El llibre de la Història dels Armats de Mataró, ja és una realitat. En el marc de la Capella dels Dolors de Santa Maria, plena de gom a gom d’armats, familiars i amics, el dissabte 6 d’abril, es va fer l’acte de presentació d’un treball que va començar tres anys enrere i que ha culminat en aquest llibre sobre la història d’aquesta activitat tan tradicional des de l’any 1705 fins el 2017, dates que li donen el títol.
Prèviament i mentre el públic s’anava acomodant, els músics Enric Serra i Ramon Redorta amenitzaven l’espera, interpretant en directe peces de música dels voltants de començaments del segle XVIII, com la Muixeranga d'Algemesí o peces de Bach.
L’inici de l’acte l’ha dut a terme Joan Rovira, president dels Armats, que ha donat la benvinguda als assistents i ha fet unes reflexions sobre les motivacions de la Setmana Santa per les confraries i els Armats i sobre la presentació del llibre, destacant l’extensa feina que l’autor i moltes persones de dins i fora de l’entitat han dut a terme per a la culminació del projecte. Tot seguit els músics, amb vestimenta d’època, han interpretat la Sardana Curta n. 3 del llibre de les Llibertats d’Orgue de Calaf.
A continuació, Nicolau Guanyabens, director del Museu Arxiu de Santa Maria i autor del pròleg del llibre, ha intervingut parlant del marc de la Capella dels Dolors i la seva vinculació amb els Armats. Ha comentat que mentre feia recerques sobre referències relatives als Gegants de Mataró, va anar fent la descoberta d’anotacions relatives als Armats fins a la més antiga del 1705 sobre el seu material. Ha apuntat els orígens de la Minerva, una confraria fundada a Roma el 1539 a l’església dels dominicans de Santa Maria sopra Minerva, és a dir una església fundada sobre l’antic temple dedicat a la deessa romana Minerva, nom que van anar agafant totes les confraries fundades arreu i que tenien cura del monument del Dijous Sant i la processó del Corpus.
Nicolau Guanyabens, Héctor Lòpez i Joan Rovira |
Tot seguit, Héctor López, autor del llibre, ha fet un extens resum dels aspectes més rellevants de la història dels Armats a les processons de Mataró des de l’any 1705, comentant el que s’hi va trobar anotat, comparant aquesta dada documental amb les que tenen altres agrupacions d’armats i manaies de Catalunya. Tot fent aquesta retrospectiva, ha explicat la raó de ser dels Armats, les seves tasques, les anotacions sobre els canvis i renovacions de vestuari, els sous que cobraven les persones contractades i les prohibicions que aquesta activitat també ha patit durant la seva història, remarcant aspectes destacats fins arribar al final del segle passat amb la darrera recuperació. Ha agraït a totes les persones que han col·laborat en les diferents tasques d’aportació de documentació, material gràfic, correcció i disseny, el conjunt de les quals ha donat fruit en la presentació d’aquest llibre que ens apropa un xic més a la història d’una tradició centenària que és Patrimoni Cultural de la Ciutat de Mataró des de l’any 2002.
En la cloenda, el president Joan Rovira ha agraït la presència de tots els assistents a l’acte i ha donat pas a la darrera actuació dels músics que han interpretat la peça popular de la Contradansa d’en Jeroni.
Enric Serra i Ramon Redorta |
Un cop finalitzat l’acte, el públic ha pogut anar fins el Castrum dels Armats, on es va oferir una copa de cava i unes galetes amb la forma d’un casc romà. Moment també per a poder adquirir el llibre i visitar el material exposat.
El llibre presentat |
El proper acte, La Passió el 12 i 13 d’abril.
(Fotografies: Francisco Cortés i Jordi Romagosa)
Jordi Romagosa i Nebot
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada