dimecres, 24 de febrer del 2021

10 anys del Congrés de Confraries a Mataró

Teatre Monumental el dia de la inauguració

Ara fa 10 anys se celebrava a Mataró el V Congrés Català de Confraries i Germandats. Mataró agafava el relleu a Reus (2009) i presentava un congrés amb tot un seguit d’actes i ponències durant els dies 25, 26 i 27 de febrer.

La Biga: carro romà amb dos cavalls

Com a mostra d’un dels trets diferencials que té la Setmana Santa de Mataró, es va proposar, pel dia 26, una desfilada dels Armats pels carrers del centre de la ciutat, proposta que es va modificar per una exhibició a la plaça de darrera de l’Ajuntament, semblant a l’acte d’Homenatge a la Ciutat del Dijous Sant.

Secció de la Bandera

El repte era prou interessant per diferents motius. El primer, pel fet de fer una sortida de cara a la ciutat fora de les dates habituals, amb la possibilitat de que aquelles persones que acostumen a estar fora per Setmana Santa poguessin veure les nostres evolucions. El segon, implicava que tractant-se d’un acte amb presència de confrares de tot Catalunya i fins i tot de Perpinyà, ens oferia una ocasió de donar-nos a conèixer a companys armats i confrares que normalment no poden veure’ns per Setmana Santa. També hi havia un tercer, aquest un xic agosarat, ja que s’estava preparant una nova evolució de la tropa i podria ser un bon moment per a estrenar-la.

Secció de la Banda

Per a posar fil a l’agulla, el 31 de gener es va convocar als socis a una Assemblea informativa per a explicar la proposta i els dies d’assaig per a dur-la a terme. Es va optar per no demanar assajar al port i sol·licitar fer-ho al parc central els quatre dijous de febrer. Va costar una mica, tot s’ha de dir, i fins i tot un dia assignat vam haver d’anar al parc nou, ja que el parc central no estava disponible per a nosaltres, malgrat que els dies estaven ben clars. Per tant, teníem unes sis hores d’assaig per a preparar-ho tot. La Optíada Juvenil va assajar els quatre divendres, però ells ho van fer al pati de la Presó, el nostre local social per aquelles dates.


Optíada Juvenil fent el seu quadre

Ja feia temps que anàvem al darrera de presentar una evolució nova i es va projectar la idea de fer un Triangle, amb un disseny de l’armat Joan Cuenca. Si era factible, es presentaria i gràcies a l’esforç de tots, així va ser.

Vista frontal del Triangle, figura que es va estrenar el dia 26

Pel que fa referència a l’organització del Congrés, formaven part del Comitè Organitzador els companys Albert Miquel, Josep M. Arnau, Josep Riera i Xavier Vilalta. Altres companys de la junta també van assistir als diferents actes.
 

Vista lateral del Triangle

El Congrés es va inaugurar el dia 25, essent el Teatre Monumental el lloc on es van centralitzar les ponències i els actes principals. Per a tenir-ne més informació podeu consultar l’enllaç del Ve Congrés de Confraries.

Participants en una de les reunions de treball

El mateix dia 26 pel matí es va dur a terme una visita al Castrum per a tots els congressistes interessats. Per tant a l’hora de la mateixa, tot el material estava preparat i a punt per a la desfilada de la tarda.

Les 3 seccions de Llança en posició

Tractant-se d’una desfilada fora de les dates habituals, acostuma a haver-hi baixes de persones que no poden desfilar aquell dia. Entre aquestes i les baixes de darrera hora a les diferents seccions, es va haver de dur a terme algunes reestructuracions i canvis temporals per part d’algunes persones, ocupant llocs que habitualment no són els teòricament seus. També es va comptar amb la col·laboració a la Banda de 4 persones de les confraries. Malgrat tot es va poder presentar una formació de 75 armats, desglossats en: 2 armats a la Biga, el Banderer i 2 escortes, l’Optíada Juvenil amb 15 armats, 7 Signums, la Banda amb 10 armats, l’Optió de Tropa, les 3 seccions de llança amb 36 armats, el Capità Manaia i el seu ajudant.

Encreuaments de les seccions de Llança

En quant a l’acte en sí, la plaça estava preparada igual que pel Dijous Sant, excepte la megafonia. A les 6 de la tarda, els Armats van sortir del Castrum en direcció a la plaça del darrera de l’Ajuntament. Davant dels congressistes i del públic assistent, la formació va anar entran per seccions al recinte seguint aquest ordre: Biga (que va fer unes voltes d’exhibició), la Bandera i la Banda, l’Optíada Juvenil (que van fer el seu quadre), i les 3 seccions de Llança i els Signums (que van confeccionar el Triangle, Encreuaments, Combat de 3 i Estrella). Per acabar l’acte, tota la formació va participar en la presentació d’armes als assistents.

Combat de 3

Com ja hem comentat, entre el públic assistent, a més de molts mataronins, hi havia participants del Congrés vinguts de 20 poblacions de Catalunya i de Perpinyà. Entre els assistents destaquem la presència dels Capitans Manaies de l’Arboç (Robert Rovira) i de Martorelles (Josep Joan Costa), que ens van poder veure en directe, i van trametre al nostre Capità Jordi Romagosa la felicitació per a tot el Maniple.

Evolució de l'Estrella

Com es pot veure va ser una sortida completa amb un repertori ample, pràcticament idèntic al que se sol fer el Dijous Sant i és remarcable el compromís de tots els armats participants. 

Assistents a l'acte de clausura del Congrés

Podeu consultar més informació al Blog de la Setmana Santa de Mataró, a l'article sobre els 10 anys del Congrés.



Jordi Romagosa i Nebot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada