dilluns, 30 de juliol del 2012

Esmorzar de la Cursa

Ahir diumenge es van acabar els actes de les Santes, la Festa Major de Mataró.
Com cada any els Armats fem el nostre petit acte de trobada al pati del local i que consisteix en un esmorzar el dia de la Cursa Popular de les Santes, el dia 28.

Tot preparant el pa amb tomàquet i esperant als corredors

Com en anteriors edicions, mentre el grupet dels més agosarats participen en la cursa, la resta anem a buscar el menjar i la beguda i preparem la taula, de manera que quan arriben els nostres valents els fem passar per la dutxa i a continuació tots a taula a recuperar forces.

Tothom a taula

Enguany en caure en dissabte hem estat més que l’any anterior. Molt millor. Com sempre diem, la qüestió és passar-s’ho bé una estona que d’això es tracta.

(Fotografies: Jordi Romagosa)
 

Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

diumenge, 8 de juliol del 2012

Visita a Torre Llauder

Els assistents a la visita
Aquest dissabte dia 7 de juliol, hem fet la visita a Torre Llauder.
Arran de la nostra col•laboració en l’acte del 50è aniversari de la descoberta de les restes de la vil•la romana, acte que es va celebrar el passat 11 de maig, des de Junta es va comentar amb els responsables municipals sobre la possibilitat de poder fer una visita guiada pel col•lectiu dels Armats. Dit i fet, la proposta va tirar endavant i es va fixar la data del 7 de juliol per a fer-ne la visita.
A les 11 del matí un grup d’unes trenta persones ens hem concentrat a l’entrada del recinte del Clos Arqueològic. Hem estat rebuts pel regidor Joaquim Fernàndez, Carles Marfà, director del Museu municipal i Quim Garcia, arqueòleg municipal.

Després de les paraules de benvinguda per part del sr. Joaquim Fernàndez, el sr. Carles Marfà ens ha fet una introducció sobre la història que envolta a les troballes de Torre Llauder i l’anecdotari de com es van poder conservar les restes actuals que el projecte del ‘Polígono Espartero’ va estar a punt de convertir en no res. Una mostra més de que les capgrossades ja vénen de lluny. Sort de la tossuderia de Marià Ribas que va poder salvar el que ara coneixem, va explicar Marfà.

Escoltant les explicacions de Joaquim Fernàndez i Carles Marfà a l'entrada del recinte del Clos Arqueològic

Un cop dins del recinte i sota la monumental carpa que cobreix la quasi totalitat de les restes, el sr. Quim Garcia ens ha parlat de la història que hi ha al darrere de les restes actuals i la distribució de la vil•la romana, una casa senyorial amb jardins i terrasses, de les afores de la antiga Iluro i la importància que la ciutat ja tenia en aquella època, sobretot en la producció de vi per a les legions.

Quim Garcia fent les explicacions sobre la distribució i la història de la vila i un aspecte de l'interior del recinte

Una visita d’una mica més d’una hora que ens ha permès descobrir una part del nostre patrimoni que caldria potenciar molt més.


(Fotografies de Jordi Romagosa)


Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

diumenge, 1 de juliol del 2012

Sobre la Mostra d'Entitats

Bé, la IV Mostra d’Entitats de Voluntariat de Mataró ja és història. 
Un cap de setmana realment curiós, ja que el dissabte i per la Mostra, hem tingut un temps d’aquell que molta gent acostuma a anomenar ‘bon temps’, és a dir, sol i calor. En canvi el diumenge hem tingut un temps d’aquell que s’acostuma a anomenar ‘mal temps’, és a dir, núvols i pluja. Potser millor, pel que representava la mostra en sí, haver gaudit del temps que hem gaudit el dissabte. Sí, s’ha passat molta calor, ho sabem els que hi hem estat, però també s’han pogut fer totes les activitats previstes per part de les diferents entitats participants i la gent que ha volgut venir ho ha pogut fer sense entrebancs.
Un total de 76 entitats han ocupat durant tot el dissabte la part baixa de la Riera i la plaça de Santa Anna, distribuïdes en diferents seccions i cadascuna d’elles en una carpa individual. La carpa l’hem adquirit, per tant ara la podrem fer servir per a les nostres activitats anuals.
A més a més s’ha habilitat un escenari on s’han desenvolupat activitats durant tot el dia, en concret 13. A més s’han habilitat un seguit de 4 espais (Cor de Maria, Ajuntament i 2 a la plaça Santa Anna), on s’han dut a terme un total de 21 activitats diferents.
Altres entitats han dut a terme activitats en el propi espai, com per exemple nosaltres, que oferíem als menuts la possibilitat de vestir-se d’armat i pintar un dibuix amb un casc romà.


A la fotografia podeu veure un aspecte de la nostra carpa, la 63, amb la taula que ens ha deixat l’organització, la televisió i l’Armat de mostra, al que hem vestit com els de la segona secció de llança, però amb espasa, per fer-ho una mica diferent.
Durant tot el temps de la mostra s’han projectat muntatges de fotografies i vídeos de l’Amadeu Llinàs i de Jordi Romagosa, així com les imatges de la visita a Roma de l’any 1986 que el Miquel Guillén va preparar amb les filmacions originals de Jaume Ridorsa.
La presència de públic ha anat segons les previsions i moltes persones, sobretot nens, s’han adreçat al nostre lloc per a vestir-se de ‘romans’ i endur-se el dibuix del casc. També hem donat resposta a preguntes sobre les nostres activitats i la possibilitat de visitar alguna escola o que ens visitin en un futur. També han passat alguns dels nostres associats per estar una estona amb nosaltres.  
Val a dir que el grup que hem participat en el muntatge, en l’acció presencial i en el desmuntatge, ens ho hem passat bé. Hem treballat per a l’entitat que per això en formem part.
Ara caldrà veure si l’esforç que han fet les diferents entitats, inclosa la nostra, per participar i donar relleu a aquesta mostra, es tradueix en fets positius. El temps ho dirà.


Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia