dissabte, 25 de gener del 2020

Actes Nadal 2019 - 2

Breu resum de la participació dels Armats de Mataró en diferents Pessebres Vivents i als Pastorets. 

Canet (14 i 15 de desembre)

Cronològicament, la participació al Pessebre vivent de Canet ha estat la primera actuació de la temporada de Nadal i la primera vegada que els Armats hem col·laborat en el mateix.
Els organitzadors fa dos anys que no poden disposar del seu teatre per a fer els Pastorets, raó per la qual van optar per a treure els quadres al carrer i fer la representació amb un caire totalment diferent, representant diferents escenes de l’obra teatral en diversos espais al voltant de l’església de Sant Pere i Sant Pau i la plaça Macià, al centre de la ciutat. 
Entre les 6 i les 9 del vespre es van anar succeint les representacions i el públic anava entrant en grups d’unes 50 persones, aproximadament cada vint minuts. Personatges vestits de pastors anaven guiant als visitants per a les diferents escenes del conjunt.
Pel que fa a la dramatització, la participació dels Armats ha estat semblant a la d’altres pessebres. En primer lloc tots els armats participants es trobaven formats al campament romà que tenien preparat, mentre el grup de públic anava entrant. Tot seguit un censor, interpretat per un actor del poble, anunciava l’edicte i la obligatorietat d’apuntar-se al cens romà. Dit això, els armats escortaven, amb el nostre característic pas de fangar, el censor fins a la seva taula, fent guàrdia mentre diferents personatges, entre ells Josep i Maria, anaven fent el tràmit d’inscriure’s en el cens. Quan tot el públic havia passat, dirigint-se ja cap a la següent escena, els armats recuperaven la posició per a retornar al campament i esperar l’entrada del pròxim grup de gent.

Una primera participació força profitosa, que esperem que es repeteixi en properes edicions.

Argentona (21-22 de desembre)

El Nadal del 2018 va ser la primera participació en aquest pessebre, amb un grup de nens i algun adult. Enguany i per segona vegada, s’ha tornat a participar en aquest pessebre que s’organitza a la població veïna d’Argentona, si bé aquesta temporada hem assistit amb una representació més ampla d’armats adults.
Aquest pessebre, organitzat pels pares de l’escola les Fonts amb la col·laboració del grup ”Argentona es mou”, s’ha representat per segona vegada a l’entorn de la Font del Mig.
L’entorn representava un poble de l’època on es podien gaudir de diferents escenes típiques com per exemple un mercat, uns pescadors, els dimonis, el caganer, un safareig, els Reis, el naixement i els Armats. El públic podia entrar i anar mirant les diferents escenes en l’ordre que cregués convenient.
Els Armats estaven en una mena de campament romà veient passar a la gent. El grup estava dividit en dues seccions i mentre una restava al campament, l’altra feia una volta, com si d’una patrulla es tractés, per tots els espais del pessebre, retornant al campament, on es descansava una estona i es canviava de secció per a repetir el mateix recorregut. Enguany el grup també estava format per armats adults i infantils.

Òrrius (28-29 de desembre)

La participació a Òrrius ja és un clàssic pels Armats, essent un dels pessebres on ja fa moltes temporades que s’hi participa i més si tenim en compte que enguany el pessebre de Corró d’Avall no s’ha representat.
La divuitena edició s’ha representat el 28 i 20 de desembre en els diferents espais del poble i el bosc dels voltants, on s’hi representen les més de vint escenes que formen part d’aquest pessebre.

El pessebre comença a la plaça de l’església on s’escenifica la profecia del naixement de Jesús, per a donar pas tot seguit a la formació dels Armats que amb el tradicional pas de fangar obre camí entremig de la gent tot deixant un passadís per on entra el centurió per a llegir l’edicte d’empadronament. Un cop llegit, els Armats es dirigeixen a pas lleuger fins l’espai habilitat com el seu campament. En aquest espai també es divideix la gent en dos grups i mentre un resta al campament, l’altra fa la patrulla fent un recorregut per tot el recinte passant pel mig de la gent i les diferents escenes del pessebre. Un cop retornats al campament es fa un relleu entre els grups.

Pastorets 2019-2020

La darrera activitat del Nadal és la nostra col·laboració amb els Pastorets de la Sala Cabanyes. Les representacions van començar el 22 de desembre i acabaran el 2 de febrer.
Com en temporades anteriors, els Armats han estat presents a l’escena anomenada “Cercant Posada”, acompanyant al Centurió que llegeix l’Edicte d’Empadronament. Dos soldats acompanyen al censor que apunta a la gent de la població de Betlem, on també arriben Josep i Maria. Dos soldats més acompanyen al Centurió fent guàrdia al mercat que s’hi representa.

La campanya del Nadal és a punt de finalitzar. 

Comencen els preparatius per a la Setmana Santa. 

Recordem la convocatòria per a la campanya 2020.

No voldries pas participar-hi?

No dubtis i posa’t en contacte amb nosaltres.



Jordi Romagosa i Nebot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada