dijous, 8 de novembre del 2012

Visita als Armats de Sant Hilari

Aprofitant que el passat pont de Tots Sants he passat un parell de dies a la població de Sant Hilari Sacalm, vaig aprofitar l’avinentesa per a posar-me en contacte amb els companys armats d’aquesta vila de la comarca de la Selva.
Sant Hilari Sacalm és una població prou coneguda, ja que per la seva situació geogràfica, se la coneix com la capital de les Guilleries. També se la coneix com “La Vila de les 100 fonts” ja que en té una gran quantitat tant en el nucli urbà com als seus voltants.
Una de les festes més importants i per la que és coneguda arreu, és el Via Crucis Vivent el divendres Sant, que es representa des de fa més de 270 anys (documentats ) i reconegut amb la Creu de Sant Jordi i declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional.

Local dels Armats de Sant Hilari
 
Amb els companys de Sant Hilari ja hem compartit algunes trobades i concentracions, com la darrera d’Amer el 2010 i la del 2004 a Mataró.
El dissabte dia 3 ens vam trobar a la seva seu, que es troba al bell mig del nucli antic, a l’edifici de Can Rovira. Vam ser rebuts pel president i el vicepresident de l’Associació del Via Crucis Vivent que ens van ensenyar les seves instal•lacions.


La Secció de la Banda
 
Com podeu veure a les fotografies, tenen el material perfectament presentat i en exposició permanent, d’una manera molt semblant a la que tenim nosaltres al Castrum. Ells també han hagut de tenir el material en caixes i guardat en vivendes particulars anys enrere igual que nosaltres. Com podem veure les nostres històries tenen molts punts de contacte.

La secció de tropa i un moment de la conversa amb el president sr. Joan Xandri
 
La seva formació és força gran, amb una banda de 40 integrants i una tropa de 22 armats. Si hi afegim els estendards, cavallistes i altres figures pròpies del Via Crucis, arriben a ser més de 70 integrants. A aquest grup tant considerable cal afegir-hi tots els personatges i figurants dels diferents quadres que es representen en el Via Crucis. O sigui que l’espectacle mobilitza uns quants centenars de persones en els diferents àmbits de treball. Llàstima que, com sempre passa, coincidim en els dies d’actuació.
Com a curiositat, porten unes sandàlies del mateix estil que les nostres, però ells van sense mitjons, cosa que té molt de mèrit tractant-se d’una població amb una climatologia molt més freda que la nostra. Que ens ho preguntin als que algun cop hem anat als Pessebres Vivents d’Òrrius o de Corró d’Avall.
Els Armats, normalment som entitats que tenim poc de contacte a nivell institucional i les poques vegades que ens veiem en alguna trobada gairebé no tenim temps ni de saludar-nos i difícilment podem intercanviar opinions i experiències.
Aprofito per agrair la disposició amb que ens han rebut i reitero als companys de Sant Hilari que si algun dia baixen per Mataró ens agradaria poder ensenyar-los el nostre local.

(Fotografies: Rita Minguillon)


Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

1 comentari:

  1. Gràcies per la vostra visita i esperem en un futur venir a veure-us.

    Esperem que us ho trobéssiu tot del vostre agrad i que gaudíssiu de la nostra vila!

    ResponElimina