dilluns, 21 de novembre del 2011

Els nostres Cascs

Guàrdia pretoriana
Una de les característiques més rellevants de la vestimenta dels Armats és, sens dubte, el casc. Més o menys ornat, però sempre amb el característic plomall que hem relacionat amb els cascs dels soldats de l’Imperi Romà o de la Guàrdia Pretoriana.
Històricament els cascs romans, coneguts com a galea o cassis han variat molt de forma durant les diferents etapes de la història de Roma. Models coneguts son el casc de Montefortino, el casc Coolus i el casc Imperial.
La nostra agrupació ha agafat l’estil de casc romà representat en gravats sobre pedra que actualment es troben al Museu del Louvre, on es representa a la guàrdia Pretoriana amb vestit de gala, i els relleus de la columna Trajana de Roma.

Columna Trajana (Foto: Jordi Romagosa)
Diferents models de la nostra agrupació:

Casc Juvenil
Capità Manaia


Capità: És el que porta el Capità Manaia, És totalment daurat i es caracteritza per tenir el suport del plomall de feltre de color granat. El plomall és fet de plomes naturals, també de color granat.

Juvenil: El que actualment porten el integrants de la secció de llança de l’Optiada Juvenil. Porta el plomall de color verd i és totalment daurat.




Decurió 1a i 2a
Decurió 3a


Decurió: El que actualment porten els Decurions de la  tropa. Cada Decurió va al davant de 5 soldats de llança. Porta el plomall de color negre. La visera i el suport del plomall son daurats, la resta platejat. Existeixen dues variants d’aquest casc, essent els dels Decurions de la 3a secció de llança lleugerament diferents.

 

 
Soldat 1a i 2a
Soldat 3a



Soldat: El que porten els soldats de llança. Amb el plomall vermell, és el més característic. La visera i el suport del plomall son daurats, la resta platejat. En tenim també dues variants.




  

Cap de Banda
Timbal primer


Cap de Banda: És el que porta el Cap de la Banda. Es caracteritza per ser tot daurat i portar el plomall de color blanc.

Timbaler primer: El porta el Timbaler primer de la Banda. El suport del plomall i uns aplics de la visera son platejats. El seu plomall és de color os.




  
Banderer
Optió Tropa

Banderer: Casc que porta el Banderer de la formació. És semblant al dels Decurions, però més ornat i amb plomall de color os. Aquest model de casc, amb lleugers variacions, és el que porten també els Escortes del Banderer, el cap de l’Optiada Juvenil i el cap dels Signums o Signífers

Optió de Tropa: És exactament igual que el dels Decurions, excepte el plomall que és de color os.




Banda
Optió Signums

Banda: És el que porten la resta d’integrants de la Banda. El suport del plomall i la visera son daurats, la resta platejat. Porten el plomall de color negre.


Optió Signums. És exactament igual que el de la Tropa, excepte el plomall de color os.  





Arquer



Arquer / Equite: Casc totalment platejat amb el plomall de color vermell. Aquest tipus de casc el porten els conductors de la Biga i els arquers, però també l’Optió de l’Optiada Juvenil i el Signífer principal, que porta l’estendard amb l’escut de l’entitat. 






Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia
 
(Fotografies dels cascs : Gemma Romagosa) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada