dissabte, 1 d’octubre del 2011

Estructura del Maniple: Optiada Juvenil

Una de les seccions que integren el Maniple dels Armats de Mataró, és l’Optiada Juvenil. Actualment es composa de dos grups: el grup de Llança i el grup de Torxes. 

Optiada Juvenil (Foto: Mireia Romagosa)


Detall del Casc (Foto: Gemma Romagosa)
El grup de Llança consta de 12 soldats i un Optió amb Estendard. Van equipats amb casc, cuirassa, escut, maniguet i llança, com els Armats adults de tropa, i porten la túnica de color vermell amb ribet blanc i el casc amb el plomall verd. Completa la vestimenta la capa vermella amb ribet groc i les sandàlies vermelles i mitjons grocs. Els escuts porten imprès l'escut de la ciutat. L’estendard es diferencia portant una cuirassa i dos maniguets de color bronze i el casc amb plomall vermell. El grup de Torxes porten túnica blanca amb ribets vermells, corona de llautó, sandàlies vermelles i mitjons grocs. Els integrants es distribueixen en una o altra secció segons l'edat, l'alçada i l'antiguitat.

Però històricament no ha estat sempre així. L’any 1953, es va crear un grup de nois joves per a portar les insígnies. Van sortir 3 nois amb dues destrals (Fascios) i l'estendard principal. Tenien 12 anys. L’any 1955 van entrar nens més joves fins a 7-8 anys per portar els Signums o estendards, és a dir les insígnies romanes. Anaven vestits aproximadament com el grup de Torxes actuals.

Detall de l'Escut (Foto: Gemma Romagosa)
L’any 1982, coincidint amb la segona sortida dels Armats a la Processó de Divendres Sant de la ciutat de Llavaneres, es va crear el grup de Torxes, donant entrada a nens més joves i deixant els Signums i Fascios per a gent més gran. Anomenat grup de Torxes, ja que la majoria dels integrants en portaven una. Els més jovenets portaven estris més simples com per exemple baquetes de recanvi per a la Banda.

La Setmana Santa de l’any 2006 es va estrenar la secció de Llança amb 6 equipaments, quedant d’aquesta manera el grup Infantil configurat amb les dues seccions. L’any 2007 es va ampliar amb 6 equipaments més.
Detall de les Llances (Foto: Gemma Romagosa)
El grup de Llança acostuma a desfilar amb el Pas de Fangar, que és el pas propi dels Armats de Mataró. El grup de Torxes desfila sempre amb el pas de l’Oca, que és el pas que acostumen a fer la majoria dels integrants del Maniple que no porten llança.
Tot el grup desenvolupa els encreuaments o intercanvi de files, de la mateixa manera que ho fa la resta del Maniple.   
El grup de Llança, a més, desenvolupa un quadre propi, aprofitant els diferents passos que realitzen els Armats i duen a terme un combat de 1 i uns tirabuixons. Acostumen a dur-lo a terme en l’Acte d’Homenatge a la Ciutat i en llocs concrets de les Processons.

El grup Juvenil ha estat la porta d’entrada a l’entitat de molts Armats, alguns dels quals han passat per totes les seccions del Maniple.
Detall de la Torxa (Foto: Mireia Romagosa)
Des de fa ja uns quants anys el grup Juvenil disposa d’un cap o responsable. Un Armat adult que es cuida dels assajos i de les desfilades del grup i que intenta fomentar la motivació de cada integrant per a ser Armat, treballar les evolucions i fer-ho bé a les desfilades. D’aquesta manera s’aconseguirà que els seus integrants puguin esdevenir Armats adults i es garantirà el relleu dins del Maniple. Per tant, són la nostra ‘Pedrera’.
 
Addenda.
No obstant això, la temporada 2020 la junta directiva, per decisió pròpia, va decidir eliminar aquesta secció i que els seus integrants formessin part de la secció d'Estendards.
 


Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada