dimarts, 31 de març del 2015

Divendres de Dolors

Josep Vallmajor i Rafel Llibre
L’autocar va fent camí. Direcció: Bellpuig. Objectiu: participar a la Magna Processó de la M. de Déu dels Dolors. Són les 8 del vespre i ja som ben a prop d’aquesta població de l’Urgell. Mentrestant a Mataró i a la capella dels Dolors, el Banderer d’Honor d’enguany Josep Vallmajor i Reales porta l’antiga bandera de l’agrupació, la que es va recuperar el 2010, al peu de l’altar i comença la missa dels Dolors.
Hem arribat a Bellpuig, el material s’ha descarregat i distribuït a la sala que ens han preparat a l’alberg municipal. 
Són ¾ de 9 del vespre i no hi ha temps a perdre, cal canviar-se ràpid. A Mataró, la missa dels Dolors ja ha acabat i els participants es fotografien a peu d’altar. A Bellpuig es desfan bosses, es lliguen cordills i es corden cuirasses. Mitja hora més tard quasi tothom ja està a punt. 

Preparant la desfilada

Falten 5 minuts per 2/4 de 10, els darrers detalls, el res a la nostra patrona, els visques als armats i pas lleuger per a trobar-nos amb els nostres companys de Bellpuig que ens esperen per anar a cercar als Priors. Breu recorregut pel poble i arribada a l’església de Sant Nicolau, punt de sortida de la processó. No fa un fred excessiu, però el vent fa anar les capes per on vol i el Banderer té prou feina per subjectar la bandera.

La Bandera dels Armats

Lliurament de la 'corbata'
Just abans de començar el Capità dels Armats de Bellpuig ens comenta alguns detalls i ens fa lliurament de la ‘corbata’ commemorativa a fi i efecte de posar-la a la nostra bandera.
A les 10 de la nit la processó comença el seu recorregut amb els Armats de Bellpuig al davant. Els diferents misteris es van incorporant i cinc minuts abans de 2/4 d’11, ens afegim a la part final amb les autoritats del poble davant nostre.
Vorejant l'església de Sant Nicolau

Pels carrers de Bellpuig

Els llocs més concorreguts els trobem al carrer Sant Josep, carrer Homenatge a la vellesa (quin nom tan encertat) i al carrer Sant Roc, tres carrers que formen l’artèria principal del poble. No fem evolucions estàtiques per no separar-nos massa del grup precedent.   
Ja són ¾ de 12 de la nit. Ens acostem de nou al punt de sortida i la processó finalitza el seu recorregut. Tornem a fer pas lleuger per acompanyar els ‘Priors’ i les autoritats i aprofitant un canvi de sentit de marxa, fem un passadís improvisat als nostres amfitrions tot mantenint el pas lleuger ambdues agrupacions. Tornem envers l’ajuntament. Els Armats de Bellpuig s’aturen al seu davant i ens fan el passadís d’honor presentant llances. Aturem el pas. Felicitacions i encaixades de mans mentre anem tots al peu de les escales d’accés a l’església per fer la foto conjunta de record. Ja és ¼ d’una de la matinada.

Foto de les dues agrupacions

Salutació entre Capitans

Tornem a l’alberg municipal. Toca canviar-se, carregar l’autocar de nou i anar al Castell a fer un petit ressopó. Tres taules ben preparades ens esperen. Comença la part més festiva del dia.
Ja són 2/4 de 2 de la matinada. Estem entaulats comentant la jornada, parlant de les nostres coses, fent gatzara, fem un parell de brindis, parlem, riem, ens ho passem bé en definitiva. D’això es tracta. 
Falta poc per les dues de la matinada, els cinc representants de la nostra junta obsequiem als companys de Bellpuig amb una espasa (gladius). A la seva funda, una placa recorda la nostra participació en aquesta diada. Per la seva banda ens obsequien amb un llibre sobre la història del poble i una reproducció de la font de Sant Antoni.
La sala del Castell

Ramon Berdegué amb el 'gladius'

Rebent el llibre de Bellpuig

Ja són més de les dues. Malgrat que la festa continuaria estona, no podem demorar més la sortida, ens queda una estona per arribar a casa. Ens acomiadem amb el desig de tornar-nos a veure ben aviat.
Quarts de cinc de la matinada. Tot el material està al seu lloc. Tanquem el local i posem punt i final a un divendres ben intens i memorable.
Agraïm als companys de Bellpuig el fet d’haver-nos convidat i les atencions que ens han tingut, i molt especialment a Ramon Berdegué (Capità dels Armats), a Jordi Vilamajó (Armat i representant a la Congregació dels Dolors) i a Modesto Puig que ens ha fet de guia tota la jornada. 


L'alcalde Joan Mora, el Banderer d'Honor Josep Vallmajor i representants de la Junta dels Armats
Mare de Déu dels Dolors

Hort de Getsemaní

Maria al peu de la Creu


(Fotografies Bellpuig: Mireia Romagosa i Rita Minguillon)


Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada