divendres, 28 de febrer del 2020

En record de Joan Rovira i ViñasLa família dels Armats de Mataró hem de lamentar la pèrdua d’una persona molt important dins de la nostra entitat. Important per la tasca que desenvolupava. Important per l'experiència que acumulava. Important també, perquè tots els que en formem part ho som i sempre és trist acomiadar a un company armat.

Formació dels Armats el 1981. Joan Rovira és el segon per la dreta de la primera fila que estan drets.
A la foto de la dreta, de l'any 1984, en Joan és el segon per la dreta.

Ahir dijous 27 de febrer i durant el decurs de l’assemblea de socis que se celebrava a la sala del Museu Arxiu de Santa Maria, el nostre president Joan Rovira i Viñas va morir de forma totalment sobtada i inesperada a l’edat de 52 anys. Una persona referent de la nostra entitat, que ens ha deixat a les portes de l’inici de la temporada de Passió i Setmana Santa, però també ha marxat un company, un amic i un gran armat.

Excursió a Empuriabrava l'any 1981. En Joan és el quart per la dreta a la fila del darrera, al costat dels seus pares.
A la foto de la dreta, Trobada d'Armats de Girona el 1990. En Joan és el tercer per la dreta

Nascut el 1967 a Mataró, la seva família ja tenia tradició d’Armats. El seu pare, Joan Rovira Robé, desfilava des de feia anys com a armat de llança. Malauradament la supressió de les processons a Mataró l’any 1969 li va impedir començar a desfilar com a nen i no va ser fins el 1981, amb la recuperació de l’entitat i la participació a la Processó del Divendres Sant a Sant Andreu de Llavaneres, quan va poder començar a desfilar als 12 anys portant un estendard. Des de l’any 1981 fins a l’actualitat, en Joan no va deixar de desfilar i participar en els actes propis de l’entitat i de la Setmana Santa.

Dues imatges de la Banda de Tambors, dels anys 2012 i 2017

Pel que fa a la formació, va començar, com dèiem, portant un estendard, per passar més endavant a la secció de llança i l’any 1987 ja va formar part de la Banda de tambors, arribant a ser-ne Cap de Banda uns anys més tard fins a l’actualitat. El ritme dels timbals que marquen el nostre pas lleuger va ser creació seva.

Recollida de la Bandera l'any 2018. A la dreta Homenatge a la Ciutat de l'any 2019

Des de que l’any 1983 es van començar a fer les representacions de la Passió, en Joan també va participar-hi moltes temporades interpretant diferents papers, destacant el Caifàs i el Judes. L’any 2015 assumeix la direcció de la representació, en el darrer any que es va representar al pati de la Presó. L’any 2016 proposa una Passió renovada a l’Hort del Rector, amb diferents escenaris repartits i amb una gran proximitat amb el públic assistent, que és la versió que actualment es representa. L’any 2019, els Armats entren a formar part de la Federació Catalana de Passions, entitat que el passat 22 de febrer va presentar la temporada 2020 al Saló Sant Jordi del palau de la Generalitat, essent el darrer acte públic d’en Joan com a president.

La Passió 2014. Joan Rovira interpretant a Caifàs a les escenes del Pretori i el Braç i la Destral

Els darrers anys va formar part de la junta directiva, primer com a vice-president i finalment com a president fins a l’actualitat. Durant aquesta etapa va apostar per diferents iniciatives, com recuperar una activitat com era l’esmorzar dels armats que desfilem, fer una recapta d’aliments per Càritas el dia de la Botifarrada i estar sempre disponible per a fer visites guiades al local i a les escoles. També va participar activament en les reunions de la Comissió de Setmana Santa, aportant les seva visió per a dignificar els actes que Armats, Confraries i Germandats preparen per aquestes dates tan assenyalades.

La Passió 2015. Joan Rovira interpretant a Judes a les escenes del Penjament i el Sant Sopar

Més enllà de la vessant estrictament de Setmana Santa, ha participat en actes nadalencs com els pessebres vivents d’Òrrius, Corró d’Avall i Calella, les desfilades a Cabrera, així com les desfilades i trobades d’Armats de Girona, Banyoles, Martorelles, Lleida, Tarragona, Torredembarra, Montblanc, Selva del Camp i Amer. L’any 1988 va formar part de la formació que va desfilar a Montserrat.    

Any 2019. Joan Rovira a la presentació dels Cartells i la revista de la temporada 2019 i a la dreta a la presentació del Llibre de la Història dels Armats

Com a persona vinculada al món teatral va col·laborar en diferents obres de teatre a la Sala Cabanyes, on va actuar en muntatges com els Pirates del Maresme, el Mag d’Oz, Medea, No et vesteixis per sopar i Robin Hood. Darrerament interpretava al gran sacerdot Uries als Pastorets de Mataró. També ha format part de l’equip que ha desenvolupat  Genesis 88, la primera websèrie del Grup de Cinema Fata Morgana.

Any 2013. Una de les visites guiades a l'antic museu dels Armats. A la dreta Tallers de Cultura Catalana al Callao

La seva afició musical el va portar a tenir una banda de rock fa uns anys coneguda amb el nom de Johnny Pappa's & The Seminarists. Durant l’etapa en van formar part músics com Jaume Soler, Juli Manté, Jaume Romagosa i David Puig, essent la veu en Joan Rovira.

La Passió 2017. En Joan, com a director, s'adreça als actors abans de la representació.
A la foto de la dreta, presentació de la temporada de Passions 2020, atenent als mitjans de comunicació. 

Durant la seva dilatada etapa a l’entitat dels Armats de Mataró, va rebre el premi Arnat l’any 1993 i l'any 2007 la insígnia de plata pels 25 anys de soci.

Dues imatges dels anys 2008 i 2013 amb el seu nebot Lluc.

Vagin des d’aquí els nostres condols per a tota la seva família. Descansi en pau.

La missa de comiat tindrà lloc el dilluns dia 2 de març a les 12 del migdia, a la Basílica de Santa Maria de Mataró.

Jordi Romagosa i Nebot


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada