mataró), Passeig del Firal, c. Mossèn Jacint Verdaguer per arribar de nou a Rambla del Monestir. En aquest punt les dues agrupacions fan la guàrdia d’honor per a tot el seguici i la Verge dels Dolors mentre entren a la capella del monestir, finalitzant la processó. Mentre s’esperava que tornessin a sortir els Priors, es va fer la foto de grup a la Plaça del Monestir.

Exhibició de la nostra Biga
Secció dels Manaies d'Amer
Estrella dels Armats de Mataró
 
La part final de la desfilada consisteix en tornar a la Plaça de la Vila per a fer les evolucions davant del públic. Seguint el c. Narcís Junquera, els Manaies d’Amer, després de l’exhibició de la nostra Biga, entren a la plaça i ens deixen l’espai central de l’entrada per a nosaltres. Seguidament ens distribuïm a la part central la Banda i les dues seccions de llança per a fer l’Estrella de 4 puntes. Prèvia la sol•licitud al nostre alcalde, sr. David Bote, que ens va seguir durant la processó acompanyant a l’alcaldessa d’Amer, desenvolupem la nostra evolució pels Manaies i el nombrós públic present. A continuació és el torn ara per a l’evolució dels Manaies d’Amer que executen el Doble 8 i el Cargol.

Secció dels Armats de Mataró
Evolució del Doble 8 dels Manaies d'Amer
 
Són gairebé ¾ de 12 de la nit, el president dels Manaies, Carles Barret, ens fa lliurament de la Corbata commemorativa de la desfilada i és el moment de tornar a la Rambla del Monestir per a fer el passadís d’honor als Manaies que acompanyen de nou els Priors a casa seva, finalitzant els actes del divendres.

El president dels Manaies, Carles Barret, fent lliurament de la Corbata
 
Un cop tots canviats i el material recollit, és moment del sopar de germanor on amb un ambient alegre i distés hem passat una bona estona tot comentant la jornada. Durant el sopar hem fet lliurament al president dels Manaies, Carles Barret i Llorens, i al seu Capità, Joaquim Carbonés Massachs, d’un ‘gladius’ amb una placa a la funda, commemorativa de la desfilada. Per la seva part ens han obsequiat amb la fotografia de grup feta unes hores abans. Durant el sopar hem pogut veure el tradicional bateig que el seu Capità fa als Manaies que s’estrenen. Alguns dels nostres també van ser batejats. A les 3 de la matinada hem hagut d’aixecar taula i acomiadar-nos dels nostres amfitrions. Ens esperava el viatge de tornada i el retorn de tot el material al nostre local.

D'esquerra a dreta: Joaquim Carbonés, Rafel Llibre, Carles Barret i Jordi Romagosa
 
Una jornada completa en la que els nostres amfitrions han agraït molt la nostra presència en aquesta processó amb tanta història i tradició com és la dels Dolors d’Amer. Pels Armats de Mataró ha estat un honor i un plaer compartir aquest acte amb tots vosaltres. 

(Fotografies: Mireia Romagosa, Albert Sau i Rafel Llibre)

Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

dijous, 6 d’abril del 2017

Trobada d'Armats a la Selva del Camp

La XXI Trobada de les Comarques Tarragonines va omplir els carrers de la vila de la Selva del Camp amb més d’un miler d’armats provinents de 24 poblacions de les demarcacions de Tarragona i Lleida, a més dels Armats de Mataró com a colla convidada.

El diumenge dia 2, a les 6 i cinc del matí ens posàvem en camí sortint des de la plaça del Forn del Vidre, després d’haver portat tot el material des del local. A les 8 menys 5, l’autocar  entrava a la vila de la Selva, descarregant el material a la porta d’accés a la piscina exterior, en els vestidors de la qual teníem el lloc assignat per a canviar-nos. Allà ens esperava la nostra enllaç la Montserrat Andreazini, que va estar tota l’estona pendent de nosaltres. Un cop descarregat el material, tot el grup es va dirigir al pavelló municipal, on estaven preparades les taules per a les diferents agrupacions i poder fer l’esmorzar de germanor.

Esmorzar de germanor
Foto de Grup
 
Amb molta puntualitat tot el nostre grup va tornar als vestidors per a començar a vestir-se i deu minuts abans del temps previst ja estava tothom pràcticament a punt. Després d’una foto de grup i del protocol tradicional, ja ens vam incorporar al nostre lloc, al darrera de la colla amfitriona, en segona posició. Destaco també aquí la presència de la Gemma Vilalta, la nena que portava el cartell amb el nostre nom i que va acabar desfilant al ritme fent el pas de l’oca, sense perdre’s. La biga es va incorporar uns minuts més tard i va començar la desfilada pels carrers de la vila.

Concentració prèvia
Escortes de la Bandera
 
El recorregut consistia en sortir des del davant del Pavelló i seguir un itinerari pels carrers Joan Domingo, av. Puig i Ferreter i el c. Major fins arribar als Ponts, per anar fins a la plaça de les Pletes (al costat del Castell de Paborde) lloc on es feia la foto dels grup. A continuació a la Pl. de Simó Salvador es va fer un avituallament, continuant pel Raval de Sant Rafel, c. Hort dels Ferros, c. del Vilar, Portal d’Avall i Passeig Josep Cristià. 

La Biga dels Armats
Foto del grup de Mataró
 
La primera part del recorregut, abans de la foto, va fer-se avançant amb el pas de desfilada alternant amb el pas lleuger per agilitzar la sortida de les 24 agrupacions. La sorpresa inesperada va ser el fort vent en alguns trams que va fer perillar alguna de les nostres capes. Un cop feta la fotografia oficial i el petit avituallament, encaràvem la segona part del recorregut, en aquest cas ja de baixada per arribar de nou al Portal d’Avall. Fins aquest moment no havíem fet cap evolució, excepte algun encreuament, però després de l’avituallament i abans d’arribar al c. del Vilar ja vam fer combats en un parell de pauses. El punt del portal d’Avall era la zona reservada per a fer evolucions, lloc on vam fer el combat de 2 i de 3 en dos llocs diferents, davant d’un grup nombrós de gent, molts d’ells còmodament asseguts. 

Grup dels Signums (estendards)
La secció de la Banda
 
A la part final del recorregut, davant de la graderia amb les autoritats i amb els Armats de la Selva fent el passadís d’honor, el presentador anava llegint la història de cada agrupació. El president, el Capità i el Banderer van pujar a l’escenari per a rebre la corbata commemorativa i el record de l’acte per part dels amfitrions. Per la nostra part vam lliurar la figura d’un bust amb casc romà amb una dedicatòria per l’aniversari de la Congregació de la Selva.

Banderer, Capità Manaia i President amb les autoritats i Procuradors
 
Finalitzat aquest acte, ens vam dirigir al lloc de vestidors on ens vam canviar, recollir el material, carregar l'autocar i vam tornar cap a Mataró. Aproximadament a la 1 del migdia sortíem de la Selva i arribàvem a Mataró passades les 3 de la tarda. Finalitzava així una jornada prou intensa que culminava un cap de setmana intensiu arrodonit conjuntament amb les representacions de la Passió de divendres i dissabte.

Grup de la Bandera
 
Volem felicitar a la Congregació de la Puríssima Sang de la Selva del Camp per aquest aniversari. També a tot l’equip organitzatiu i logístic pel seu esforç i la seva dedicació, especialment a la Montserrat i a la Gemma, i sobre tot a la Maria Lluïsa Garriga com a cap visible de tota la organització tant el dia de la trobada com en les reunions de treball prèvies.

Pels Armats de Mataró ha estat un honor i un plaer compartir aquesta efemèride amb tots vosaltres.  

(Fotografies: aportació de diferents socis)

Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia