dissabte, 27 de març del 2021

Missa dels Dolors 2021

El Banderer d'Honor, la seva senyora, la junta directiva i Mossèn Rodríguez

El Divendres de Dolors és una diada important pels Armats de Mataró. La vinculació com a part de la Confraria dels Dolors, comença l'any 1954, en concret el 24 de setembre, quan es va acordar la creació de la secció dels Armats(*). L'agrupació de Mataró passava a formar part del grup d'Armats i Manaies que tenen com a patrona a la Mare de Déu dels Dolors.

Per tant, el divendres de Dolors, els Armats ens afegim a la missa en el seu honor i per a poder fer record de tots els armats difunts.


Joan Cuenca, Banderer d'Honor

Les restriccions per la Covid, han fet que la Missa s'hagi fet enguany a l'Altar Major de la Basílica, respectant tots els protocols de seguretat, on s'ha ubicat la bandera dels Armats que tradicionalment presideix l'acte. El Banderer d'Honor, ha estat el company Joan Cuenca, que l'any passat no va poder exercir el càrrec honorífic degut al confinament i a la suspensió de les activitats decretat aleshores. 

Entrada de la Bandera

S'ha recordat als companys armats difunts: Joan Rovira, Josep Vallmajor, Lluís Juvinyà, Àngel Rubio... així com a familiars i membres de la Venerable Congregació dels Dolors.

Joan Cuenca amb el Capità Rafael Llibre

Joan Cuenca amb els co-presidents Dídac Benítez i Joaquim Valls

* Héctor López. Armats de Mataró 1705-2017

(Fotografies aportació de Joaquim Valls i Rafael Llibre)



Jordi Romagosa i Nebot

Homenatge a la Ciutat - 35 anys

La formació dels Armats a la Plaça de l'Ajuntament -  2014

Totes les manifestacions de la Setmana Santa de les diferents poblacions que les celebren, tenen actes emblemàtics o diferencials. Són actes específics d’aquella localitat que la diferencien d’actes semblants en d’altres llocs.

Homenatge a la Ciutat - 1986

La Setmana Santa mataronina, presenta molts actes que es poden considerar amb aquests qualificatius. Pel que fa als actes organitzats pels Armats de Mataró, tal dia com avui fa 35 anys que es presentava l’acte de l’Homenatge a la Ciutat. L’acte va néixer per a donar a conèixer a tots els mataronins les diferents evolucions dels Armats, moltes d’elles poc conegudes.

La Banda dels Armats a l'Homenatge - 1987

Cal tenir en compte un detall important. Habitualment, el públic veu passar els Armats i, depenent del lloc on s’estigui, pot veure una evolució o quadre, o simplement veure’ls passar marcant el Pas de Fangar o el pas Lleuger. Per tant, en el decurs d’una processó no es poden fer tots els quadres del repertori a tot arreu. Primer, perquè s’allargaria molt el temps de les processons. Segon, perquè molts carrers no tenen l’espai necessari per a les evolucions més complicades. És per això, que en els darrers anys, a la revista es publicava un programa d’actuacions, on s’indicava a quins carrers i cruïlles es farien evolucions concretes. Per exemple, a la Processó General s’apuntava on es farien els combats de 2, de 3, el pas Maspoch i la fletxa, que, juntament amb els encreuaments, són les evolucions que es poden fer a qualsevol carrer. També s’indicava que a Santa Anna (lloc del final de la processó) es duria a terme l’Estrella, ja que en aquell indret hi ha prou espai per a dur-la a terme.

La formació darrere de l'Ajuntament - 1996

Per tant, l’acte serveix per a poder mostrar, d’una manera més còmoda pels assistents, aquelles evolucions que no es poden dur a terme, per qüestions d’espai, durant les Processons. S’acostumen a fer les evolucions més complicades (algunes han nascut per a fer-se en aquest acte), evolucions com les Gales, Estrelles i el Triangle.

Homenatge - 1998. La pluja va fer acte de presència

L’acte consta de diferents parts, presentades per un locutor, que han anat evolucionant depenent dels anys. Bàsicament consisteix en l’entrada de la totalitat del Maniple, dins d’un espai delimitat i la seva distribució dins d’aquest espai, excepte els elements amb cavalls, que entren primer, fan una exhibició i surten per a esperar-se a la Riera.

El públic assegut a les graderies. Homenatge - 2005

A continuació el Capità Manaia fa un parlament oferint l’acte a tots els assistents i demana autorització a l’alcalde de la ciutat per a començar les evolucions. Aquest fet de demanar autorització es va instaurar per casualitat a la concentració d’Armats de Girona del 1990, on el Capità Manaia Sr. Peláez va tenir el pensament de demanar el permís a l’alcalde d’aleshores, el Sr. Manel Mas, el qual va respondre amb la frase que s’ha fet cèlebre de “Endavant Armats” i la seva variant “Armats de Mataró, Soldats de Pau, endavant”.

Homenatge a la Ciutat - 2006

Seguidament es duen a terme les evolucions preparades i un cop finalitzat l’acte, la formació es dirigeix a Santa Maria per a participar en la Processó Nit de Silenci. Es fan  evolucions com l’Estrella, la Gala (que va néixer el 2004), Soldats de Pau (2003) i el Triangle (2011), juntament amb les que sí que es fan durant les processons: Encreuaments, Combats de 2, 3 i general i la Fletxa. Normalment sempre les duen a terme les seccions de llança, però depenent del nombre d’efectius també han fet la seva evolució els Signums (Estendards) i l’Optiada Juvenil. Cada Capità Manaia ha anat dissenyant l’acte segons les necessitats i els efectius disponibles. Durant l’etapa d’en Xavier Pelàez, es va introduir la Gala, el quadre Soldats de Pau, el quadre de l’Optíada Juvenil “la Roda” i el disseny de l’Estrella de 2 seccions de llança a 3 seccions. Durant l’etapa de Jordi Romagosa, es va introduir l’Estrella dels Estendards, el quadre del Triangle, el combat de l’Optiada Juvenil i l’Estrella amb les 3 seccions respectant els 3 colors de les mateixes. L’actual Capità, Rafael Llibre, ha introduït l’exhibició de la Biga amb un fons musical. Totes aquestes incorporacions són també fruit de les aportacions de les diferents juntes directives i d’Armats com en Joan Cuenca, Joan Rovira (+) com a Cap de Banda, Carles Trell i Jordi Martí com a caps de l’Optíada Juvenil i els diferents Ajudants del Capità durant aquests 35 anys.

Seccions de Llança a la Plaça Santa Anna. Homenatge - 2008

Parlament del Capità Peláez. Homenatge - 2009

S’ha dut sempre a terme al darrere de l’Ajuntament de Mataró, si bé els anys 2008 i 2009, per motius d’obres, es va moure a la plaça Santa Anna. També ha sofert variacions en la seva estructura. Per exemple, l’any 2006 i 2007 s´hi van representar quadres de la Passió. L’any 2008 en acabar l’acte es va fer la Passió a la Presó, en lloc d’anar a la Processó Nit de Silenci. L’any 2009, en acabar es va participar a la Processó de Cerdanyola. L’any 2011 les seccions del maniple van anar entrant d’una en una i van anar fent la seva evolució pròpia, mentre que la majoria de cops entrava tota i es distribuïa pel recinte, intentant no obstruir la visibilitat del públic. Parlant de la visibilitat del públic, alguns anys l’Ajuntament ha proporcionat unes graderies, 3 en total, per a millor comoditat i visibilitat del públic. Val a dir que les evolucions tenen un encant diferent quan es poden veure en altura, en lloc de a peu pla. El darrer any que es va comptar amb elles va ser l’any 2010, sols una, i el 2011, amb les retallades, es van eliminar del tot “sine die”.

Traspàs de comandament. Homenatge - 2010

Exhibició de la Biga. Homenatge - 2011

L’acte també ha comptat amb moments rellevants, com els anys 2009 i 2017 en que els Capitans Peláez i Romagosa, respectivament, van comunicar la seva renúncia al càrrec. O l’any 2010 quan es va fer la cerimònia de traspàs de poders entre el Capità Manaia sortint, Javier Peláez, i el capità entrant, Jordi Romagosa. També es pot destacar l’any 2013 quan es va fer un homenatge als armats difunts i a l’antiga Bandera dels Armats, recuperada el 2010.

Seccions de Llança i Signums preparats per a fer l'Estrella. Homenatge - 2012

El Triangle - Homenatge - 2014

És, per tant, un acte diferent envers la resta d’actes de la Setmana Santa i que juntament amb la Recollida de la Bandera a Santa Maria formen part dels actes més emblemàtics del Dijous Sant a Mataró.

L'Estrella. Homenatge - 2005

 (Fotografies: Arxiu Armats)



Jordi Romagosa i Nebot

dijous, 25 de març del 2021

Trobades d'Armats

 

Trobada de Martorelles 2001

Aprofitant que avui fa 20 anys de la Trobada d’Armats de Martorelles, farem un repàs de les trobades en les que el nostre maniple ha participat.
 
Però, parlem primer dels Armats de Martorelles. La confraria va néixer com una secció de l’entitat Joventut Sardanista de Martorelles, l’any 1983. La incipient formació, deu armats en el seus inicis, col·laborava en la representació del Pessebre Vivent de la població. Des d'aleshores han anat col·laborat cada any en la vida cultural de la vila. El Dijous Sant al vespre, organitzen la Processó del Silenci que surt de la Parròquia de Sant Joaquim. El Divendres Sant al matí, a l'església de Santa Maria de Martorelles, surten en el Viacrucis.
 
L' any 1986 amb motiu de la celebració del X aniversari de la tercera etapa de la Joventut Sardanista de Martorelles, aquesta va obsequiar al poble amb una imatge de Ntra. Sra. de Montserrat, la qual fou lliurada per a la seva custòdia i manteniment a la Parròquia de Sant Joaquim a Martorelles.
 
Des d 'aquella data es va formar la Processó de Ntra. Sra. de Montserrat, que se celebra l‘últim dissabte d'abril. Els Armats de Martorelles l'encapçalen. Aquesta processó és única a Catalunya. Per aquest motiu la gent popularment els diuen "els Armats de la Moreneta”.

Cartell de la Trobada
 

El diumenge, 25 de març de l’any 2001, amb motiu del XV aniversari d’aquesta processó, es va celebrar a Martorelles la I Trobada d'Armats de les comarques Barcelonines, aconseguint ajuntar 18 agrupacions de les províncies de Tarragona i Barcelona, entre elles nosaltres. L’any 2013 van organitzar la II Trobada amb motiu dels 30 anys d’activitat continuada de l’agrupació, amb participació de 6 maniples de les comarques de Barcelona, entre elles nosaltres.

 

Trobada de Martorelles 2013

Les activitats de les agrupacions d’Armats, nom que podem fer servir per agrupar les diferents nomenclatures existents (Armats, Manaies, Estaferms, Soldats Romans, Menages, Pretorians, etc.), acostumen a estar situades en el calendari pels voltants de Setmana Santa. Així tenim activitats el Divendres de Dolors, diumenge de Rams, Dijous Sant i Divendres Sant. Algunes agrupacions surten un sol dia, d’altres ho fan més d’un.

Aquest fet presenta una dificultat, no facilita la possibilitat de fer activitats conjuntes. Malgrat aquest fet, hi ha agrupacions que conviden a d’altres agrupacions que estiguin “lliures” aquell dia a participar en algun acte dels que organitzen. És el cas dels Armats de Bellpuig i dels Manaies d’Amer, que conviden a una altra agrupació a la seva Processó dels Dolors. Coneixem aquests dos casos ja que recentment hem participat a ambdues, però segur que d’altres agrupacions fan actes similars. Per tant el que no és factible és ajuntar diverses agrupacions d’Armats en un acte concret dins de la Setmana Santa.

 

Desfilada a Torredembarra 2012

Aleshores, com definim les Trobades d’Armats? Doncs bàsicament la concentració de diverses agrupacions en una localitat concreta, per a desfilar conjuntament i oferir alguna evolució al públic assistent, abans o després de Setmana Santa. 

Els motius que donen lloc a aquestes concentracions són diversos. Per una banda tenim la commemoració d’alguna efemèride relativa a l’agrupació que ho organitza. Per una altra banda que es tracti d’una concentració amb una certa periodicitat. 

L’àmbit de les concentracions també ens ofereix diferents realitats. Tenim des de trobades generals de tot Catalunya, passant per trobades d’àmbit comarcal, fins a trobades de petit format.


Trobada d'Amer 2010

Aquests dos conceptes units donen com a resultat trobades generals com les de Girona (1990), Banyoles (1999), Mataró (2004) i Lleida (2007), trobades de les comarques gironines com les de Besalú (2000) i Amer (2010), trobades de les comarques tarragonines, que des de l’any 1992 porten ja 23 edicions amb una relativa continuïtat, i finalment les que es fan per a una efemèride concreta. Les generals i algunes comarcals també s’han convocat per a efemèrides commemoratives, però si ens fixem en concentracions més reduïdes tindríem les diferents desfilades a Badalona (2005-07), Tarragona (2008), Torredembarra (2012) o Manresa (2004). Com es pot veure de trobades se n’han fet moltes, però potser no se’n fan les que caldria. 

Però organitzar una trobada no és senzill. Per una banda tenim els problemes de calendaris. Costa trobar dates que vagin bé a tothom. Per altra banda les comunicacions entre entitats no són tot lo ràpides que caldria. Afortunadament els mitjans actuals ofereixen més facilitats ara que no fa trenta anys, però una cosa són els mitjans i l’altra disposar de dades de contacte actualitzades. Un tercer aspecte són els problemes logístics. Cal disposar d’espais amples com a vestidors (normalment escoles, centres cívics, poliesportius ...), espais per a aparcar els vehicles dels participants, espais de concentració de les agrupacions, itineraris per a la desfilada dels diferents maniples i finalment un espai prou gran per a poder fer un àpat de germanor, que tan pot ser un esmorzar com un sopar. I finalment la part econòmica que comporta tot lo anterior i que fa que agrupacions més modestes tinguin dificultats per a organitzar-ne alguna. Calen recursos econòmics i ajuts que no sempre arriben per a una activitat com aquesta.     

Processó dels Dolors a Bellpuig 2015

Les trobades d’armats són un fet relativament recent. Hem de suposar, ja que no disposem d’informació, que fa cent o dos-cents anys era una cosa impensable. Si bé la trobada de Girona (1990) marca l’inici i la proliferació (sense exagerar) de les trobades d’Armats de Catalunya, hem trobat un parell d’apunts d’unes trobades a Girona els anys 1950 i 1975 amb motiu d’aniversaris dels Manaies de Girona.
Els Armats de Mataró hem participat des de Trobades Generals, fins a Processons dels Dolors com a agrupació convidada.


(Llista actualitzada)

Jordi Romagosa i Nebot

divendres, 19 de març del 2021

Setmana Santa 2021

Informació Setmana Santa 2021


Missa dels Dolors del 26 de Març
 
Es durà a terme a l’Altar Major de la Basílica de Santa Maria, a les 8 del vespre.
L’aforament serà limitat degut a les restriccions.
En acabar l’acte, la Germandat de Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors de Mataró, farà una ofrena floral a la Mara de Déu dels Dolors.
 


La Passió: Últims dies de Jesús
 
No hi haurà representacions a l’Hort del Rector  
Hi haurà l’emissió d’una filmació de la mateixa, el dia 27 a les 10 del vespre, per Mataró-Audiovisual (TV).

NOVA EMISSIÓ: Divendres Sant a 2/4 de 7 de la tarda.

Recollida de Bandera el dia 1 d’abril, Dijous Sant

No es durà a terme l’acte tradicional davant de Santa Maria
En el seu lloc i a les 4 de la tarda, es farà l’acte a l’interior de la Basílica de Santa Maria de Mataró.
Presentació a la ciutat de 2 nous equipaments d’"ARMAT ANTIC", recreació històrica dels Armats del segle XVIII. Aniran acompanyats amb la música en directe de la nova partitura "La MARXA dels ARMATS"
L’acte és obert al públic amb aforament limitat degut a les restriccions.  

Homenatge a la Ciutat el dia 1 d’abril, Dijous Sant

A la plaça de l’Ajuntament i en dues sessions a les 5 i a les 7 de la tarda
L’acte és obert al públic, amb aforament limitat i reserva prèvia d’entrada a Cultura Mataró


Processó Nit de Silenci el dia 1 d’abril, Dijous Sant

ACTE SUSPÈS

No es durà a terme la processó.
En el seu lloc es farà la Paralitúrgia del segle XV, a 2/4 de 9 del vespre, dins de la Basílica de Santa Maria de Mataró.
L’acte és obert al públic amb aforament limitat.

 
Processó General del 2 d'abril, Divendres Sant

No es durà a terme la processó.
Es durà a terme un acte conjunt de Confraries i Germandats, a 2/4 de 8 del vespre a l’interior de la Basílica de Santa Maria de Mataró.
Aquest acte no serà obert al públic físicament, ja que l’aforament de la Basílica és limitat. Malgrat això, s’està treballant per tal de poder oferir aquest acte de forma televisiva i per streaming.

Més informació d’aquests i altres actes promoguts per la Comissió de Setmana Santa de Mataró a l’enllaç.

Jordi Romagosa i Nebot

dilluns, 15 de març del 2021

Pregó Setmana Santa 2021


El Teatre Monumental va acollir el passat dissabte, l'acte del Pregó de la Setmana Santa 2021. Amb l'aforament limitat per les restriccions sanitàries, el teatre es va omplir de representants de les Germandats, Confraries i Armats, així com altres assistents del món cultural de la ciutat.

Didac Padilla va ser l'encarregat del pregó d'enguany. L'acte també va comptar amb el parlament del Bisbe Antoni Vadell.

L'acte va ser retransmès en directe per Mataró Audiovisual i per streaming per Ràdio la Veu TV.

Teniu més informació i imatges al Blog de Setmana Santa






Jordi Romagosa i Nebot

dijous, 11 de març del 2021

Activitats de la Setmana Santa


Les activitats previstes per la Setmana Santa, van agafant forma. No seran activitats com les que tradicionalment hem dut a terme, però les circumstàncies obliguen.

Adjuntem informació sobre la presentació del programa de Setmana Santa al programa Mataró Audiovisual. Enllaç

Així mateix l'Ajuntament ha emès un comunicat relatiu a les activitats d'aquests dies. Enllaç.

Des de Cultura també teniu informació relativa a l'Homenatge a la Ciutat del 2021. Enllaç.


Jordi Romagosa i Nebot

diumenge, 7 de març del 2021

Presentació temporada 2021 de les Passions

 


La Federació Catalana de Passions ha escollit enguany la Sala Gran del Teatre de La Passió d’Esparreguera, per a fer la presentació de la temporada 2021.

L'any passat i tot just abans del confinament, aquest acte es va dur a terme al Saló Sant Jordi del palau de la Generalitat. Dissortadament les intencions i il·lusions d'aquell dia es van veure estroncades pels motius que tots coneixem.

Enguany les diferents entitats que conformen aquesta federació han intentat adaptar-se per a poder presentar alternatives dels seus espectacles tradicionals. 

Esperem poder recuperar la normalitat ben aviat i poder oferir al públic aquestes representacions tan arrelades a la nostra cultura.

Podeu consultar més informació a l'enllaç.

 

Jordi Romagosa i Nebot