dimarts, 9 d’abril del 2019

En record d'Antoni Trenchs i Ruiz

Avui 9 d’abril, ens ha deixat a l’edat de 89 anys, l’Antoni Trenchs i Ruiz, persona molt vinculada a l’entitat a mitjans del segle passat, i pare del company Antoni Trenchs i Mola.

Durant els més de 300 anys de presència de soldats romans a la Setmana Santa de Mataró, han estat moltes les persones que hi han participat i hi participen, però persones que hagin arribat a ocupar el càrrec de Capità Manaia ja no en són tantes. L’Antoni Trenchs i Ruiz va ser una d’aquestes persones.

Nascut l’any 1929, va començar a desfilar a la dècada dels 40 i va ser-ne Capità Manaia entre els anys 1952 i 1962. Va formar part del grup de persones que els anys cinquanta van reagrupar els Armats com a secció de la Congregació de la M. de Déu dels Dolors, formant part com a vocal, de la junta constituïda el 1954, on era president Emili Amorós, juntament amb altres armats reconeguts com Marcel·lí Llinàs, Carles Mons o Lluís Rabassa. 

Un dels aspectes que alguns armats veterans de l’època han recordat en escrits publicats a la nostra revista, era el fet que desfilava amb un bastó de comandament que era una canya d’Amèrica molt prima, de mig metre, estri que feia servir per a donar un petit cop a la cuirassa d’algun company distret.

Armats dels anys 50. Antoni Trenchs el primer per l'esquerra
 
Molts mataronins també el recordem com a un dels columnistes del desaparegut “Crónica de Mataró” o "Diari de Mataró, on comentava aspectes relacionats amb la ciutat. Arran d’això l’any 1986, va acompanyar-nos al viatge a Roma, per a fer-ne la crònica de la visita, que va ser publicada el dimarts 30 de setembre del 1986. També va fer una col·laboració escrita a la Revista dels Armats de l’any 2005.

Article del Crónica de Mataró

Fou Banderer d’Honor la Setmana Santa de l’any 1995.

Vagin des d’aquí els nostres condols per a tota la seva família. Descansi en pau.

El funeral tindrà lloc el dimecres dia 10 d’abril a 2/4 de 5 de la tarda al tanatori de Mataró.


Jordi Romagosa i Nebot
ex-Capità Manaia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada