dimarts, 15 d’abril del 2025

20 anys de l'Exposició dels 300 anys


A la part central, portada del díptic de l'exposició. A l'esquerra, una imatge dels anys seixanta, amb el motiu de l'exposició. A la dreta, una imatge de la premsa amb la inauguració i una vista de l'espai


Per si algun dels nostres lectors encara ho desconeix, la presència de persones vestides, més o menys i segons els estàndards de les èpoques, com a Soldats Romans fent la custòdia dels “monuments” i participant a les Processons de Setmana Santa, té una llarga tradició a Mataró i a molts indrets de Catalunya. Monuments se’ls anomena del llatí Monumentum, que significava Sepulcre.

La història de les entitats sempre és un tema delicat. Actualment tot està documentat, o hauria de estar-ho. Però segles enrere això ja és un altre tema i més tractant-se d’una activitat estrictament local. Per tant és una pregunta sense resposta la de poder dir quin és l’inici de la presència d’Armats a la nostra ciutat. 

D'esquerra a dreta i de dalt a baix. Articles al Maresme i la Veu del Maresme - Articles a Crònica de Mataró - Document d'una subvenció de 3.000 pta, l'any 1956, i una curiosa estructura dels Armats - Espai d'imatges i detalls de la Passió - Algunes fotografies i  formació d'Armats en miniatures de plom - Eines de treball de l'"Avi Linu" per a modelar el metall

Els únics llocs on s’hi pot trobar informació, és en els llibres on es fan constar despeses per a l’adquisició de material o la renovació de l’existent. Com sempre la qüestió econòmica, l’espasa de Damocles de qualsevol entitat petita. Gràcies a aquesta documentació sabem que el 1705 el tresorer de la confraria del Santíssim Sagrament, coneguda com a Minerva, va comprar a Jaume Manent per un preu de set lliures i quatre sous: Alabardas, Petos, Morrions i Peus (sabates) dels armats. Així mateix, també van comprar “dotsa alabardas” de ferro per un preu de tres lliures i sis sous. Segurament fa referencia a la Lliura Catalana, on cada lliura equivalia a 20 sous. Com a mínim, doncs, el 1705 ja es feia aquesta activitat, la qual cosa no vol dir que no existís abans.

D'esquerra a dreta i de dalt a baix, vistes de l'exposició. Estrella i Signums - Estrella i Biga - Estrella i Banda - Biga - Optió - Estrella i Bandera

No obstant això, 1705 és la data que fem servir actualment per definir l’antiguitat de la presència de persones fent el que representa la guàrdia que Pons Pilat va ordenar per a evitar que el cos de Jesús fos recuperat pels seus deixebles.

L’any 2005, s’acomplien els tres-cents anys d’aquesta efemèride històrica i per a commemorar-ho, Armats de Mataró va organitzar dos actes prou significatius. El primer va ser la Trobada d’Armats de tot Catalunya l’any 2004, de la qual ja n’hem parlat, i la segona una Exposició Commemorativa a l’Ateneu de la Fundació Caixa Laietana situada al Carrer Bonaire.

No era una època fàcil per a tirar endavant aquest projecte. Després de la Trobada del 2004 hi va haver una crisi a nivell de junta directiva i es va haver de crear una junta gestora presidida per Anastasi Codosal.

D'esquerra a dreta i de dalt a baix. Cartell del 1996 de la Processó dels Armats (Nit de Silenci) - La Passió al Monumental, anys 2000 i 2001 - La Passió a l'Hort del Rector, any 1992 (la foto es va fer a Empúries) - La Passió a Valldemia, any 1989 - La passió a Valldemia, any 1986 - Imatges dels Armats als anys vuitanta

No era la primera vegada que els Armats organitzaven una exposició. L’any 1986 se’n va fer una a la Sala d’Exposicions que la Caixa Laietana tenia al carrer d’en Palau, en motiu de la recuperació de l’entitat. Curiosament, aquell any la Recollida de la Bandera es va fer en aquell indret.

Es va crear una Comissió per a portar el projecte a bon lloc. El Comissari de la mateixa va ser en Dionís Fernández i Garcia, i estava formada per: Anastasi Codosal i Jato, Josep Maria Herrero i Vidal,    Francisco Javier Pelaez i Sanfrancisco, Maria Antònia Rancho i Ruiz, Josep Maria Palau i Albareda, Miquel Serras i Xamani, Andrés Cuello i Jordi Llinas i Barrios. Els dos darrers eren els únics que no formaven part de la junta gestora.

El Dossier de l’exposició constava de diferents aspectes que definien els diferents apartats en que estaria dividida:

  • Història (un viatge per els 300 anys de la nostra història)
  • Projeccions de diapositives i vídeo
  • Recull d’objectes i material històric
  • Vestuari dels armats
  • Historia de la Passió
  • Vestuari de la Passió

Així mateix es contemplaven dues conferències, una sobre els Armats a Catalunya i l’altra sobre la Passió.

Per a promocionar l’esdeveniment es van enviar notificacions a Associacions culturals del Maresme i Vallés, Confraries de la ciutat, i Associacions de pares i mares de les escoles de Mataró.

D'esquerra a dreta i de dalt a baix. Cartell de l'any 2000 - Definicions d'elements i figures dels Armats - Plafó de la visita a Montserrat l'any 1988 - Plafó de la visita a Roma l'any 1986 - Quadre de la formació dels Armats - Composició d'imatges d'abans dels setanta i de després de 1981

Tot un seguit d’aspectes i propostes que comencen el 15 d’abril del 2005 amb l’acte d’inauguració, amb la presencia de les autoritats municipals, directius de Caixa Laietana, els organitzadors, socis de l’entitat i molts mataronins presents. En aquest acte es van lliurar insígnies de plata als socis que portaven 25 anys o més com a integrants de l’entitat. 

L’exposició va durar fins el 8 de maig i va rebre una bona acollida per part dels seus visitants. Una exposició de la que enguany se celebren els seus 20 anys. Curiosament, la revista dels Armats de l’any 2006 no fa cap esment de l’exposició de l’any anterior. La seva presència es redueix a dues fotografies amb color. 

En qualsevol cas, una part més de la nostra història recent.

 

(Fotografies: Arxiu Armats)

 

Jordi Romagosa i Nebot


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada