La taula de ponents amb, d'esquerra a dreta, Joaquim Valls, Jordi Carapuig, Fra Valentí Serra i Mn, Àlex Marzo. Al mig, Fra Valentí Serra. A la dreta, moment de l'exposició. |
El dissabte dia 25 de març a les 5 de la tarda, s’ha dut a terme a la capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Mataró, la presentació del llibre sobre festes i tradicions escrit per Valentí Serra i Fornell (Manresa, Bages, 1959), religiós caputxí i sacerdot català, el nom religiós del qual és Fra Valentí Serra de Manresa. L’acte ha estat organitzat conjuntament pels Armats de Mataró i la Federació Catalana de Passions.
A la taula de ponència acompanyant el ponent i escriptor Fra Valentí Serra, s’ha comptat amb la presencia del President d’Armats de Mataró, Sr. Joaquim Valls, el President de la Federació Catalana de Passions, Sr. Jordi Carapuig i Barberà i el Director de Edicions Morera Sr. Norbert Tomàs.
Entre el públic assistent, representants de confraries de Mataró com el President de la Confraria de l’Oració del Senyor a l’Hort, Sr. Joaquim López, i el Cos de Portants del Sant Crist de la Bona Mort, representat pel Sr. Ferran Laban, a més de socis/sòcies d’Armats de Mataró i membres del Consell Pastoral de la Basílica. En representació de l’Ajuntament, la Regidora Adjunta de Cultura Sra. Maria Josep Pérez Carrasco i mossèn Alex Marzo en representació de la Basílica de Santa Maria de Mataró.
Cartell de l'acte |
El llibre presentat recull l’inici de la Setmana Santa remuntant-se als temps de l’imperi romà i com posteriorment es va passar a les representacions dramatitzades, els inicis de la veneració a les relíquies fins arribar a les que es conserven actualment, així com altres elements de costums i tradicions com són les que afecten a l’àmbit culinari, així com d’altres com les Passions, les litúrgies així com les processons i expressions populars de la fe. Un recull ben extens que fa reflexionar sobre l’àmplia dimensió de facetes que avui encara són habituals i populars en la vida diària de la nostra societat.
Fra Valentí Serra de Manresa, és frare caputxí, doctorat en Història per la Universitat de Barcelona. Ha estat col·laborador científic de la Facultat de Teologia de Catalunya, formant part alhora, del Claustre de Doctors de la Universitat de Barcelona, redactor de la revista de crítica bibliogràfica “Índice Histórico Español”, editada pel “Centro de Estudios Históricos Internacionales”. Des de l’any 1987 és l’arxiver provincial dels caputxins i director de la “Biblioteca Hispano-Caputxina”. És corresponsal a Barcelona de la “Revue d’Histoire Ecclésiastique” (Universitat de Lovaina) i membre del consell de redacció de la revista “Analecta Sacra Tarraconensia” (Balmesiana). Col·labora assíduament amb el setmanari “Catalunya Cristiana” i en la redacció del popular “Calendari de l’Ermità Fra Ramon dels Pirineus”. Hi té també la secció “Cuina de convent” al periòdic “El Jardí de Sant Gervasi i Sarrià” i té el programa “Remeis de l’Ermità” a l’emissora “Fes ta Festa”. Ha investigat, amb metodologia crítica, la història institucional dels framenors caputxins de Catalunya des de l’adveniment borbònic i la de les clarisses-caputxines des de la seva fundació a casa nostra fins a l’esclat de la Guerra Civil i fins al final de la Guerra civil espanyola . També ha estudiat l’evolució del laïcat franciscà vinculat als caputxins en el període contemporani i la història missionera dels caputxins catalans a ultramar, recerques que ocupen nou volums de la “Col·lectània Sant Pacià” que edita la Facultat de Teologia de Catalunya. Actualment investiga l’aportació dels caputxins catalans a la tradició popular i religiosa de Catalunya; el pessebrisme, i les devocions populars; la cuina conventual, l’apicultura popular i les herbes remeieres; l’horticultura i la jardineria dels frares.
Persona amb amples coneixements de la cultura i tradicions relacionades amb l’església i les seves manifestacions, les seves explicacions han satisfet sobre manera a tots els assistents.
Un cop acabat l’acte les persones que han adquirit el llibre que es presentava, “Passió per la Setmana Santa”, han pogut gaudir de la seva dedicatòria personalitzada.
Si esteu interessats en l’adquisició del llibre, us podeu posar en contacte amb Armats de Mataró.
Representació dels Armats de Mataró |
Relacionat amb la Passió, per tercer cop, una representació del maniple dels Armats de Mataró ha participat a la Firapassió d’Esparraguera, en la seva cinquena edició que enguany s’ha dut a terme del 3 al 5 de març a aquesta localitat del Baix Llobregat. Tot un seguit d’actes al voltant d’aquest espectacle tan arrelat i dut a terme per una munió de ciutats i grups que cada any representen els episodis més rellevants de la figura de Jesús de Natzaret.
Els Armats hi hem col·laborat amb un parell de desfilades pels carrers cèntrics i a tocar d’un centenar de parades d’artesania, gastronomia, bijuteria, moda i bellesa, entre d’altres. Ambdues s’han dut a terme, a les 11 del matí i a la 1 del migdia.
Moment de la desfilada |
Novament i per sorpresa del públic assistent que gaudia de les diferents parades o aprofitava aquests dies de bon temps omplint les terrasses dels carrers del centre, el maniple dels Armats ha mostrat un cop més una petita part dels seus passos i evolucions.
Aquesta fira, l’única fira de passions de Catalunya, és un festival cultural i comercial, organitzat per La Passió d’Esparreguera i l’Ajuntament, on a més de les parades habituals, s’han dur a terme tot un seguit d’activitats culturals i festives, amb exposicions, tallers, cercaviles i d’altres.
Moment del dinar |
Els assistents dels Armats, un cop acabat l’acte, s’han concentrat en un dinar de germanor i tot seguit retornar, ben entrada la tarda, a la capital del Maresme.
(Fotografies: Armats de Mataró)
Jordi Romagosa i Nebot
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada