dijous, 13 de desembre del 2018

En record de Josep Maria Herrero Vidal

Desfilada a Tarragona 2008
Avui, dijous 13 de desembre, ens ha deixat una de les persones més veteranes i entranyables de la nostra entitat, en Josep Maria Herrero Vidal. “L’Herrero”, tal i com l’anomenàvem tots, ha estat de ben segur un referent de la nostra historia més propera i també, sens dubte, un company, un amic i un bon armat.

Nascut l’any 1937, va començar com a Armat l’any 1954 durant la seva joventut, junt amb altres Armats ben coneguts com Salvador Maspoch, Xavier Pelaez i Josep Vallmajor, essent durant molts anys de les persones de més edat en participar a les desfilades.

Durant aquests més de seixanta anys com a soci, sempre va estar directament vinculat a les seccions de llança, com a Soldat i com a Decurió, i les darreres temporades que va acompanyar-nos ocupava un lloc més destacat com a portant del Bastó de Comandament o Pergamí. Molts també el recordarem quan al Divendres Sant ens acompanyava com a enllaç amb la resta de confraries, vestit amb túnica llarga negra i amb l’escut dels Armats brodat. Li dèiem “Mossèn Herrero”.

A l'esquerra Josep M. Herrero, en una imatge dels anys 50. L'acompanyen J.M. Ximenes, Josep Vallmajor i Xavier Pelàez.
 
Des de les Setmanes Santes dels anys 50 i després de la recuperació de l’any 1981, són moltes les desfilades que han comptat amb la seva presència, tant a Mataró com a Sant Andreu de Llavaneres, així com a diferents trobades d’Armats i Manaies.

Josep M. Herrero, primer per l'esquerra com a Decurió, a Llavaneres el 1982
 
Integrant de la Junta directiva durant molts anys i en diverses etapes, va treballar en molts aspectes envers l’entitat. D’una banda com a tresorer, secretari, representant dels Armats, i una de les seves facetes més destacable, que va ser la de gestionar i mantenir la documentació i l’arxiu de l’entitat. Dins d’aquest àmbit va contribuir en iniciatives com la “Comitia”, un escrit que s’enviava als socis via correu electrònic, on constava informació de l’entitat i les seves activitats. Dins d’aquesta línia i amb el naixement de la Revista dels Armats, va coordinar la secció de l’Armat Sènior, on recollia les vivències d’un company que ja no desfilava, i que a la darrera edició va ser ell qui va explicar-les. També ha estat col·laborador habitual amb diferents escrits i recopilant la memòria de les temporades. Cal remarcar també la seva tasca de recerca d’informació de la resta de grups d’Armats i Manaies de Catalunya, confeccionant un primer recull de dades de contacte de la resta d’agrupacions.

Josep M. Herrero, segon per la dreta, a Montserrat el 1988
 
Com a soci també va viure els moments difícils de finals dels seixanta i la dècada dels setanta, com ara la supressió de les processons, la custodia del material dels armats, la recerca d’un local social, etc. així com altres moment emblemàtics com la recuperació de les desfilades, la visita a Montserrat el 1988 i a Roma el 2008, l’accés al nou local de la presó, la trobada d’Armats a Mataró el 2004 etc. moltes d’elles viscudes en primera persona com a conseqüència de la seva tasca dins de les diferents juntes directives.

Fou Banderer d’Honor l’any 2001 i premi Arnat l’any 1984.

A la dreta, Josep M. Herrero com a representant dels Armats. Setmana Santa 2006

Vagin des d’aquí els nostres condols per a tota la seva família. Descansi en pau.

El funeral tindrà lloc el divendres dia 14 de desembre a les 10 del matí al tanatori de Mataró.


(Fotografies: Arxiu Armats)

Jordi Romagosa i Nebot
ex-Capità Manaia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada