dilluns, 9 d’abril del 2018

Imatges Divendres Sant 2018

El Divendres Sant és el dia gran de la Setmana Santa. Gran en el sentit de que és l’única ocasió en la que es veu a totes les Confraries i Germandats de la ciutat, juntes en un acte al carrer, la processó del Divendres Sant, patrimoni cultural de la ciutat de Mataró.
La Biga, la Bandera i les seccions de Llança arribant al c. Prat de la Riba

Prèviament a la participació, els Armats anem a recollir al Sant Crist de la Bona Mort al carrer Prat de la Riba. Un acte que sempre s’ha desenvolupat als voltants d’1/4 de 7, però un error en el programa de la Comissió de Setmana Santa i de retruc els mitjans de comunicació, va provocar que en el moment de fer-se, hi hagués menys públic de l’habitual. I quan els Armats i el Sant Crist ja estàvem a punt d’entrar a Santa Maria encara hi hagués gent esperant un acte que ja era història. En qualsevol cas l’acte es va desenvolupar doncs, a l’horari previst amb l’execució del Combat de 3 per part de les seccions de Llança.


Salutació entre presidents i Capità. Combat de 3 de les seccions de Llança. Camí de Santa Maria

Enguany l’accés a la plaça de Santa Maria estava restringit i tots els passos, confrares i portants eren dins de la basílica, per tant la part exterior estava força lliure de gent. L’altar major va ser el punt de concentració dels Presidents i Germans Majors de les confraries juntament amb els capellans i el bisbe Toni Vadell. Les paraules inicials de benvinguda pel públic que ocupava el bancs (els Armats vam ser dels pocs que vam restar drets tota l’estona) van donar inici a la processó. 
Presidents a l'altar major. Els Armats a l'altar de Sant Josep. Sortida dels Signums

La novetat d’aquesta temporada va ser el canvi de recorregut, recuperant el c. Bonaire en detriment del c. Nou. La resta del recorregut es va mantenir igual, finalitzant la nostra participació i la de la resta de confraries a la plaça de Santa Anna.

(Fotografies: Mireia Romagosa, Gemma Romagosa i Tot Mataró

Jordi Romagosa i Nebot
ex-Capità Manaia

diumenge, 8 d’abril del 2018

Imatges Dijous Sant 2018

Foto de grup al Fossar Xic
El Dijous Sant és un dia d’activitat frenètica pels Armats. Recollida de la Bandera, Homenatge a la Ciutat i processó Nit de Silenci formen una trilogia d’actes plenament consolidats i que donen renom a la Setmana Santa de Mataró.
La concentració al Fossar Xic dóna el tret de sortida a tots els actes. Enguany hi ha hagut una prèvia ja que les insígnies d’or i de plata (50 anys i 25 anys de soci, respectivament) s’han repartit davant del maniple, reflectint en aquest cas els 25 anys de desfilades amb continuïtat. S’ha repartit la insígnia a Joaquim Valls, Anastasi Codosal i Francisco García.
Davant de Santa Maria s’ha repetit un cop més l’acte de Recollida de la Bandera, i el Banderer d’Honor 2018, Climent Roca, ha recollit la Bandera a la capella dels Dolors i l’ha lliurat al Banderer de la Formació. Tot seguit les dues seccions de Llança i els Signums han dut a terme el Combat General.
El Banderer d'Honor, Climent Roca, amb els comandaments i autoritats. Combat general. El Banderer d'Honor lliurant la Bandera al Banderer de la Formació

La plaça de darrera de l’Ajuntament ha estat l’escenari de l’Homenatge a la Ciutat 2018, amb l’estructura i protocol habituals, amb els lleugers canvis introduïts pel nou Capità Rafael Llibre, que s’estrenava en un acte d’aquestes característiques. El públic assistent ha pogut gaudir de les evolucions de la Biga, l’Optíada Juvenil, i els quadres Combat de 2, Estrella i Combat General, realitzats per les seccions de Llança i Signums.

Exhibició de la Biga. Entrada dels Signums o Estendards. L'Optíada Juvenil. Combat de 2 de les seccions de Llança

Dues imatges de la preparació de l'Estrella. L'Estrella en plena rotació. Combat General
Nit de Silenci és sinònim de processó d’estil català. Les confraries dels Armats, Hort de Getsemaní, Coronació d’Espines i Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors, fan el seu recorregut pels carrers més propers a Santa Maria, amb l’únic so dels timbals dels Armats marcant el pas. L’acte final de la processó s’ha desenvolupat a l’interior de la Basílica, amb la col·laboració del Cor Madrigalista i la presència del Bisbe Toni Vadell que va adreçar unes paraules de comiat.

La secció de la Banda a la Nit de Silenci. Aspecte del final de la processó des de l'orgue de Santa Maria. Les seccions de Llança durant la Nit de Silenci



(Fotografies: Mireia Romagosa, Gemma Romagosa, Ricardo Valle i Som Dos)

Jordi Romagosa i Nebot
ex-Capità Manaia

dissabte, 7 d’abril del 2018

Fundació Iluro - Taller dels Armats

Explicacions sobre la Biga, els Genets i els Aurigues
Des de fa uns anys, la Fundació Iluro organitza activitats els dies laborables de Setmana Santa per la tarda, i els darrers anys sempre hi ha hagut un dia dedicat als Armats. Bàsicament es tracta d’oferir material que els infants puguin retallar i/o pintar, i en el nostre cas els elements a pintar o retallar han estat relacionats amb els Armats. Dibuixos de figures de soldats de llança, d’estendards, un escut, una cuirassa, una llança, un casc, etc. han estat diferents opcions durant els darrers anys. La nostra presència arrodoneix la oferta amb l’aportació de material i explicacions amb fotografies i vídeos sobre els Armats, les nostres activitats i fent especial referència als elements que es treballessin aquella temporada.
Enguany, en la que ha estat la nostra quarta participació, el tema ha estat la secció de la Biga. Per a fer-ho s’ha projectat un recull de fotografies de diferents Armats dalt de cavall o conduint la biga amb unes explicacions que ha fet l’ex-Capità Jordi Romagosa. Els companys Mario Martínez, Jordi Navarro, Òscar Giganto, Armand Suari i Nil Suari han fet una petita mostra del pas de fangar i del pas de l’oca, els dos passos habituals en les desfilades dels Armats. També s’ha comptat amb la presència del Capità Rafel Llibre, que juntament amb en Mario han coordinat la presència d’un maniquí vestit d’Auriga i la revista d’enguany dels Armats per a poder-la repartir.

Explicacions sobre els Genets, El maniquí vestit d'Auriga i el moment de l'activitat creativa

Un cop feta la part teòrica, la part pràctica consistia enguany en pintar un dibuix de la Biga dels Armats amb els seus dos conductors o Aurigues.
Un altre moment de les explicacions, el dibuix de la Biga i els seus Aurigues, i la interpretació creativa dels infants
Com sempre, una iniciativa simpàtica on els més menuts i els seus familiars poden gaudir d’una tarda entretinguda i que ajuda a l’entitat a fer presència a les activitats culturals de la ciutat.

(Fotografies: Mario Martínez, Rafael Llibre i Fundació Iluro)

Jordi Romagosa i Nebot
ex-Capità Manaia

divendres, 6 d’abril del 2018

Imatges Diumenge de Rams 2018

Algunes imatges de la Processó del Prendiment 2018, enguany marcada pel canvi de recorregut a la part final, passant per les Espenyes en lloc de les Escaletes. Pel que fa als Armats, destacar l'estrena del nou Capità Rafael Llibre, la presència d'un grup de 10 nens tots vestits amb cuirasses i la presència de dues seccions de llança en lloc de les tres habituals.


Rafael Llibre, nou Capità Manaia dels Armats, les seccions de Llança marcant el pas per la Riera, encreuament de les seccions de Llança i el pas de Jesús Captiu.


La secció de l'Optíada Juvenil amb el seu cap, la secció dels Signums o Estendards i detall dels timbalers de la Banda.
La Biga dels Armats amb els seus Aurigues, l'Optió del grup juvenil i moment del combat de 2 a la cantonada del Carrer Nou amb la Riera.

(Fotografies: Mireia Romagosa, Gemma Romagosa i Comissió de Setmana Santa)


Jordi Romagosa i Nebot
ex-Capità Manaia

dimarts, 3 d’abril del 2018

Divendres de Dolors

El divendres de Dolors, enguany el 23 de març, és el dia en que els Armats participem a la missa en honor a la Verge i en sufragi pels socis i familiars difunts. És el primer acte oficial del Banderer d’Honor, encarregat de portar la Bandera dels Armats fins a l’altar de la Capella dels Dolors, i que recollirà el Dijous Sant per a lliurar-la al Banderer de la Formació en el decurs de l’acte de la Recollida de la Bandera. Enguany la distinció ha estat per l’armat Climent Roca i Oromi. 

Climent Roca, Banderer d'Honor 2018
Climent, el primer per l'esquerra a la visita a Roma el 1986

Climent, al centre de la fila superior, a la visita a Montserrat el 1988

Climent Roca, el primer per l'esquerra, a la recollida de la Bandera 1989

En finalitzar la missa, les paraules d’agraïment del president Joan Rovira i les fotografies de grup amb el Banderer d’Honor van donar per finalitzat l’acte, i tots els actors i tècnics presents a l’acte, directes al local per a canviar-se per a la representació de la Passió.

(Fotografies: Arxiu Armats)


Jordi Romagosa i Nebot
ex-Capità Manaia

diumenge, 1 d’abril del 2018

Imatges de la Passió 2018

El Sant Sopar

Per tercer any consecutiu, els espais de l’Hort del Rector i el del Campaner han acollit la representació de “la Passió: Últims dies de Jesús”, la aportació que fan els Armats des del 1983 a les escenificacions que es fan a teatres o carrers, dels actes que donen el sentit a la Setmana Santa.
Enguany la novetat la van poder viure de primera mà, les persones que van venir puntuals a la representació del divendres dia 23. Una senzilla ambientació d’un mercat amb els figurants fent de venedors i compradors a la part central i un petit grup de músics amenitzant al conjunt i donant peu a les coreografies que interpretaven una parell de ballarines. En una de les taules es podia prendre també un got de “vi calent”. La presència de Caifàs i els sacerdots per una banda i el pretor Pons Pilat i la seva escorta per una altra, va marcar un punt de tensió entre ambdós personatges, enemistat manifesta que culminarà a l’escena del Pretori.
El punt culminant amb la presència de Jesús i els seus apòstols i la discussió amb venedors i sacerdots va finalitzar aquesta prèvia per a donar pas a la representació tradicional.

Pilat i la seva dona

Els diferents quadres es van anar desenvolupant per a culminar amb el calvari i el penjament previ de Judes. No es va fer el final del sepulcre al Fossar Xic, que semblava més un aparcament d’una gran superfície que un racó emblemàtic de la ciutat.
No obstant el públic va poder gaudir de les paraules de dolor de Maria, de la contundència de Caifàs, dels dubtes de Pilat, de la traïció i penediment de Judes, del dramatisme del Camí de l’Amargura i de les paraules i el missatge de Jesús.

El Calvari

Dissortadament la representació del dissabte 24 es va haver de suspendre per la pluja insistent que va fer acte de presència durant tota la jornada, deixant la convocatòria oberta per a la temporada 2019. És el risc que sempre tenen les representacions a l’aire lliure.
Els integrants de la Passió, no obstant, es van concentrar al local dels Armats i es va fer el lliurament del premi Passió, que va ser per Armand Suari i Girau.

Joan Rovira (Director) lliura el premi Passió a Armand Suari

Armand Suari amb la placa del premi Passió

(Fotos: Som Dos i Arxiu Armats)

Jordi Romagosa i Nebot
ex-Capità Manaia