dimecres, 20 de juliol del 2022

Aniversaris de Trobades d'Armats


 

L’any passat comentàvem l’efemèride dels 20 anys de laTrobada General d’Armats a Martorelles. Enguany hem tingut tres aniversaris diferents de tres trobades o desfilades d’armats amb participació dels Armats de Mataró.

Trobada d’Armats de les comarques Tarragonines a Montblanc – 20 anys – 17/03/2002

Ja a mitjans de l’any 2001, es comenta en reunions de junta que l’agrupació de Montblanc vol organitzar una concentració de tot Catalunya. Aquest fet obligaria, depenent del dia que fos, a retocar les dates de representació de la Passió i podria afectar a la col·laboració amb el Prendiment. Recordem que els dos intents de les temporades anteriors van ser infructuosos, ja que el 1999 va ploure i el 2000 un accident de trànsit va tallar la processó. Les dates previstes de la Passió eren el 23 i 24 de març diumenge de Rams.
Finalment s’accepta anar a la trobada que se celebraria el 17 de març del 2002.
No obstant el febrer del 2022, els Armats de Montblanc van haver de renunciar a una trobada general i van optar per a organitzar la X Trobada de les Comarques Tarragonines. El motiu era pressupostari i degut a la falta d’aportacions de diner van haver de reduir el format. No obstant això continuaven mantenint la seva invitació envers la nostra agrupació.
La trobada va ser doncs de l’estil de les que acostumen a fer a les comarques Tarragonines. Concentració de les agrupacions per a un esmorzar de germanor, vestir-se i desfilar en l’ordre establert fins arribar al lloc central on es rebria l’obsequi per la participació.
La pluja va fer acte de presència i va deslluir una part de l’esmorzar i de la desfilada. Hi va haver moltes crítiques a nivell intern sobre la necessitat de desfilar o no. Finalment els maniples van desfilar. En total 18 agrupacions de Tarragona, 2 de Barcelona i 1 de Lleida.
Un cop finalitzat l’acte l’expedició dels Armats va anar a un dinar propi i a la tarda es va retornar a Mataró.
Hi va haver un fet desafortunat. El trofeu obsequi rebut, va ser sostret de la bossa on el guardava la noia de logística a qui se li va confiar, mentre seguien la desfilada. No va aparèixer, però els organitzadors van tenir la gentilesa de fer-nos-en arribar un altre.   

Trobada d’Armats a Lleida – 15 anys – 17/03/2007

Els Armats de la Sang de Lleida, van organitzar al 17 de març del 2007, la 5a Trobada General de Catalunya. Ja un any abans, alguns integrants de la junta d’aleshores es van desplaçar fins a la capital del Segrià, convidats pels organitzadors, per a fer un assessorament de cara a la trobada. Mataró havia organitzat feia 2 anys la 4a Trobada General i la seva experiència podia ser enriquidora pels nous organitzadors.
La trobada va comptar amb la presència de 38 agrupacions: 4 de Barcelona, 14 de Tarragona, 7 de Lleida i 13 de Girona.

Desfilada per l’Avinguda de les Garrigues, de la Banda, les seccions de llança, l'Optíada Juvenil i Signífers. A la darrera imatge, una vista de la Seu Vella amb el Maniple dels Armats a primer terme.

Mataró va presentar una formació de 83 armats, que junt amb els acompanyants, van sortir de Mataró amb dos autocars, arribant a Lleida sobre les 12 del migdia. Tot el conjunt va anar a dinar a un restaurant, on el servei no va ser gaire bo, i on es va haver de marxar amb presses per a poder estar a punt per a la desfilada. Quan les coses es fan amb presses no acostumen a anar bé, i així va ser. Un dels autocars es va equivocar de camí i va agafar una ruta tot sortint en direcció a Barcelona, mentre l’altre arribava a lloc i la meitat del maniple, entre ells el Capità Pelàez, ja s’anava vestint. Mentrestant el primer, va rectificar recorregut, però va arribar molt tard al lloc de concentració, de manera que els que estaven vestits, van vestir a correcuita a la resta, arribant a temps a la desfilada.
L’acte es va desenvolupar amb els protocols que acostumen a haver-hi en les trobades generals, i després del sopar de germanor de tots els participants, es va tornar a Mataró ben entrada la matinada.


Desfilada d'Armats a Torredembarra – 10 anys – 21/04/2012

L’any 2012 els companys de Torredembarra van convidar als Armats de Tarragona i a nosaltres, a fer una desfilada commemorativa dels 50 anys de la seva recuperació. Han passat 10 anys d’aquella diada emotiva, que recordem amb algunes imatges del que es va esdevenir aquella jornada.

El Capità Manaies de Torredembarra, Antonio Roig - Els Armats de Tarragona, amb el seu Capità, Alfons Lorenzo. Actualment duen uns equips diferents - Els Armats de Mataró, amb l’aleshores Capità Manaia, Jordi Romagosa - Concentració a la Plaça del Castell.


Armats de Mataró, fent el combat a la Plaça del Castell - L’aleshores president dels Armats, Jordi Llinàs, juntament amb l’aleshores Alcalde de Mataró, Joan Mora, van lliurar una reproducció de la Venus de Mataró, obsequi de l’ajuntament, en commemoració i agraïment - Els capitans, Antonio Roig, Jordi Romagosa i Alfons Lorenzo, mostrant la fotografia oficial de la Trobada - Parlament del Capità Jordi Romagosa


Podeu consultar les prèvies a la desfilada aquí i com es va desenvolupar la diada aquí.


Jordi Romagosa i Nebot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada