dijous, 22 de setembre del 2022

15 anys de la Medalla de la Ciutat

La Medalla de la Ciutat

El Reglament de protocol, honors i distincions de l’Ajuntament de Mataró, diu a la Secció Tercera, Article 17, el següent:

La medalla de la Ciutat és una manifestació d’agraïment que s’atorga per una actuació personal o col·lectiva en favor de la Ciutat, que hagi tingut un ressò especial o una repercussió notable en els àmbits cultural, artístic, econòmic, social, polític o esportiu.

Doncs bé, els Armats ens vam fer mereixedors d’aquesta distinció, quan en el ple municipal del dijous 12 d’abril de l’any 2007, el consistori per unanimitat va acordar l’atorgament de la Medalla. Podeu veure la nota de l’ajuntament aquí.

A l’assemblea del 18 d’abril del 2007, l’aleshores president Anastasi Codosal, va informar als socis d’aquest fet, que la previsió era que se’ns lliurés abans de la Festa de les Santes i que s’hauria de preparar alguna cosa especial per aquell dia.
Ja entrat el mes de juliol, es confirma a junta que la data seria el 15 de setembre, i es comenta el fet de la possible presència d’un historiador mataroní i que en acabar es faria un refrigeri que es podria fer al pati de la Presó.
A les reunions de junta de començaments de setembre, es van anar decidint aspectes com qui rebria la medalla, com seria la participació del maniple i altres aspectes logístics, així com la data definitiva que es va establir pel 22 de setembre.
Normalment el lliurament d’aquesta medalla es fa al Saló de Plens, amb la presència de tot el consistori, els homenatjats, familiars i amics. Davant de la impossibilitat de que tot el maniple entrés al saló, amb llances, estendards i timbals, es va canviar el protocol de l’acte i, en aquest cas, seria el consistori qui baixaria per a fer l’entrega davant de l’edifici de l’Ajuntament, dels armats i públic assistent.
Les persones del maniple que van manifestar la intenció d’assistir-hi, van ser convocades abans de lo que és habitual per a fer un assaig previ de preparació sobre el que s’havia de fer. Però per les presses i altres imprevistos no es va poder fer aquest assaig. A les cinc de la tarda, doncs, ens vam trobar al Càstrum per a vestir-nos i concentrar-nos al pati, on l’aleshores Capità Manaia Xavier Pelàez va donar les instruccions sobre el que es faria i el quadre a desenvolupar, potser massa instruccions.

El Maniple davant de l'Ajuntament

Un cop arribats davant de l’ajuntament, l’acte va començar amb un parlament de Lluís Jubinyà fent una glosa de la història dels Armats.
Seguidament l’aleshores alcalde, Sr. Joan A. Barón i Espinar, va fer l’atorgament de la Medalla al president, Anastasi Codosal, i el Pergamí acreditatiu al Capità Manàia Xavier Peláez. 


El president, Anastasi Codosal, rebent la Medalla de la Ciutat de mans de l'alcalde Joan Antoni Baron
 

A continuació el president va pronunciar unes paraules d’agraïment a totes les entitats que van recolzar la sol·licitud, al Consistori de la ciutat i al poble de Mataró en general.
L’acte va finalitzà amb un parlament de l’alcalde, agraint i reconeixent els mèrits dels Armats per a ser mereixedors d’aquest guardó.
Seguidament, tot el maniple va retornar al Castrum, on un cop canviats, es va servir un refrigeri al pati, amb la presència de l’Alcalde i senyora, altres membres del Consistori, representants d’entitats, armats, familiars i amics.

La Medalla exposada a la Biblioteca Popular la Setmana Santa de l'any 2015

Aspecte del Museu dels Armats a l'antiga Preso. La Medalla a la vitrina de primer terme.

Quinze anys més tard, la Medalla de la Ciutat continua essent un dels elements més emblemàtics, que va figurar al Museu que vam tenir a la Presó mentre hi vam estar acollits. Ara restem a l’espera que es facin els condicionaments necessaris a l’actual local de la Baixada Sant Simó, per a tornar a obrir el local i el museu a la ciutadania.


Recordem a les entitats que, ara fa més de 15 anys, van recolzar la candidatura:

- Casa Cultural Sabor Andaluz
- Associació Sant Lluc per l’Art de Mataró
- Gremi d’Hosteleria i Turisme de Mataró
- Societat Colombòfila i Missatgera de Mataró
- La Nova Aliança Mataronina M.P.S.
- Empresaris Tintorers, Acabadors i Estmpadors
- Associació d’Empresaris de Gènere de Punt de Mataró i Comarca
- Patronat Local de la Vellesa
- Penya l’Esplanada
- Associació Cultural Andaluza Hdad. la Armonia
- Colles Sardanistes Repuntejant
- Associació de Dones Adelfa
- Unió de Botiguers de Mataró
- Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme
- Entitat Folklorica Catalana-Mataró
- Associació Cultural de Cerdanyola
- Associación Cultural Murciana “Virgen de las Maravillas”
- Colla Castellera Capgrossos de Mataró. 

Moltes gràcies a totes!




Jordi Romagosa i Nebot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada