divendres, 6 d’abril del 2012

El Dia dels Armats 2012

Acostumem a anomenar al Dijous Sant el nostre dia. I no perquè la resta de confraries no facin activitats, que en fan, sinó perquè és el dia en que duem a terme els dos actes que ens són propis: la Recollida de la Bandera i l’Homenatge a la Ciutat.
I quina manera de despertar aquest dijous ! Em sembla que tots els Armats han estat pendents del temps i la previsió durant tot el matí i fins l’hora de sortir. Finalment, la pluja ha fet la seva feina i ha marxat, deixant un cel gris i a clapes que no ens ha molestat per fer les nostres activitats.
A les 7 de la tarda tota la formació estava a punt de sortir per anar a recollir la Bandera a Santa Maria. Un acte aquest que cada cop acull a més gent. És un acte senzill, cerimoniós i molts amics ho aprofiten per gaudir de l’acte tot esperant per anar a la plaça de l’Ajuntament. El Banderer d’Honor d’enguany,  Josep Gómez i Valls ha pogut lliurar la Bandera al Banderer de la Formació, un simbolisme que es representa des de l’any 1990. Un cop fet el combat general en honor a tots els assistents, la formació ha desfilat en direcció a l’Ajuntament seguint l’itinerari de la Plaça Gran, carrer Barcelona i Riera amunt.
A les 8 del vespre, puntualment, ha començat l’acte d’Homenatge a la Ciutat. Acte que el Capità Manaia, en el seu parlament, ha dedicat als dos Armats difunts els srs. Lluís Rabassa i Fuster i Jordi Montia i Cervera, que ens han deixat en el decurs d’aquest any.
Totes les seccions de la formació han desfilat per l’interior de la plaça fent les seves evolucions, fins i tot les dues Biga i un Equites, que ha estat la novetat d’enguany. Feia molts anys que no sortíem amb un Armat dalt de cavall. Tot plegat un acte que ha durat una hora i on el nostre alcalde s’ha estrenat en la tradició d’autoritzar les nostres desfilades, tradició que es fa des de l’any 1990.
Tot seguit i acabat l’acte, tota la formació s’ha dirigit a Santa Maria on s’estava preparant la Processó Nit de Silenci. Els misteris de l’Oració a l’Hort i la Coronació d’Espines estaven a punt. La Mare de Déu dels Dolors, que tornava a sortir després de més de 40 anys, ha trigat una mica més a estar a punt i això ens ha fet començar la processó amb retard.
Tot el conjunt, molt cohesionat, ha fet l’itinerari habitual amb els carrers a mitja llum, molts dels assistents portant espelmes i amb un silenci molt respectuós. És l’estil de les Processons catalanes.
Un cop arribats de nou a Santa Maria, els Armats i els dos Misteris han entrat dins la Basílica i ha continuació ha entrat la Mare de Déu dels Dolors, mentre els Armats i els portants feien un passadís d’honor en el més absolut silenci.
Amb la tradicional foto de grup dels armats ha acabat el Dijous Sant. Esperem ara al Divendres.
A continuació teniu un recull de fotos de l'acte.




















(Fotografies: Mireia Romagosa)

Jordi Romagosa i Nebot
Capità Manaia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada