dissabte, 20 d’abril del 2019

Emotiva Recollida del Sant Crist

Arribada dels Armats i obsequi d'una figura d'Armat commemorativa
Retrocedim al 13 d’abril del 1990. Els Armats havien sortit el dia abans, Dijous Sant, per a fer la Recollida de la Bandera, l’Homenatge a la Ciutat i la representació de la Passió als patis del Col·legi Valldemia. Nou anys enrere, l’entitat s’havia recuperat i havia començat la participació a la processó del Divendres Sant a Sant Andreu de Llavaneres. Però l’any 1990 i davant de la pressió popular d’antigues i noves confraries, l’església decideix autoritzar de nou les processons a Mataró. Aquesta decisió obre de nou les portes al retorn dels Armats el Divendres Sant.

Val a dir que els dies previs a aquesta data, es respirava, a tots nivells, un ambient barreja de nerviosisme, tensió i satisfacció. L’aposta pel retorn i la responsabilitat afegida eren prou motius per a fusionar aquesta amalgama de sensacions.

Aquell dia, i com a pas previ a la Processó General, es va anar per primera vegada al carrer Prat de la Riba a recollir la figura del Sant Crist de la Bona Mort i acompanyar-lo en processó fins a Santa Maria. Val a dir que aquell acte va ser molt emotiu per a tots, però sobretot pels més grans que recordaven els actes dels anys 50 i 60.

Combat de 3 - Presentació de llances - Càrrega del Sant Crist
Ahir, 19 d’abril del 2019, van recordar-se aquestes 30 vegades de la recollida del Sant Crist amb un intercanvi d’obsequis entre el Capità Manaia dels Armats, Rafael Llibre i un emocionat Àngel Rubio, ànima dels portants del Sant Crist i una de les persones referents pel que fa a la recuperació de les processons i la creació de la Comissió de Setmana Santa. 

Com és tradicional els Armats van dur a terme el Combat de 3 en homenatge a tots els assistents. A continuació es va fer la primera càrrega de la figura, càrrega que fa servir el sistema català anomenat “amb bossa”, per a continuar tot seguit en processó fins a la plaça de Santa Maria, entrant a l’interior de la Basílica els Armats i els portants del Sant Crist.

Seccions de Llances i Banda - Processó cap a Santa Maria

Una estona més tard, Confraries, Germandats i Armats començaven una nova edició de la Processó General del Divendres Sant.

Dispositius mòbils omnipresents a tots els actes

(Fotografies: Gemma Romagosa i Mireia Romagosa)



Jordi Romagosa i Nebot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada