diumenge, 13 d’abril del 2025

Aniversaris del Divendres Sant

Quatre imatges de la Recollida del Sant Crist amb els 4 Capitans que han comandat el maniple en aquests 35 anys. 2008 - Xavier Pelàez (+), 2011 - Jordi Romagosa, 2019 - Rafael Llibre, 2024 - Mario Martínez. El company Àngel Rubio ens va deixar el 2020.
 

Ara fa 35 anys, Divendres Sant va caure en 13 d’abril. Ja sabem que la Setmana Santa va canviant. En concret el calendari de Setmana Santa, s'obté a partir del dia de la Resurrecció, que és el diumenge següent a la lluna plena del mes de Nissan, el mes dels jueus (ens sona el jorn tretzè de Nissan?), que correspon als dies entre el 22 de març i el 25 d'abril. Dit d'una altra manera, aquest dia és el diumenge després de la primera lluna plena de primavera que, en general, comença el 21 de març.

Però deixant de banda aquesta particularitat del calendari, el fet important és que aquell 13 d’abril de 1990, els Armats de Mataró tornaven a la Processó General del Divendres Sant.

2005 - Banderer i Escorta. 2006 - El Maniple a la plaça Santa Anna efectuant la Gala. Imatge vertical, 1988 - Al carrer Sant Francesc

Recordem que els Armats van ser convidats el 1981 a participar a la Processó del Divendres de Sant Andreu de Llavaneres. Aquest fet significà la recuperació de l’entitat i va comportar que molts mataronins es desplacessin a Llavaneres per a veure aquella processó que Mataró no tenia. Els Armats no hi van anar sols. Segons consta al llibre de la Historia dels Armats, van ser acompanyats pel Sant Crist de la Bona Mort i el Natzarè del Centre Catòlic. 

A partir de l’any 1984 es comença a parlar de recuperar la processó a Mataró. Van ser temps difícils pels primers integrants d’aquelles reunions. Es creà la primera Comissió de Setmana Santa amb Àngel Rubio al capdavant, i s’organitzà la primera processó el Divendres Sant del 1986. Va ser una processó senzilla on sortiren en processó la imatge de la Oració a l’Hort i una imatge del Sant Crist cedit per la parròquia de Sant Martí de Teià. El punt de sortida va ser la plaça dels Bous.
 

Dues imatges del 2011 - Les Bigues i els Signífers al carrer Nou. Imatge vertical, any 2010 - Les seccions de Llança al carrer Argentona.

De fet les reaccions del clero mataroní, que era qui havia prohibit les processons, no es feren esperar. El rebombori va degenerar en una situació grotesca que va provocar molts malestars, fins i tot entre els mateixos sacerdots de la ciutat, ja que, com sempre, les mentalitats conservadores i progressistes són presents a tots els àmbits, fins i tot els eclesiàstics.
 

D'esquerra a dreta i de dalt a baix. Any 2012 - Les seccions de Llança fent l'Estrella a la plaça Santa Anna. Any 2013 - El Maniple sortint de Santa Maria. Any 2013 - L'Optiada Juvenil fent el seu quadre al Caminet. Any 2014 - Optíada Juvenil sortint de Santa Maria. Es pot observar la presència de públic a tot el voltant.

L’any 1986, els Armats visiten Roma i són rebuts en audiència pel Papa Joan Pau II. Aquest fet dóna notorietat a la situació a Mataró i qui sap si en fou ja un dels desencadenants. Però encara quedava tot molt lluny i els Armats havien decidit en assemblea que no sortirien a Mataró fins que l’església no en donés el seu consentiment.

L’any 1987, i afavorit per la immigració andalusa, és l’any on neixen la majoria de confraries actuals. Es va constituir formalment la Comissió de Setmana Santa de Mataró. El nombre de confraries i imatges va anar augmentant i davant d’una realitat imparable, l’any 1990 el Consell Arxiprestal de Mataró va reconèixer que les processons eren actes de devoció cristians, i per primera vegada van poder sortir de la plaça de Santa Maria amb la corresponent autorització eclesiàstica.

 

D'esquerra a dreta i de dalt a baix. Any 2015 - El Capità Manaia demanant autorització per a començar la Processó. S'hi pot veure la plaça plena de gent i alguns misteris. Any 2015 - Al maniple a punt de fer l'Estrella a la plaça de Santa Anna. Any 2016 - Responsables de les Confraries en l'acte d'inici de la Processó. Any 2017 - La Fletxa al carrer d'Argentona.

Armats de Mataró vam deixar de col·laborar a Sant Andreu de Llavaneres per a tornar a casa nostra. Com a acte previ, es va encetar també l’acte de Recollida del Sant Crist de la Bona Mort, al carrer Prat de la Riba, al davant del domicili particular de l’Angel Rubio, a qui el 10 d’abril del 2025 l’ajuntament li ha lliurat la Medalla de la Ciutat a títol pòstum.

D'esquerra a dreta i de dalt a baix. 2017 - Pregària a l'inici de la Processó. 2018 - Sortida de la Bandera des de Santa Maria. Al davant de la basílica era buit de gent. 2023 - El Maniple sortint de la Basílica. Es poden veure tots els Misteris al seu interior. 2023 - El Maniple escoltant la pregària dedicada als Armats. Es poden veure cadires a dreta i esquerra pels capellans i convidats.
 

Han passat doncs, 35 anys d’aquests dos actes que cada any concentren un bon nombre de mataronins i visitants de fora, pels carrers de la nostra ciutat. És important destacar que els Focs de les Santes, la Cavalcada de Reis i la Processó General del Divendres Sant, són els actes de carrer que aglutinen més persones a la nostra ciutat, i tots tres tenen una arrel basada en les tradicions cristianes.
Un fet més de la nostra història.

(Fotografies: arxiu Armats)

Jordi Romagosa i Nebot

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada