divendres, 14 d’abril del 2023

Setmana Santa 2023

Les entitats que porten anys duent a terme les seves activitats de forma més o menys continuada, sempre es troben amb dates que ofereixen aniversaris arrodonits. L’any 2023 també és un any d’aniversaris (35 anys de Montserrat 1988, 15 anys de Tarragona 2008, 10 anys de Martorelles 2013 i 15 anys de la segona visita a  Roma 2008), però el més comentat per la seva rellevància han estat els 40 anys de  La Passió. Aquesta representació, que va néixer el 1983 amb la finalitat de que el maniple desfilés per la ciutat de Mataró (cosa que no passava des de l’any 1969), arribava a la quarantena d’edat amb nous reptes. D’entrada Jordi Llinàs i Barrios ha tornat a ser de nou escollit director per a dur-la a terme i s’ha passat del format de diferents escenaris a l’Hort del Rector, a 3 escenaris fixos a l’Hort del Campaner, amb el públic assegut. També se’n van fer tres representacions: Divendres de Dolors, dissabte i Diumenge de Rams. La del dissabte es va haver de suspendre a mitja escena de “Judes ven al seu mestre” per la presència d’uns instants de pluja que, estant en sequera com estem, era benvinguda, però justament en aquell moment no. En el conjunt de les tres representacions més de tres-centes persones han pogut reviure els darrers moments de la Passió de Crist.


Representar-ho el Diumenge de Rams va implicar la no participació a la Processó del Prendiment, després d’onze participacions consecutives (descomptant pandèmia), que enguany ha canviat de recorregut i no ha pujat per les Escaletes. El que sí que hi va haver és la participació de diferents persones de l’entitat com a poble i armats en l’escenificació prèvia a la processó. 


El Dijous Sant ja es va fer una Recollida de la Bandera normal, sense mascaretes, amb tots els elements actuals. Hem comptat amb la música de gaita tocant la “Marxa de l’Armat” i els dos Armats d’època que han acompanyat al Banderer d’enguany, el Sr. Joan Jordan i López. El Combat General va ser l’evolució per a tots els assistents que omplien la plaça de Santa Maria.

 

L’accés a l’Homenatge a la Ciutat es va fer pel carrer d’en Palau per les obres al Carreró. Enguany la presidència de l’acte estava a la part oposada a la façana de l’Ajuntament. Això va fer que la Banda s’hagués de posicionar al costat oposat de l’habitual. Durant l’acte es van repartir dues insígnies de plata als germans Juan i Gonzalo García i Rubio, que no les van poder recollir el 2021 ni el 22 i se’n va lliurar una a Dídac Benítez i Cantero. Les evolucions que es van fer durant l’acte, van ser el Combat General de les dues seccions de llança i l’Estrella, amb les dues seccions de llança i quatre estendards. La megafonia no va ser la d’anys anteriors. Com sempre hi perd el públic i l’acte en sí. 


La Processó Nit de Silenci es va desenvolupar pel nou recorregut encetat l’any passat, (c. Sant Francesc, Muralla dels Genovesos, Plaça dels Bous, Riera, c. Nou i Santa Maria), i va anar perfectament lligada amb els tres passos que ens acompanyen.  


Per a l’entrada a Santa Maria es  va  fer un passadís als tres passos, amb les dues seccions de llança. Cada armat portava una petita torxa encesa collada a la punta de la llança, torxes que es van posar al moment d’arribar. Els tres misteris van passar pel mig del llarg passadís que els Armats feien a la plaça de Santa Maria, mentre finalment les llums de la plaça es van apagar i se sentia a dins al Cor Madrigalista interpretant “Vos sou Senyor ma Fortalesa” de Bach i el “Tenebræ factæ sunt” de Tomás Luis de Victoria, peces adients a l’acte. Al final potser hagués estat un detall que durant les paraules de comiat, s’hagués il·luminat l’altar major de Santa Maria.


El Divendres Sant es va anar a la Recollida del Sant Crist, acte que es va fer amb el protocol habitual i la formació va dur a terme el Combat General. Durant la anada a Santa Maria es va dur a terme el Combat de 2 al c. Sant Bru. En arribar a Santa Maria es va deixar un passadís al Crist de la Bona Mort que va seguir pel c. Beata Maria per entrar pel Fossar Xic, el mateix que va fer la formació dels Armats.

La porta de Santa Maria restava tancada, amb el públic en el recinte que delimiten els arbres. Mirant la façana a l’esquerra hi havia cadires per a gent convidada i a la dreta cadires pels capellans i l’escenari des d’on TV Mataró va retransmetre l’acte.
A l’hora prevista i després dels parlaments inicials, es va obrir la porta de Santa Maria i els Armats es van distribuir a l’entrada per a escoltar el text evangèlic i fer un Combat de 2. 

Pel que fa al recorregut, es va recuperar el previ a la pandèmia (c. Nou, Riera, c. d’Argentona, c. del Torrent, Plaça de les Tereses, c. Santa Teresa i Plaça de Santa Anna). Podríem dir que la sortida va ser l’únic moment en que vam anar junts amb el pas que ens segueix sempre (Hort de Getsemaní), ja que a partir d’aquell moment la distancia es va anar ampliant fins arribar a l’extrem, que ja ha passat en altres ocasions, de ser els Armats a la Plaça de les Tereses i l’Hort encara al c. Argentona.
La formació va fer algunes evolucions, bàsicament el Combat de 2 i el Combat General, i en arribar a Santa Anna, es van fer uns encreuaments i el Combat General. Tampoc es va poder fer la tradicional Fletxa al c. Argentona pels impediments urbans afegits amb la implantació del carril bici.  

Moltes gràcies per la vostra assistència als actes d’aquesta Setmana Santa.

(Fotografies: Josep Maria Augé, Mireia Romagosa, Ivan Cervera, Lluís Rugama i aportacions de socis)




Jordi Romagosa i Nebot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada