dilluns, 1 de juny del 2020

En record d'Àngel Rubio de Paco


Aquest diumenge 31 de maig, ens ha deixat l’Àngel Rubio de Paco, una persona que ha estat, sens dubte, un dels impulsors de la Setmana Santa i de la seva recuperació. Tant és així que va ser el primer president de la Comissió de Setmana Santa.

Persona de caràcter i de fortes conviccions, era d’aquells a qui no li tremolava res a l’hora de dir el que pensava, sempre treballant pel bé de la ciutat i per la recuperació d’aquesta part del seu patrimoni cultural que és la Setmana Santa.

La seva vinculació amb la nostra entitat ve de lluny i va començar en les participacions a la processó del Divendres Sant a Llavaneres, portant el Sant Crist.

Ja l’any 1986 va formar part dels impulsors de la primera processó de la recuperació, malgrat l’oposició de l’església en aquell moment.

Però la perseverança i els canvis d’actitud van fer possible que l’any 1990 es recuperés la Processó General amb la presència dels Armats de Mataró i l’acte de la Recollida del Sant Crist al carrer Prat de la Riba, davant de la seva residència particular. Aquest acte i l’acompanyament fins a Santa Maria constitueixen el pròleg de la Processó General.

L'Àngel carregant el Sant Crist. Setmana Santa 2016

Cal remarcar que el sistema dels portants és el sistema tradicional català “amb bossa”, que és el lloc on descansa el peu de la figura i que el portant porta la figura mantenint l’equilibri.

La temporada passada es van recordar els 30 anys d’aquest acte de recollida, amb un intercanvi d’obsequis entre els Portants del Sant Crist de la Bona Mort i els Armats de Mataró.

Aquesta temporada no s’ha pogut desenvolupar aquest acte per la situació sanitària excepcional que hem viscut i que ha motivat la supressió de tots els actes previstos. 

Acompanyem aquest breu record a la seva figura, amb tres fotografies de l’acte de recollida del Sant Crist, amb els tres capitans que han compartit amb l’Àngel aquest moment durant els darrers trenta anys: Xavier Peláez, Jordi Romagosa i Rafael Llibre.


Recollida del Sant Crist amb Xavier Peláez. Setmana Santa 2008
Amb Jordi Romagosa i tots els portants del Sant Crist. Setmana Santa 2016
Amb Rafael Llibre en el recordatori dels 30 anys de l'acte. Setmana Santa 2019


Al blog de Setmana Santa podeu veure un resum de la seva vinculació amb la Setmana Santa de Mataró.

L'acte de comiat serà el dimarts a les 12:00 a la Basílica de Santa Maria de Mataró. La seva vetlla serà el dilluns al tanatori de Mataró.

Atès la situació i context de confinament, tant en el tanatori com en l'acte de comiat hauran de acomplir-se les mesures d'aforament limitat i distanciament social.

Vagin des d’aquí els nostres condols per a tota la seva família. Descansi en pau.

(Fotografies: Arxiu Armats)



Jordi Romagosa i Nebot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada