divendres, 19 d’abril del 2019

Dijous Sant 2019

El nou Penó dels Armats
Podríem dir que el Dijous Sant és una mica l’equador de les nostres activitats de la Setmana Santa. És un dia d’activitat important i no ens equivocaríem si diguéssim que recull el fruit de tot l’esforç dels dies de feina i assajos. La Recollida de la Bandera, Homenatge a la Ciutat i processó Nit de Silenci formen el grup d’actes que es desenvolupen pel centre històric de la ciutat i donen renom a la Setmana Santa de Mataró.

Per si algú encara ho desconeix, la concentració al Fossar Xic dóna el tret de sortida a tots els actes del dia. A més a més de la foto de la formació del dia, hi ha hagut les paraules del president Joan Rovira i del Banderer d’Honor Ignasi López, abans de donar pas al Capità Rafel Llibre amb les darreres orientacions de la sortida, el moment de pregària i els ànims entre tota la formació. Enguany no hi ha hagut socis que acomplissin els 25 anys com a tals, però es va obsequiar a Lluís Juvinyà amb una placa de record per tots els anys que ha posat veu a l'acte d'Homenatge a la Ciutat. Juvinyà també va ser la veu de Pons Pilat a les representacions de la Passió que s'havien fet amb veu en off.

La Biga dels Armats de Mataró

Davant de Santa Maria s’ha repetit un cop més l’acte de Recollida de la Bandera, i el Banderer d’Honor, ha recollit la Bandera a la capella dels Dolors i l’ha lliurat al Banderer de la Formació després de desfilar marcant el pas pel davant de la formació presentant llances. Tot seguit les dues seccions de Llança han dut a terme el Combat General.

El Banderer d'Honor 2019, Ignasi López

Combat General

La plaça de darrera de l’Ajuntament ha estat l’escenari de l’Homenatge a la Ciutat 2019, amb l’estructura i protocol habituals, amb lleugers canvis en l’estructura degut a que aquest any l’alcalde i regidors han ocupat el balcó de darrera de l’Ajuntament. El públic assistent ha pogut gaudir de l'exhibicó de la Biga i les evolucions dels Encreuaments, Combat de 2 i Estrella, realitzats per les seccions de Llança i els Signífers.

La Bandera i Estendards, davant de Santa Maria

De l’amalgama d’activitats de la Setmana Santa de Mataró, la Nit de Silenci és sinònim de processó d’estil català. Les confraries dels Armats, Hort de Getsemaní, Coronació d’Espines i Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors, fan el seu recorregut pels carrers més propers a Santa Maria, amb l’únic so dels timbals dels Armats marcant el pas. Una processó que va recuperar-se ara fa 25 anys. Enguany amb novetats, ja que s’ha fet un canvi de recorregut baixant per la Muralla del Tigre i seguit pel carrer Sant Josep i, a més, els Armats hem tret a desfilar el nou Penó, estendard amb l’estructura dels antics Vexillum romans, i que ve a ocupar el lloc de l’antic Penó dels Armats que va desaparèixer, juntament amb l’antiga Bandera a començament dels 70. La Bandera ens va ser retornada el 2010. El Penó continua perdut.

Secció de Llança dels Armats

L’acte final de la processó, amb les entrades dels passos i el moment de record pels difunts, s’ha desenvolupat a l’interior de la Basílica, amb la col·laboració del Cor Madrigalista que ha interpretat peces sacres. Mn. Josep Rodríguez, rector de Santa Maria, ha adreçat les paraules d’agraïment i la benedicció a tots els assistents. La foto de la formació a peu d’altar, tot un clàssic i una mostra perfecte de la cronologia de l’entitat, ha posat punt i final a les activitats del dia.

Avui, Divendres Sant, els Armats anirem per 30a vegada a la recollida del Sant Crist per acompanyar-lo a Santa Maria i participar, amb tota la resta de Confraries i Germandats, a la Processó General.

A més, durant el matí tots els passos estaran exposats a Santa Maria per a ser visitats pels fidels i el públic en general.

Santa Maria amb els passos exposats
La Bandera, el Penó i el casc del Capità, representant els Armats

Us esperem a tots dos actes.

(Fotografies: Mireia Romagosa, Gemma Romagosa i Rafael Llibre)

Jordi Romagosa i Nebot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada