dilluns, 12 de gener del 2015

Visita als Armats de la Sang de Lleida

Aprofitant que aquestes festes nadalenques vam passar alguns dies a la capital del Segrià, vaig posar-me en contacte amb el Capità Manaia dels Armats de la Sang de Lleida, Pau Garcia Sistach, per poder tenir un intercanvi d’opinions i visitar el seu local social.
Amb els Armats de la Sang hem compartit les trobades d’armats del 1999 a Banyoles i la del 2007 a Lleida.
Molt amablement ens va rebre al seu despatx i tot seguit vam anar fins l’església de la Sang, antigament de Sant Antoni, que pertany a la Congregació de la Purísima Sang i on tenen la seva seu.
A les instal•lacions de la parròquia hi tenen el seu despatx i a la galeria superior que dóna a la nau de l’església hi tenen tot el material i el taller. Els equipaments es troben guardats en armaris individuals, on cada integrant té identificat el seu i a l’interior tot l’equipament, tant la part metàl•lica com la roba i sandàlies. 
Els Armats de la Sang, amb tradició històrica des del 1753, desfilen en la processó del Divendres Sant a Lleida, processó del Sant Enterrament. Prèviament al matí, visiten a la gent gran de la Llar de Sant Josep, als malalts de l’hospital Arnau de Vilanova, fan un dinar de germanor, un darrer assaig i a mitja tarda fan el tradicional ‘Pasacalle’ seguint el mateix recorregut que faran al vespre durant la processó. Un cop acabat fan un sopar lleuger i a les 9 del vespre comencen la Processó, en el decurs de la qual es reparteixen caramels pels més menuts.
Per les festes nadalenques surten a rebre als Reis d’Orient i els acompanyen durant la cavalcada tot repartint també caramels a la mainada.

Amb el Capità Pau Garcia a l'església de la Sang

Actualment són una agrupació molt gran ja que tenen una formació de 130 persones, que inclou la secció dels nens (amb equipaments com els armats adults), els músics, estendards i llança. Les seves equipacions són platejades amb un característic escut hexagonal. Tots els soldats duen espasa. El quadre de comandament el formen el Capità Manaia i els seus ‘Tinents’.
Com a fet remarcable, des del passat setembre la plaça del darrera de l’esglèsia on tenen la seu porta el nom de l’entitat ‘Plaça dels Armats de la Congregació de la Sang’.

Un moment de la conversa amb el Capità Pau Garcia en el taller de material

Tant sols agrair l’amabilitat amb que ens va atendre el sr. Pau Garcia tot reiterant que si algun dia els companys Armats de la Sang passen per Mataró, serà un plaer obrir el nostre local per retornar-los la visita.

Enllaços d'interès : Web de l'entitat   Web a Lleidparticipa



Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada