diumenge, 17 d’abril del 2022

Dijous i Divendres Sant

La Biga preparada per a començar la Processó General

S’ha fet esperar també. Després d’un any en blanc i l’any passat desenvolupades amb infinitat de restriccions (podeu recordar-ho aquí), aquest 2022 hem pogut oferir de nou i amb el format tradicional dues de les nostres representacions més emblemàtiques de la temporada: La Recollida de la Bandera i l’Homenatge a la Ciutat.

Armats Antics i Gaiter - Combat General - Jordi Martí, Banderer d'Honor 

A l’horari habitual, el Maniple dels Armats ha format a la Plaça de Santa Maria per a donar inici a la Recollida de la Bandera. Molta gent congregada per a visualitzar aquest acte, que fa 38 anys que es porta a terme. Enguany s’han pogut presentar en públic els dos equips d’armats antics, que intenten replicar els vestits que duien els armats el segle XVIII. Acompanyats per la melodia de la gaita, el Banderer d’Honor, Jordi Martí i Gelabert, ha lliurat la bandera al Banderer de la formació. Tot seguit, l’evolució del Combat General ha posat punt i final a l’acte.


Entrada de la Biga - Entrada del Maniple - Secció dels Signífers - Seccions de Llança

A continuació, la desfilada per diferents carrers del centre ens ha portat de nou darrera de l’Ajuntament pel tradicional Homenatge a la Ciutat, amb la plaça plena de gent amb ganes de veure els seus armats.

L’acte, amb la presència del nostre alcalde sr. David Bote, de representants de l’ajuntament i del Banderer d’Honor, ha consistit en els parlaments tradicionals del Capità Mario Martínez i les evolucions del Maniple. S’han dut a terme el Combat General i l’Estrella, amb les dues seccions de llança i 8 signífers (portadors dels signums o estendards). En el decurs de l’acte s’ha lliurat la insígnia de més de 25 anys desfilant a Jordi Llinàs i Ortíz que no va poder recollir-la l’any passat. També es va anomenar als germans Gonzalo i Juan García i Rubio, que enguany no han pogut desfilar amb el maniple. La presentació de l’acte ha anat a càrrec de Marc Romagosa i Lluch que ha agafat el relleu de Lluís Jubinyà (+), que ho va fer fins l’any 2019.


Combat General de les seccions de Llança - Estrella - Preparació de l'Estrella

Tot seguit desfilada a pas lleuger fins el Castrum on hem descansat una mica per afegir-nos a la Processó Nit de Silenci, juntament amb els misteris de l’Hort de Getsemaní, la Coronació d’Espines i la Mare de Déu dels Dolors.


Finalització de l'Estrella - Salutació del Maniple - El maniple a la Plaça de Santa Maria

La processó ha tingut un recorregut més reduït de l’habitual en aquest any de retrobament, i ha finalitzat a Santa Maria amb un passadís fet pels armats amb llances i torxes, mentre els seguicis i els passos entraven a Santa Maria. El Cor Madrigalista ens ha acompanyat un any més amb el seu cant durant l’entrada i l’acte final. Les paraules de Mn Josep Rodríguez i el Bisbe Auxiliar Xavier Vilanova, han posat punt i final a l’acte. 

Tradicional foto del Maniple i tothom al Castrum per a gaudir d’una estona distesa comentant el dia, tot prenent el tradicional entrepà i beguda.

Recollida del Sant Crist - El maniple sortint de Santa Maria - La tradicional arenga del Capità Manaia

Divendres és el dia de la Processó General. L’any 1990 els Armats ens vam incorporar a aquesta processó que ajunta totes les confraries i germandats de la ciutat. Com a prèvia a aquest acte, anem a recollir al Sant Crist de la Bona Mort al carrer Prat de la Riba, davant del domicili de l’Àngel Rubio (+) que malauradament ens va deixar l’any 2020. Un Combat de 2 ha precedit a l’aixecament del Sant Crist i la seva incorporació al bell mig de la formació del Maniple, per anar tot seguit fins a l’interior de Santa Maria.

Tots els misteris, els seus portants i els acompanyants, estaven a punt a l’interior de la Basílica i a un quart de 8 la Bandera dels Armats sortia de la Basílica iniciant la processó. Un combat de 2 a la plaça per a tot el públic present i tot seguit hem començat el nostre camí.

Inici de la Processó General. D'esquerra a dreta: Bandera i Signífers, secció amb cuirassa d'àliga, secció amb cuirassa llisa.

Un recorregut més curt de l’habitual, la Covid encara cueja, ens ha portat a desfilar pels carrers habituals, excepte el tram llarg del carrer Argentona, Torrent i plaça de les Tereses, substituït per la Muralla del Tigre fins a la cantonada amb la Plaça de Santa Anna on finalitzava el trajecte. Per tant no s’han pogut fer les tradicionals evolucions d’altres edicions en aquest indret.

Moment emotiu de la processó ha estat el minut de silenci a la cantonada del carrer Argentona amb la muralla, on tot el maniple ha retut un homenatge al difunt company Joan Rovira i Viñas (+), davant del domicili familiar. 

Finalitza així la nostra participació en la temporada del retrobament amb els carrers i els veïns de la nostra ciutat després dels dos anys d’absència forçosa. Ara és el moment de recuperar efectius i tornar a ampliar el maniple, que ha de mantenir-se, per tradició i història, com un dels referents a Catalunya. 

(Fotografies: Mireia Romagosa, Ivan Cervera i Toni Mairena)

Una recopilació d'imatges del Dijous Sant.






Jordi Romagosa i Nebot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada