dimarts, 15 d’abril del 2025

20 anys de l'Exposició dels 300 anys


A la part central, portada del díptic de l'exposició. A l'esquerra, una imatge dels anys seixanta, amb el motiu de l'exposició. A la dreta, una imatge de la premsa amb la inauguració i una vista de l'espai


Per si algun dels nostres lectors encara ho desconeix, la presència de persones vestides, més o menys i segons els estàndards de les èpoques, com a Soldats Romans fent la custòdia dels “monuments” i participant a les Processons de Setmana Santa, té una llarga tradició a Mataró i a molts indrets de Catalunya. Monuments se’ls anomena del llatí Monumentum, que significava Sepulcre.

La història de les entitats sempre és un tema delicat. Actualment tot està documentat, o hauria de estar-ho. Però segles enrere això ja és un altre tema i més tractant-se d’una activitat estrictament local. Per tant és una pregunta sense resposta la de poder dir quin és l’inici de la presència d’Armats a la nostra ciutat. 

D'esquerra a dreta i de dalt a baix. Articles al Maresme i la Veu del Maresme - Articles a Crònica de Mataró - Document d'una subvenció de 3.000 pta, l'any 1956, i una curiosa estructura dels Armats - Espai d'imatges i detalls de la Passió - Algunes fotografies i  formació d'Armats en miniatures de plom - Eines de treball de l'"Avi Linu" per a modelar el metall

Els únics llocs on s’hi pot trobar informació, és en els llibres on es fan constar despeses per a l’adquisició de material o la renovació de l’existent. Com sempre la qüestió econòmica, l’espasa de Damocles de qualsevol entitat petita. Gràcies a aquesta documentació sabem que el 1705 el tresorer de la confraria del Santíssim Sagrament, coneguda com a Minerva, va comprar a Jaume Manent per un preu de set lliures i quatre sous: Alabardas, Petos, Morrions i Peus (sabates) dels armats. Així mateix, també van comprar “dotsa alabardas” de ferro per un preu de tres lliures i sis sous. Segurament fa referencia a la Lliura Catalana, on cada lliura equivalia a 20 sous. Com a mínim, doncs, el 1705 ja es feia aquesta activitat, la qual cosa no vol dir que no existís abans.

D'esquerra a dreta i de dalt a baix, vistes de l'exposició. Estrella i Signums - Estrella i Biga - Estrella i Banda - Biga - Optió - Estrella i Bandera

No obstant això, 1705 és la data que fem servir actualment per definir l’antiguitat de la presència de persones fent el que representa la guàrdia que Pons Pilat va ordenar per a evitar que el cos de Jesús fos recuperat pels seus deixebles.

L’any 2005, s’acomplien els tres-cents anys d’aquesta efemèride històrica i per a commemorar-ho, Armats de Mataró va organitzar dos actes prou significatius. El primer va ser la Trobada d’Armats de tot Catalunya l’any 2004, de la qual ja n’hem parlat, i la segona una Exposició Commemorativa a l’Ateneu de la Fundació Caixa Laietana situada al Carrer Bonaire.

No era una època fàcil per a tirar endavant aquest projecte. Després de la Trobada del 2004 hi va haver una crisi a nivell de junta directiva i es va haver de crear una junta gestora presidida per Anastasi Codosal.

D'esquerra a dreta i de dalt a baix. Cartell del 1996 de la Processó dels Armats (Nit de Silenci) - La Passió al Monumental, anys 2000 i 2001 - La Passió a l'Hort del Rector, any 1992 (la foto es va fer a Empúries) - La Passió a Valldemia, any 1989 - La passió a Valldemia, any 1986 - Imatges dels Armats als anys vuitanta

No era la primera vegada que els Armats organitzaven una exposició. L’any 1986 se’n va fer una a la Sala d’Exposicions que la Caixa Laietana tenia al carrer d’en Palau, en motiu de la recuperació de l’entitat. Curiosament, aquell any la Recollida de la Bandera es va fer en aquell indret.

Es va crear una Comissió per a portar el projecte a bon lloc. El Comissari de la mateixa va ser en Dionís Fernández i Garcia, i estava formada per: Anastasi Codosal i Jato, Josep Maria Herrero i Vidal,    Francisco Javier Pelaez i Sanfrancisco, Maria Antònia Rancho i Ruiz, Josep Maria Palau i Albareda, Miquel Serras i Xamani, Andrés Cuello i Jordi Llinas i Barrios. Els dos darrers eren els únics que no formaven part de la junta gestora.

El Dossier de l’exposició constava de diferents aspectes que definien els diferents apartats en que estaria dividida:

  • Història (un viatge per els 300 anys de la nostra història)
  • Projeccions de diapositives i vídeo
  • Recull d’objectes i material històric
  • Vestuari dels armats
  • Historia de la Passió
  • Vestuari de la Passió

Així mateix es contemplaven dues conferències, una sobre els Armats a Catalunya i l’altra sobre la Passió.

Per a promocionar l’esdeveniment es van enviar notificacions a Associacions culturals del Maresme i Vallés, Confraries de la ciutat, i Associacions de pares i mares de les escoles de Mataró.

D'esquerra a dreta i de dalt a baix. Cartell de l'any 2000 - Definicions d'elements i figures dels Armats - Plafó de la visita a Montserrat l'any 1988 - Plafó de la visita a Roma l'any 1986 - Quadre de la formació dels Armats - Composició d'imatges d'abans dels setanta i de després de 1981

Tot un seguit d’aspectes i propostes que comencen el 15 d’abril del 2005 amb l’acte d’inauguració, amb la presencia de les autoritats municipals, directius de Caixa Laietana, els organitzadors, socis de l’entitat i molts mataronins presents. En aquest acte es van lliurar insígnies de plata als socis que portaven 25 anys o més com a integrants de l’entitat. 

L’exposició va durar fins el 8 de maig i va rebre una bona acollida per part dels seus visitants. Una exposició de la que enguany se celebren els seus 20 anys. Curiosament, la revista dels Armats de l’any 2006 no fa cap esment de l’exposició de l’any anterior. La seva presència es redueix a dues fotografies amb color. 

En qualsevol cas, una part més de la nostra història recent.

 

(Fotografies: Arxiu Armats)

 

Jordi Romagosa i Nebot


diumenge, 13 d’abril del 2025

Aniversaris del Divendres Sant

Quatre imatges de la Recollida del Sant Crist amb els 4 Capitans que han comandat el maniple en aquests 35 anys. 2008 - Xavier Pelàez (+), 2011 - Jordi Romagosa, 2019 - Rafael Llibre, 2024 - Mario Martínez. El company Àngel Rubio ens va deixar el 2020.
 

Ara fa 35 anys, Divendres Sant va caure en 13 d’abril. Ja sabem que la Setmana Santa va canviant. En concret el calendari de Setmana Santa, s'obté a partir del dia de la Resurrecció, que és el diumenge següent a la lluna plena del mes de Nissan, el mes dels jueus (ens sona el jorn tretzè de Nissan?), que correspon als dies entre el 22 de març i el 25 d'abril. Dit d'una altra manera, aquest dia és el diumenge després de la primera lluna plena de primavera que, en general, comença el 21 de març.

Però deixant de banda aquesta particularitat del calendari, el fet important és que aquell 13 d’abril de 1990, els Armats de Mataró tornaven a la Processó General del Divendres Sant.

2005 - Banderer i Escorta. 2006 - El Maniple a la plaça Santa Anna efectuant la Gala. Imatge vertical, 1988 - Al carrer Sant Francesc

Recordem que els Armats van ser convidats el 1981 a participar a la Processó del Divendres de Sant Andreu de Llavaneres. Aquest fet significà la recuperació de l’entitat i va comportar que molts mataronins es desplacessin a Llavaneres per a veure aquella processó que Mataró no tenia. Els Armats no hi van anar sols. Segons consta al llibre de la Historia dels Armats, van ser acompanyats pel Sant Crist de la Bona Mort i el Natzarè del Centre Catòlic. 

A partir de l’any 1984 es comença a parlar de recuperar la processó a Mataró. Van ser temps difícils pels primers integrants d’aquelles reunions. Es creà la primera Comissió de Setmana Santa amb Àngel Rubio al capdavant, i s’organitzà la primera processó el Divendres Sant del 1986. Va ser una processó senzilla on sortiren en processó la imatge de la Oració a l’Hort i una imatge del Sant Crist cedit per la parròquia de Sant Martí de Teià. El punt de sortida va ser la plaça dels Bous.
 

Dues imatges del 2011 - Les Bigues i els Signífers al carrer Nou. Imatge vertical, any 2010 - Les seccions de Llança al carrer Argentona.

De fet les reaccions del clero mataroní, que era qui havia prohibit les processons, no es feren esperar. El rebombori va degenerar en una situació grotesca que va provocar molts malestars, fins i tot entre els mateixos sacerdots de la ciutat, ja que, com sempre, les mentalitats conservadores i progressistes són presents a tots els àmbits, fins i tot els eclesiàstics.
 

D'esquerra a dreta i de dalt a baix. Any 2012 - Les seccions de Llança fent l'Estrella a la plaça Santa Anna. Any 2013 - El Maniple sortint de Santa Maria. Any 2013 - L'Optiada Juvenil fent el seu quadre al Caminet. Any 2014 - Optíada Juvenil sortint de Santa Maria. Es pot observar la presència de públic a tot el voltant.

L’any 1986, els Armats visiten Roma i són rebuts en audiència pel Papa Joan Pau II. Aquest fet dóna notorietat a la situació a Mataró i qui sap si en fou ja un dels desencadenants. Però encara quedava tot molt lluny i els Armats havien decidit en assemblea que no sortirien a Mataró fins que l’església no en donés el seu consentiment.

L’any 1987, i afavorit per la immigració andalusa, és l’any on neixen la majoria de confraries actuals. Es va constituir formalment la Comissió de Setmana Santa de Mataró. El nombre de confraries i imatges va anar augmentant i davant d’una realitat imparable, l’any 1990 el Consell Arxiprestal de Mataró va reconèixer que les processons eren actes de devoció cristians, i per primera vegada van poder sortir de la plaça de Santa Maria amb la corresponent autorització eclesiàstica.

 

D'esquerra a dreta i de dalt a baix. Any 2015 - El Capità Manaia demanant autorització per a començar la Processó. S'hi pot veure la plaça plena de gent i alguns misteris. Any 2015 - Al maniple a punt de fer l'Estrella a la plaça de Santa Anna. Any 2016 - Responsables de les Confraries en l'acte d'inici de la Processó. Any 2017 - La Fletxa al carrer d'Argentona.

Armats de Mataró vam deixar de col·laborar a Sant Andreu de Llavaneres per a tornar a casa nostra. Com a acte previ, es va encetar també l’acte de Recollida del Sant Crist de la Bona Mort, al carrer Prat de la Riba, al davant del domicili particular de l’Angel Rubio, a qui el 10 d’abril del 2025 l’ajuntament li ha lliurat la Medalla de la Ciutat a títol pòstum.

D'esquerra a dreta i de dalt a baix. 2017 - Pregària a l'inici de la Processó. 2018 - Sortida de la Bandera des de Santa Maria. Al davant de la basílica era buit de gent. 2023 - El Maniple sortint de la Basílica. Es poden veure tots els Misteris al seu interior. 2023 - El Maniple escoltant la pregària dedicada als Armats. Es poden veure cadires a dreta i esquerra pels capellans i convidats.
 

Han passat doncs, 35 anys d’aquests dos actes que cada any concentren un bon nombre de mataronins i visitants de fora, pels carrers de la nostra ciutat. És important destacar que els Focs de les Santes, la Cavalcada de Reis i la Processó General del Divendres Sant, són els actes de carrer que aglutinen més persones a la nostra ciutat, i tots tres tenen una arrel basada en les tradicions cristianes.
Un fet més de la nostra història.

(Fotografies: arxiu Armats)

Jordi Romagosa i Nebot

 

 

dimarts, 8 d’abril del 2025

Els locals dels Armats

Espai de les seccions de llança - L'equip del Capità Manaia amb les fotografies dels Banderers d'Honor i els anteriors Capitans - Detall dels equips de llança - La saleta d'audiovisuals

Comentàvem en un escrit anterior, l’efemèride de la inauguració del local reformat. Aquell dia, 29 de juny del 2024, començava una nova etapa pel que fa a la disponibilitat d’un local permanent per part de la nostra entitat. I diem etapes, ja que, com acostuma a passar a tot arreu, no sempre ha estat així. No es va tractar de donar la benvinguda a un nou local en sí, sinó de començar a emprar-ne el mateix, però ara adaptat a les noves necessitats i requeriments de mobilitat i seguretat.
Pot ser interessant ara, fer un petit record dels diferents espais que els Armats han anat fent servir durant la dilatada presència de persones que han dut a terme la tasca de custòdia dels “monuments” i participació a les Processons de Setmana Santa.
Hem de suposar que durant els segles XVIII i XIX, èpoques de pertinença a la Confraria del Sant Crist o Minerva, el material (si n’hi havia en propietat) es deuria guardar a les dependències que aquesta entitat tingués a la seva disposició, que sabem que tenia la seu a la Basílica de Santa Maria. Lògicament, ni pensaments de parlar d’un local social amb el concepte que entenem actualment.
L’entrada al segle XX i la breu pertinença al Centre Catòlic (1902 al 1909), podem suposar que tot el material es va establir a l’entitat, la qual el 1908 va accedir al local on es troba hores d’ara, i que des del 1888 es trobava a la casa Sanromà del c. Bonaire.
No obstant el 1909 la falta de voluntaris al Centre va suposar que la Minerva hagués de recórrer de nou als pescadors de la ciutat. Segurament el material tornaria a viatjar.
L’any 1921, però, es prohibeix la presència dels Armats degut al mal comportament de la majoria dels seus integrants. L’any següent sorgiria un grup de joves vinculats a les Congregacions Marianes que, organitzats per Mn. Josep Maria Andreu, Josep Colomer i Joan Floriach, recuperaven la tradició de la presència dels Armats a les processons de Setmana Santa. Aquest nou grup d'Armats rebria el suport econòmic del Foment Mataroní, la qual cosa va permetre llogar els vestits al teatre del Liceu. Podríem suposar aleshores, que material com a tal, potser no n’hi havia, o com a mínim n’hi havia poc, però el que cal remarcar és el fet de poder tenir un espai a les instal·lacions del Foment.
Són els anys de la creació de la Comissió Pro-Armats, que el 1927 ja adquireix vestits nous en propietat, material per tant que necessitava, encara més, del seu espai per a poder ser guardat. El cop d’estat del 1936, va obligar a guardar el material a una joieria de la Riera i així es va poder conservar.

La primera imatge correspon al 1984 amb el material a la Sala d'Exposicions de la UEC, preparat per a la sortida - La imatge inferior ens mostra tot un seguit de cuirasses guardades en una habitació (lloc i data desconegut) - La imatge vertical presenta el material guardat en un espai que semblen unes golfes, que podrien ser el Sant Bernat (data desconeguda)

En plena dictadura, es va establir la vinculació amb la Congregació dels Dolors, però no obstant això, els Armats continuaven disposant d’un espai dins de les instal·lacions del Foment. Aquesta situació es va mantenir fins l’any 1970, amb la desaparició de les Processons a Mataró.
L’activitat dels Armats es va interrompre del tot, sense fer-se cap altre actuació que mantingués la vida associativa. Tot el material d’aleshores va quedar recollit doncs, al Foment Mataroní. Unes obres de reforma del local van posar en perill el material que s’hi guardava, el qual estava en caixes de cartró i, segons s’ha comentat, es feien servir capes i túniques com a draps. El Sr. Lluís Rabassa es va posar en contacte amb el president en funcions, el Sr. Marcel·lí Llinàs, per avisar-lo de que tot el material corria perill de fer-se malbé o bé de ser llençat. Va ser aleshores quan, per decisió del president i d’un grup d’integrants, el material es va treure del Foment i es va guardar en cases particulars. Amb tot aquest enrenou, una part del material es va perdre, o bé abans, durant o després del trasllat. La Bandera i el Penó van ser dos dels elements que van desaparèixer, però això és una altra història.
A la revista n. 2 dels Armats (any 2000) hi trobem un escrit que fa una pinzellada sobre el tema del local dels Armats. No s’esmenta res d’abans del 1970 i se centra més en les vicissituds des de la recuperació el 1981.
S’esmenta que “els Armats han estat a diversos llocs: la Rectoria de Santa Maria; al domicili particular dels pares de l'Armat Joan Farreras i Alcaina, al Camí Fondo; al pis de la botiga de l'Armat Joan Rovira i Robé, al carrer d'Argentona; a un domicili particular a la baixada Massot (no s’esmenta quin); a les golfes del restaurant Sant Bernat (fins a la seva desaparició) per gentilesa del seu propietari, l'Armat Antoni Graupera i Graupera, i a la seu de Càritas, al carrer de Sant Francesc d'Assís” .
Això obligava cada temporada, a un trasllat constant del material. D’entrada per anar a desfilar a Llavaneres amb el camió d’en Joan Jordan, a la UEC per sortir els primers anys de la representació de la Passió a les Caputxines, a les aules de l’escola Valldemia, a les Voltes i a la seu de Càritas.


Imatges del material a les aules de la planta baixa de l'escola Valldemia. Any 1987, preparant la distribució de les capes - Dues imatges de l'any 1988, el material de la Passió i les capes al seu penjador - Neteja del material a l'aula on es canviava la tropa

Per tant, era urgent trobar un lloc on poder fer, com a mínim, aquestes dues realitats: guardar el material i poder-se canviar els dies de sortida. Pensem també que algunes assemblees es feien a la sala El Racó del Casal Aliança.
És així com arribem al dia 8 d’abril del 2000, data en que s’inaugura el nou local social, anomenat “Castrum”, a l’edifici de la Presó de Mataró. Per aquells anys es va proposar que les desfilades dels Armats de Mataró passessin a ser Patrimoni Cultural de la Ciutat. Una de les condicions necessàries era que l’entitat disposés de local propi. Per això es van dur a terme les accions necessàries per a poder condicionar i fer servir unes dependències de la Presó al primer pis. Els espais disponibles, total ment en desús, van ser emprats pels Armats, els Pessebristes, els Equips de Suport, el Cor Madrigalista, la galeria d’Art Sant Lluc i els Capgrossos de Mataró, a saber. Els Capgrossos van marxar a un altre local fet expressament per a ells i la resta d’entitats es van quedar a l’edifici. 

Nou local a la Presó. Any 2013, Imatges de les parets del museu amb Cartells, fotografies de diferents anys i dels Banderers d'Honor. Una de les vitrines amb recordatoris diversos - A baix a la dreta, any 2014. Espai preparat per a les Portes Obertes del Nadal.

El 8 d’abril de l’any 2000, pel que fa als Armats, s’inaugurava aquest nou local. Ara fa ja 25 anys. A la revista n. 3 dels Armats (any 2001), s’hi va reflectir un escrit on es feia una breu pinzellada sobre la inauguració. A l’escrit es comenta que l’espai, situat en un lloc excel·lent, disposava d’uns 130 m2. Destaca els noms d’Anastasi Codosal i Quico García com a principals desenvolupadors de la tasca de condicionament dels espais. Destaca la presencia a l’acte de l’aleshores Alcalde, Manuel Mas, i el regidor de Cultura, Remigi Herrero i de més de 300 persones que van passar pel local.

 

Imatges superiors. Any 2011, Acte commemoratiu dels 25 anys de la visita a Roma 1986. - Imatges inferiors. Rodes de Premsa dels anys 2012 i 2013.
 

Pel que fa als accessos, sols es va millorar l’accés de la porta de la Riera per a salvar el desnivell dels graons d’entrada fins accedir al replà principal (Pessebristes i Galeria d’Art). No es va fer cap altra acció per accedir al pis superior (Armats, Equips de Suport i Cor). Malgrat això, Armats van organitzar Portes Obertes per Nadal (aprofitant l’embranzida dels Pessebristes) i visites per a les escoles i altres entitats puntuals (Congrés de Confraries, Congrés de Teatre amateur ...). L’espai del que disposaven els Armats va anar canviant en la seva distribució, per quedar fixat amb un espai central on es canviaven les seccions de llança, una habitació per l’Optíada Juvenil, una per la Banda, una pels Signífers i una pels Comandaments (Capità Manaia, Ajudant, Banderer, Optió de Tropa, Pergamí i Escortes de la Bandera), totes elles amb les cuirasses i cascs permanentment a la vista. Un taller, una secretaria, un espai de reunions i assemblees i un Museu (amb molts dels objectes, fotografies, cartells, etc, de que disposa l’entitat) definien la resta d’espais. Tot això era el que s’oferia al públic. A més, el pati de la presó ens anava bé per a fer els assajos de l’Optíada Juvenil , els assajos i representacions de la Passió, i lògicament la concentració del Maniple i els actes previs a les sortides.

 

Any 2014, visita escola Balmes - Any 2013, Portes Obertes, Sala Audiovisuals i Museu - Any 2013, tres imatges de la visita pel Congrés de Teatre Amateur: la sala de les seccions de llança (amb els grafitis a les parets), la sala d'Audiovisuals (també anomenada Polivalent) i la sala Museu

Però la Presó era cobejada per alguns, que clamaven que no era correcte l’ús d’un espai públic com aquell, per part d’entitat privades com les que hi tenien la seu. Per això l’any 2016, amb l’excusa de la presència de tèrmits a les bigues i irregularitats a les estructures de l’edifici, les entitats esmentades van haver de deixar el local, que a partir d’aquell moment (un cop desparasitat i restaurat) es convertiria en un espai impulsor de les arts plàstiques i un espai de memòria històrica. El temps dirà. Si interessava que les entitats esmentades estiguessin allà, el més normal hagués estat que un cop remodelat l’edifici, haguessin tornat totes, però...
 

Diferents activitats. Any 2012, les seccions de llança preparant-se per sortir - Any 2010, Botifarrada al pati de la Presó - Any 2014, els participants a la Passió canviant-se a la sala polivalent - Any 2012, Sala de Comandaments

Excepte la galeria d’Art (que per raons obvies va poder tornar-hi), la resta d’entitats van ser encabides a l’antic Alberg Municipal. Un espai molt més reduït que l’espai original. Pessebristes i Equips de Suport van rebutjar l’espai que se’ls hi oferia per qüestions evidents, que sembla estrany que els responsables municipals ja no se n’adonessin abans de fer-ho. Els primers van ser allotjats a l’antiga escola del c. Alarcon cantonada Prat de la Riba i els segons a un local del c. Sant Pelegrí. Tots dos guanyaven espai, si bé els Pessebristes disposen ara d’un local que queda lluny de ser un espai de pas per a possibles visitants de les seves activitats nadalenques. Per tant, Armats i Cor Madrigalista es van quedar a l’antic alberg, quedant-se els segons unes dependències al segon pis per a guardar el material de secretaria i gestió. La resta quedava per a ús dels Armats i el desembre del 2015 ja es trobava operatiu el nou local del c. Sant Simó.

Dues imatges de l'any 2015, preparant el nou local del c. Sant Simó - A la part inferior, dues imatges de la mateixa sala de cuirasses. A l'esquerra l'any 2017 i a la dreta l'any 2024, on es pot apreciar el canvi 

Les dependències es van aprofitar tal i com estaven, amb espais on canviar-se la formació, amb tot el material exposat com abans, un taller, una secretaria i aprofitant les habitacions existents com a llocs per a guardar altre material. Durant aquest temps no es va poder habilitar un espai com a museu.
No obstant una de les coses que es va remarcar d’entrada era que: ja que a l’edifici se li donaria un nou ús i l’accés de possibles visites quan hi hagués un nou museu, s’havia d’adaptar a les exigències i normatives de mobilitat. Això va fer que del 2016 al 2023 no es poguessin fer ni portes obertes ni visites de les escoles. D’entrada ja va existir el compromís per part de l’ajuntament de fer-ho, però sols es va canviar l’estructura de la porta d’entrada per a adaptar-la a l’entrada de cadires de rodes. Segons els tècnics s’havien de fer moltes accions, entre elles modificar l’estructura de diferents parts de l’interior i posar un ascensor per accedir als pisos superiors i salvar els graons entre la porta del carrer i la planta baixa. Set anys després, finalment, les obres van començar. Per això un cop acabada la temporada 2023, pel que fa als actes de Setmana Santa, es va haver de desmuntar tot, guardar-ho en caixes i encabir-ho a diferents magatzems.
El 29 de juny del 2024, s’inaugurava aquesta remodelació del nou local, ara ja obert a la ciutadania, i del qual tots ens n’hem de sentir satisfets, ja que són poques les entitats com la nostra que disposen d’un Castrum com el nostre.
 

Us convidem a que ens visiteu.

(Fotografies: Arxiu Armats)

Jordi Romagosa i Nebot


divendres, 4 d’abril del 2025

Actes Setmana Santa 2025


 

La PASSIÓ - 11 i 12 d'abril

Hort del Campaner de Santa Maria. Divendres a les 10 del vespre. Dissabte a 2/4 de 10 del vespre. Aforament limitat.





A taquilla una hora abans de l'inici de les representacions
 

DIVENDRES DE DOLORS - 11 d'abril

Missa dels Dolors. A les 8 del vespre a la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria.
Missa en honor a la Verge i en sufragi pels nostres difunts.





DIUMENGE DE RAMS - 13 d'abril

Participació dels Armats de Mataró a la Processó del Prendiment. A partir de les 6 de la tarda escenificació del Prendiment a càrrec de la Germandat de Jesús Captiu i a continuació, la Processó des de la Plaça de Santa Maria.


DIJOUS SANT - 17 d'abril
 



RECOLLIDA DE LA BANDERA

A 1/4 de 8 del vespre, a la Basílica Parroquial de Santa Maria.



Un cop finalitzat l’acte DESFILADA PEL CENTRE DE LA CIUTAT des de la Plaça de Santa Maria fins a la Plaça de l’Ajuntament.

HOMENATGE A CIUTAT


A les 8 del vespre a la Plaça de l’Ajuntament. Evolucions i quadres de la formació, amb la tradicional "Estrella".


PROCESSÓ NIT DE SILENCI



A 2/4 de 10 del vespre des de la Plaça de Santa Maria amb els Armats de Mataró, Confraria Oració del Senyor a l’Hort, Confraria Coronació d’Espines i la Venerable Congregació dels Dolors de Santa Maria. Amb la col·laboració del Cor Madrigalista al final de la Processó a Santa Maria.
 
Recorregut: basílica de Santa Maria, c. de Sant Francesc d'Assís, Muralla dels Genovesos, plaça dels Bous, la Riera, c. Nou i basílica de Santa Maria.
 

DIVENDRES SANT - 18 d'abril

RECOLLIDA DEL SANT CRIST

A les 6 de la tarda, recollida del Sant Crist al carrer Prat de la Riba.



Un cop finalitzat l’acte, anada a Santa Maria per a participar a la Processó General del Divendres Sant.
 
Recorregut: Carrer Prat de la Riba, c. Cristina, c. Sant Bru, c. Sant Francesc d'Assís i basílica de Santa Maria.


PROCESSÓ GENERAL del Divendres Sant

A les 7 del vespre des de Santa Maria


Recorregut: Basílica de Santa Maria, c. Nou, la Riera, c. Argentona, c. del Torrent, plaça de les Tereses, c. Santa Teresa i plaça Santa Anna.


Podeu consultar tots els actes de la Setmana Santa al programa general.



 

(Fotografies: Mireia Romagosa, Josep M. Augé i SOM DOS)




Jordi Romagosa i Nebot